Makaron z sosem śmietanowym - szybkie i proste danie na każdą okazję

Makaron z sosem śmietanowym i łososiem posypany pietruszką.
Fot. Towfiqu Photography / Getty Images
Makaron można podawać na wiele sposobów, a jednym z nich jest przyrządzenie makaronu z sosem śmietanowym. Ważne są także dodatki, dlatego danie warto wzbogacić o mięso z kurczaka, warzywa czy pieczarki. Makaron w sosie śmietanowym to potrawa łatwa i szybka do przyrządzenia.

Wielbiciele makaronu na pewno sięgają po niego często, za każdym razem przyrządzając danie w innej odsłonie. Jednym z pomysłów na smaczny posiłek jest makaron serwowany z sosem i dodatkami. Jak zrobić sos śmietanowy do makaronu?

Makaron z sosem śmietanowym

Makaron z sosem śmietanowym to pomysł dla tych, którzy poszukują przepisu na szybki, ale pożywny i smaczny obiad. Jedyne, czego potrzebujemy, to:

· 400 ml śmietany,

· 1 duża cebula,

· 2-3 ząbki czosnku,

· 2 łyżki masła,

· 1 łyżka parmezanu,

· makaron,

· sól i biały pieprz.

Cebulę bardzo drobno szatkujemy, następnie podsmażamy na maśle. Dodajemy drobno pokrojony czosnek i solimy. Wlewamy śmietanę i gotujemy, aż zacznie bulgotać. Doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem, dorzucamy łyżkę startego parmezanu. Ugotowany makaron odcedzamy i wrzucamy na patelnię. Sos musi dokładnie oblepić makaron, dlatego potrząsamy energicznie patelnią kilka razy. Gotowy makaron nakładamy na talerze, posypując startym parmezanem. Przepis możemy rozszerzać dowolnie, wprowadzając dodatkowe składniki do sosu. W ten sposób możemy przyrządzić makaron z łososiem w sosie śmietanowym . Co będzie nam potrzebne do przygotowania posiłku?

· 200 g łososia wędzonego,

· 300 ml śmietany,

· 2 cebulki,

· 100 g szpinaku,

· 2 łyżki masła,

· skórka z ½ cytryny,

· makaron,

· sól, czarny świeżo mielony pieprz,

· odrobina koperku.

Cebulę szklimy na tłuszczu, dodajemy pokrojonego łososia. Wrzucamy szpinak i całość podgrzewamy około 2 minuty. Wlewamy śmietanę, mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem, skórką z cytryny i świeżym koperkiem. Ugotowany makaron wrzucamy do sosu.

Obok przepisu na makaron z łososiem w sosie śmietanowym ciekawą, wartą wypróbowania propozycją jest makaron z brokułami w sosie śmietanowym. Lista składników wygląda następująco:

· makaron,

· 1 brokuł,

· 1 cebula,

· 2 ząbki czosnku,

· 1 kubek śmietany,

· starty parmezan,

· sól,

· pieprz,

· oliwa,

· ostra papryczka w proszku.

Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie. Makaron gotujemy al dente. Czosnek i cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oliwie. Dorzucamy ugotowanego brokuła, mieszamy i podsmażamy chwilę razem. Pod koniec dodajemy przyprawy, ser i śmietanę. Jeśli sos jest za gęsty, możemy dodać nieco wody z makaronu, dlatego zawsze warto zostawić sobie choć szklankę płynu z odcedzania. Ugotowany makaron wrzucamy na patelnię i łączymy z sosem. Makaron z brokułami jest gotowy do podania.

Zobacz film: Kuchnia śmietankowa. Źródło: Dzień Dobry TVN

Śmietanowy sos do makaronu – wariacje

Przepis na makaron w sosie śmietanowym możemy urozmaicić mięsem. Najczęściej wykorzystywany jest drób. Aby przyrządzić makaron w sosie śmietanowym z kurczakiem , potrzebujemy jedynie kilku składników: piersi z kurczaka, ulubionego makaronu, śmietany 12%, cebuli, czosnku, kostki rosołowej, przypraw (soli, pieprzu, bazylii, oregano) i oleju. Jak w pozostałych przepisach, czosnek i cebulę kroimy i podsmażamy na oleju. Pierś z kurczaka kroimy i dorzucamy na patelnię. W szklance wody rozpuszczamy kostkę rosołową i wlewamy ją do podsmażanych składników. Gdy część płynu odparuje, wlewamy śmietanę i doprawiamy do smaku przygotowanymi ziołami, solą i pieprzem. Taki makaron możemy podać również w sosie śmietanowo-serowym. Trzeba tylko nieco zmodyfikować przepis. Listę składników wzbogacamy o starty żółty ser, a surowe mięso zastępujemy pieczonym lub gotowanym. W misce mieszamy śmietanę, ser, przyprawy (tradycyjnie sól, pieprz, oregano, bazylię, a także gałkę muszkatołową). Na patelni podsmażamy czosnek i cebulę, dodajemy porwane na kawałki mięso i wlewamy sos. Gotujemy całość, dodajemy makaron i mieszamy. Makaron z kurczakiem w sosie śmietanowo-serowym jest gotowy do serwowania.

Sos śmietanowy sprawdzi się również w przypadku makaronu z kurczakiem i szpinakiem. Przygotowujemy:

· 400 g makaronu,

· 1 podwójną pierś z kurczaka,

· 500 g świeżego szpinaku,

· 300 g śmietany,

· 3 ząbki czosnku,

· sól i pieprz,

· olej,

· gałkę muszkatołową.

Aby przyrządzić makaron ze szpinakiem i kurczakiem w sosie śmietanowym, kroimy mięso, przyprawiamy solą, pieprzem i wkładamy na pół godziny do lodówki. Na patelni podsmażamy czosnek i cebulę, uprzednio drobno posiekane. Wrzucamy kurczaka i całość smażymy. Dolewamy śmietanę, wszystko dusimy razem 3 minuty. Dokładamy szpinak i dusimy do miękkości. Na koniec dodajemy gałkę i ugotowany al dente makaron. Całość przed podaniem dobrze mieszamy.

Oczywiście sos śmietanowy z makaronem możemy podawać w dowolnych kombinacjach, dlatego często przyrządzamy makaron z pieczarkami w sosie śmietanowym czy też makaron z szynką w sosie śmietanowym . Wystarczy puścić wodze fantazji.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości