Jak przygotować dobrą zapiekankę z makaronem i mięsem mielonym? Pomysły na makaron z mięsem mielonym.

Zapiekanka w naczyniu na desce
Fot. Chikako Nobuhara / Getty Images
Makaron z mięsem mielonym można przygotować na obiad i kolację. W niektórych wersjach sprawdzi się również jako danie na przyjęcie. Jak przyrządzić smaczną zapiekankę z makaronem i mięsem mielonym, a jak zrobić makaron nadziewany mięsem mielonym, by potrawa zasmakowała wszystkim?

Makaron z mięsem mielonym to popularne danie, które można przygotować na wiele sposobów. Jednym ze smaczniejszych wariantów jest włoskie spaghetti bolognese z dodatkiem tartego parmezanu i bazylii. Makaron z mięsem mielonym przygotuje się również, wykorzystując inne rodzaje makaronu, np. rurki lub wstążki. Danie to może mieć także postać sycącej zapiekanki lub makaronu nadziewanego mięsem mielonym.

Makaron z mięsem mielonym - jak zrobić?

Makaron z mięsem mielonym jest prostym w przygotowaniu, popularnym i sycącym daniem. Potrawę tą przyrządzi się w oparciu o rozmaite przepisy z książek kucharskich oraz dostępne na stronach internetowych i blogach poświęconych tematyce kulinarnej. Makaron z mięsem mielonym można przygotować na różne sposoby. Doskonałą propozycją jest zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym z dodatkiem warzyw oraz dużą ilością sera. Innym pomysłem jest tradycyjne, włoskie spaghetti bolognese, którego podstawą jest staranny dobór składników i prawidłowo przyrządzony sos boloński. Smak spaghetti wzbogacą tarty parmezan i dodatek czerwonego, wytrawnego wina. Kolejną smaczną inspiracją jest makaron nadziewany mięsem mielonym . Do jego przygotowania wykorzystuje się najczęściej makaron cannelloni lub muszle.

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym - przepis

Składniki:

· 500 g mięsa mielonego,

· 2 cebule,

· 300 g makaronu,

· 400 g sera żółtego,

· 2 puszki krojonych pomidorów,

· oliwa z oliwek,

· sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu.

2. Cebule obierz, a następnie pokrój w drobną kostkę. Ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

3. W rondelku rozgrzej oliwę z oliwek, zeszklij cebulę. Następnie dodaj mięso mielone, kontynuuj smażenie. Mięso dopraw solą i pieprzem do smaku.

4. Do mięsa dodaj pomidory z puszki. Wszystko razem wymieszaj i chwilę gotuj.

5. Ugotowany i odcedzony makaron przełóż do naczynia żaroodpornego. Na wierzch makaronu wylej sos z mięsa mielonego i pomidorów. Całość posyp startym serem.

6. Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopniu. Piecz przez około 40 minut.

Makaron z mięsem mielonym - przepis na włoskie spaghetti bolognese

Składniki:

· 500 g mielonego mięsa,

· 150 g boczku,

· 500 g makaronu typu spaghetti,

· 1 marchewka,

· 2 łodygi selera naciowego,

· 1 szklanka gorącego bulionu,

· 2 łyżki oliwy z oliwek,

· 1 szklanka czerwonego wina,

· 4 łyżki koncentratu pomidorowego,

· 1 puszka obranych pomidorów,

· tarty parmezan,

· ½ szklanki mleka.

Sposób przygotowania:

1. Boczek pokrój w drobną kostkę. Przełóż na dużą patelnię. Podsmażaj na małym ogniu aż do zarumienienia. Boczek przesuń na bok patelni. Na wytopiony tłuszcz dodaj drobno posiekaną cebulę, podsmaż do zeszklenia.

2. Na patelnię dodaj drobno posiekany seler naciowy i startą marchewkę. Wszystko obsmaż i przełóż do garnka.

3. Na patelnię wlej oliwę z oliwek. Dodaj mięso, obsmaż. Mięso przełóż do garnka z warzywami i boczkiem. Wlej wino. Całość gotuj, mieszając przez około 5 minut. Po tym czasie dodaj gorący bulion i koncentrat pomidorowy. Dołóż pomidory z puszki. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Całość mieszaj drewnianą łyżką w celu rozdrobnienia pomidorów.

4. Garnek przykryj pokrywką. Sos gotuj na małym ogniu przez 2 minuty, co chwilę mieszając. Po minucie gotowania do sosu dodaj mleko.

5. Makaron spaghetti wyłóż na talerze. Polej gotowym sosem i posyp startym parmezanem.

Zobacz film: Kotlet mielony. Źródło: Dzień Dobry TVN

Makaron nadziewany mięsem mielonym - przepis na cannelloni z mięsem i szpinakiem

Składniki:

· 250 g makaronu cannelloni,

· 500 g mielonego mięsa,

· 1 duża cebula,

· 700 ml przecieru pomidorowego,

· 200 g świeżego szpinaku,

· ¼ szklanki mleka,

· 125 ml bulionu,

· 200 g mozzarelli,

· 1 ząbek czosnku,

· świeża bazylia,

· 2 łyżeczki suszonego oregano,

· sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

1. Przygotuj nadzienie. Do miski włóż mięso mielone, dopraw solą, pieprzem i suszonym oregano. Na dużej patelni, na rozgrzanej oliwie zeszklij pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodaj do miski z mięsem. Na patelnię wyłóż opłukany i osuszony szpinak. Chwilę podgrzej, cały czas mieszając, aż szpinak zwiędnie. Następnie szpinak przełóż na deskę do krojenia, drobno posiekaj i dodaj do mięsa. Całość wymieszaj, stopniowo dodając mleko.

2. Przygotuj sos pomidorowy. Do rondla wlej łyżkę oliwy z oliwek. Dodaj pokrojony w plasterki czosnek, podsmaż. Następnie dodaj przecier pomidorowy, bulion. Całość zagotuj. W międzyczasie sos dopraw solą, pieprzem, świeżą bazylią i (opcjonalnie) szczyptą cukru. ½ szklanki sosu dodaj do mięsa, wymieszaj.

3. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C. Na dno naczynia żaroodpornego wylej cienką warstwę sosu pomidorowego. Makaron cannelloni nadziewaj mięsnym farszem i ułóż jedną warstwę w naczyniu. Całość polej sosem pomidorowym i posyp tartym serem mozzarella. Danie przykryj folią aluminiową i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 30 minut pod przykryciem z folii. Następnie usuń folię i kontynuuj pieczenie przez 15 minut.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości