Jak przygotować pyszny makaron z tuńczykiem?

Makaron z tuńczykiem
Fot. Burcu Atalay Tankut / Getty Images
Makaron z tuńczykiem to pyszny i szybki przepis na obiad. Każdy, kto ma w domu paczkę makaronu i puszkę tuńczyka z puszki, może w łatwy sposób skomponować te dwa składniki i przygotować przepyszne danie obiadowe. Prostota składników i klasyczne połączenia to sposób na doskonałą potrawę.

Makaron z tuńczykiem można przygotowywać na różne sposoby. Dobrym pomysłem jest przygotowanie dania z domowego makaronu i świeżego tuńczyka. W takim wypadku danie zajmie więcej czasu, ale wspaniałe smaki sprawią, że poczujemy się jak w słonecznej Italii. Z drugiej strony danie można stworzyć ze składników gotowych i połączyć je w wyjątkowy, kreatywny sposób jako danie na ciepło lub na zimno w formie sałatki. Makaron z tuńczykiem z puszki możemy połączyć z pysznym sosem śmietanowym.

Makaron z tuńczykiem w sosie śmietanowym - przepis

Do przygotowania makaronu z tuńczykiem dla dwóch osób potrzebujemy następujących składników:

· puszka tuńczyka w sosie własnym

· 300 g makaronu (na przykład penne )

· cebula

· 2 łyżki oliwy

Do potrawy możemy przygotować pyszny sos śmietanowy dla dwóch osób, do którego potrzebujemy:

· 4 łyżki śmietany 18%

· tarty parmezan (lub inny ser)

· 2 ząbki czosnku

· ½ łyżeczki papryki słodkiej

· ½ łyżeczki papryki ostrej

· ½ łyżeczki oregano

· sól, pieprz

Zdaniem Włochów, każdy typ makaronu ma swój sos, z którym najlepiej się komponuje. Dlatego decydując się na sos śmietanowy, najlepiej zakupić makaron penne , spaghetti lub tagliatelle .

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy al dente , czyli we włoski sposób. Wystarczy, że skrócimy czas gotowania makaronu podany na opakowaniu o 2 minuty, dzięki czemu włoska pasta będzie miała odpowiednią twardość. Na dużej patelni podsmażamy cebulę na czosnku i oliwie. Dodajemy na patelnię tuńczyka z puszki wraz z częścią zalewy. Podsmażamy przez kilka minut, następnie dodajemy śmietanę. Na koniec doprawiamy przyprawami. Ugotowany makaron wrzucamy na patelnię i mieszamy z resztą składników. Dodajemy tarty parmezan lub inny ser i chwilkę podgrzewamy. Danie gotowe! Makaron z tuńczykiem na ciepło to wspaniały pomysł na obiad z rodziną lub spotkanie z ukochanym.

Jeżeli wolimy lżejsze połączenia, zamiast sosu śmietanowego możemy zdecydować się na makaron z tuńczykiem w sosie pomidorowym . Taki sos tworzymy poprzez połączenie 100 gram koncentratu pomidorowego z cebulą, czosnkiem i suszonymi pomidorami. Całość miksujemy. Jeżeli chcemy, aby danie było naprawdę lekkie, to możemy zrezygnować z sosu i przygotować makaron z tuńczykiem i pomidorami . Oczywiście zamiast tuńczyka w puszce możemy wykorzystać filet z tuńczyka, który należy pokroić w kostkę, a następnie podsmażyć na patelni.

Różne wersje makaronu z tuńczykiem: przepisy dla dwóch osób

Spaghetti al tonno to włoska nazwa na makaron z tuńczykiem. Danie pochodzi z okolic Sycylii, a obecnie jest bardzo popularne na całym świecie. Istnieją różne wersje tej potrawy. Niektórzy uwielbiają makaron z tuńczykiem i szpinakiem , a inni makaron z tuńczykiem i suszonymi pomidorami . Zaletą dania jest to, że jest to potrawa wegetariańska, która doskonale nadaje się na każdą imprezę. Bardzo dobrym pomysłem jest także przygotowanie zupełnie innej wersji posiłku.

Zobacz film: Jak zrobić prawdziwy włoski makaron w domu? Źródło Dzień Dobry TVN

Sałatka makaron z tuńczykiem dla dwóch osób

To lekka wersja potrawy, która może być dodatkiem do obiadu lub pyszną przekąską podczas kolacji ze znajomymi. Jak przygotować taką sałatkę? Makaron gotujemy i dokładnie odsączamy z nadmiaru wody. Robimy sos. Może być to majonez połączony z ząbkiem czosnku i przyprawami. W wersji mniej kalorycznej możemy przygotować sos winegret lub dip jogurtowy. Tuńczyka przekładamy do miski i dokładnie rozdrabniamy. Następnie dodajemy małą puszkę kukurydzy i jedną, małą paprykę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy z sosem i przyprawami. Na koniec dodajemy makaron. Najlepiej zdecydować się na tagliatelle. W niektórych sklepach możemy zakupić tortellini, czyli włoskie pierożki z nadzieniem. Nadają się one doskonale do tej potrawy zamiast tradycyjnego makaronu. Zwykle nadzienie tortellini składa się z sera, szynki lub szpinaku.

Warto pamiętać o tym, że jeśli przygotowujemy sos z majonezu, nasz makaron powinien być już chłodny, aby potrawa się nie zważyła. Przed podaniem sałatkę możemy schłodzić kilka chwil w lodówce. Sałatka makaronowa to bardzo proste danie, które dzięki połączeniu z tuńczykiem, zyskuje nowe walory smakowe. Tego typu potrawę możemy także zapakować do pudełka i wziąć ze sobą do pracy lub na uczelnię.

Makaron z tuńczykiem można podawać w wielu wersjach. Na obiad na pewno lepiej sprawdzi się danie na ciepło. Natomiast na kolację, czy spotkanie ze znajomym chłodna wersja potrawy, czyli sałatka, będzie świetną przekąską. Do makaronu z tuńczykiem można podać chleb lub pieczywo czosnkowe.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości