Makaron zapiekany – z serem, z kurczakiem, z jabłkami. Inspiracje obiadowe

Makaron jest jedną z potraw, którą możemy przyrządzać na wiele sposobów, z dowolnie wybranych składników. Sprawdza się zarówno w wersji wytrawnej, na przykład jako makaron zapiekany z warzywami, ale również na słodko, chociażby z jabłkami. W sklepach dostępnych jest wiele rodzajów pasty, możemy więc przebierać nie tylko w kształtach i rozmiarach, ale również rodzajach zbóż. Dla bezglutenowców sprawdzi się makaron kukurydziany, ryżowy i warzywne – na przykład z ciecierzycy. Z kolei osoby, które dbają o linię, powinny spróbować gryczanego lub zbożowego.

Szybkie w wykonaniu obiady to najlepsze rozwiązanie dla zabieganych osób, które nie lubią bądź nie mogą spędzać zbyt wiele czasu w kuchni. Makaron zapiekany z serem, ze szpinakiem lub z mięsem mielonym jest prosty w przygotowaniu i niezbyt czasochłonny. Sprawdzi się również jako danie na kolację lub posiłek dla gości. Dodatkowo możemy uatrakcyjnić jego smak różnego rodzaju sosami – na przykład czosnkowym lub beszamelowym. Poniżej kilka pomysłów na pyszne i szybkie potrawy.

Makaron zapiekany – jaki makaron wybrać?

Pomimo tego, że istnieje ogromna ilość różnego rodzaju makaronów, począwszy od najpopularniejszego spaghetti, po muszelkowe conchigliette, farfalle w kształcie kokardek czy cieniutkie capellini, do przygotowania makaronowych zapiekanek najlepiej sprawdzi się penne w kształcie rurek i fusilli, znany szerzej jako świderki. Makaron zapiekany powinien być wpierw ugotowany al dente, a dopiero potem włożony do piekarnika. Bardzo istotne jest, aby nie doprowadzić do jego rozgotowania, gdyż będzie nie tylko nieprzyjemny w smaku, ale również znacznie podwyższy swój indeks glikemiczny. Stosujmy się do instrukcji zamieszczonej na opakowaniu.

Makaron zapiekany z serem i kurczakiem

Na początek wersja dla mięsożerców, czyli makaron zapiekany z serem i kurczakiem . Na początek kroimy mięso w kostkę i jeśli mamy czas, to marynujemy je w oliwie i ziołach. Warto użyć bazylii, oregano, słodkiej i ostrej papryki oraz soli i pieprzu. Do tak przygotowanej zalewy wkładamy kurczaka i umieszczamy w lodówce na kilka godzin. W przeciwnym wypadku możemy doprawić mięso od razu na patelni.

Po kilku minutach smażenia dorzucamy pokrojony w kostkę czosnek. Gdy kurczak będzie już zarumieniony, zdejmujemy patelnię z ognia. Makaron może być dodatkowo zapiekany z brokułami. Warzywa należy podgotować, tak aby były jeszcze lekko twarde. Następnie przygotowujemy sos serowy, którym zalejemy całość. Potrzebna będzie nam 30 procentowa śmietana, parmezan, ser pleśniowy lub camembert. Śmietanę przelewamy do garnka i gotujemy na wolnym ogniu, dodając starty lub pokrojony ser. Gdy zacznie się roztapiać, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Sos możemy doprawić solą oraz pieprzem. Wcześniej gotujemy makaron. Gdy będzie już al dente, odcedzamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Makaron będzie zapiekany z kurczakiem i serem jednocześnie. Można dodatkowo uzupełnić go innymi warzywami . Rurki lub świderki układamy na dnie, następnie mięso i brokuły. Całość zalewamy sosem serowo-śmietanowym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na pół godziny.

Makaron zapiekany z mięsem mielonym

Smacznym i sycącym daniem jest makaron zapiekany z mięsem mielonym . Dodatkowo może zostać połączony z pieczarkami lub z cukinią . Przygotowanie sosu przypomina nieco przepis na spaghetti bolognese. Najpierw podsmażamy mięso, doprawiając je liściem laurowym, zielem angielskim, solą, pieprzem, bazylią i oregano. Dodajemy także szczyptę cukru i chili. Gdy mięso będzie już zarumienione, dorzucamy do niego pomidory świeże lub z puszki oraz kilka łyżek passaty. Przez praskę przeciskamy 2 ząbki czosnku i mieszamy. Gdy sos zgęstnieje, zdejmujemy patelnię z gazu. Makaron gotujemy al dente i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Następnie na całość wylewamy sos. Jeśli nasze naczynie jest niewielkich rozmiarów, możemy ułożyć w nim dwie warstwy. Makaron zapiekany w piekarniku powinien spędzić w nim około 40 minut, w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Możemy dodatkowo połączyć go z serem żółtym .

Makaron zapiekany z jabłkami i śmietaną – obiad i podwieczorek w jednym

Wersje na słodko mają tę zaletę, że z jednej strony mogą stanowić pełnowartościowy obiad, z drugiej zaś smaczny podwieczorek. Makaron zapiekany z jabłkami i cynamonem z pewnością zasmakuje dzieciom i wszystkim fanom słodkości. Jest błyskawiczny w przygotowaniu i bardzo prosty. Potrzebujemy około 1 kg jabłek. Należy je obrać i zetrzeć na tarce. Następnie podsmażamy je na maśle, dosypując nieco cynamonu. W tym samym czasie przygotowujemy sos. Makaron będzie zapiekany z jajkiem oraz śmietaną. Łączymy ze sobą oba składniki, dosypując 2 łyżki cukru i ubijamy na gładką masę. Potrzebujemy około 250 ml śmietany kremówki i 2 jajek. Makaron gotujemy al dente i mieszamy z podsmażonymi jabłkami. Następnie na całość wylewamy masę śmietanowo-jajeczną i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około pół godziny.

Wart wypróbowania jest także makaron zapiekany z twarogiem . Smakuje doskonale w połączeniu z sezonowymi owocami takimi jak maliny, truskawki czy borówki. Na początek ubijamy 3 jajka z 3 łyżkami cukru. Masę miksujemy z kostką twarogu i opakowaniem śmietany 18%. Ugotowany makaron przekładamy do naczynia i zalewamy masą twarogową. Pieczemy około 35 minut w 180 stopniach.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło zdjęcia głównego: Getty Images/StephanieFrey

podziel się:

Pozostałe wiadomości