Jak zrobić makaron z makiem, czyli makowe kluski? Sprawdź nasz przepis na wigilijną potrawę

Makaron z makiem
Fot. Erik Witsoe / EyeEm / Getty Images
Która potrawa wigilijna jest najważniejsza? Większość Polaków pewnie powie, że smażony karp, część – że pierogi, zaś inni najbardziej kochają barszcz z uszkami. Na stole wigilijnym nie może też zabraknąć makaronu z makiem – swojsko określanego jako „domowe kluski z makiem”.

Karp wigilijny - ryba dobra nie tylko od świętaNajbardziej tradycyjnie i domowo będzie, jeśli kluski z makiem zrobimy sami, zamiast kupować gotowy makaron ze sklepu.

Kluski z makiem na wigilię to potrawa bardzo zdrowa. Mak zawiera bowiem ogromną ilość wapnia. W 100 gramach maku jest go aż 1400 mg, co znacznie przekracza zalecaną dzienną dawkę. Dlatego mak powinien być spożywany znacznie częściej, niż tylko na Wigilię (zwłaszcza przez osoby unikające nabiału w diecie).

Ponieważ ich obowiązkowym składnikiem są bakalie, wigilijne kluski z makiem to także doskonałe źródło innych pierwiastków (m.in. magnezu, selenu, manganu, miedzi, żelaza, fosforu, potasu, krzemu oraz witamin A, K i tych z grupy B. Te mikroelementy znajdziemy w daktylach, rodzynkach, morelach i orzechach. Jeśli zdecydujemy się na dodanie suszonych fig, dostarczymy sobie jeszcze większej porcji wapnia.

Zobacz film: Przepis na drożdżówkę z makiem. Źródło Dzień Dobry TVN

Przygotowanie klusek makowych z ziemniakami - przepis krok po kroku

Składniki:

  • pół kilograma mąki,
    • pół kilograma ugotowanych ziemniaków przetartych na gładką masę,
      • jajko.

        Jeśli chcemy zrobić większą porcję wigilijnych klusek z makiem, należy pomnożyć składniki przez dwa.

        Sposób przygotowania:

        1. Ziemniaki wyrabiać razem z mąką i jajkiem (mąkę dodając stopniowo).
          1. Gdy powstanie jednolita, gładka masa – formować kilkucentymetrowej długości podłużne kluski i wrzucać do wrzącej, osolonej wody na około 2 minuty, aż kluski wypłyną na powierzchnię.
            1. Po ostudzeniu przelać odrobiną oleju rzepakowego lub zimną wodą, żeby się nie skleiły.

              Kluski makowe bez ziemniaków - przepis krok po kroku

              Składniki:

              • 600 gramów mąki,
                • 4 jajka,
                  • woda,
                    • szczypta soli (niewiele! kluski z makiem i bakaliami to w końcu potrawa na słodko).

                      Sposób przygotowania:

                      1. Mąkę wyrabiać z jajkami, dodając tyle wody, by powstała gładka masa (wodę dodawać stopniowo, po łyżce stołowej). Gdy masa będzie już elastyczna i jednolita, rozwałkować ją na cienkie placki. Należy przy tym pamiętać, by stolnicę/blat podsypywać mąką, dzięki temu placki się nie przykleją. Gotowe, odłożyć je do wyschnięcia.
                        1. Następnie ciąć placki ostrym nożem na kilka pasków o szerokości 3-4 cm. Paski układać jeden na drugim (w razie, gdyby się sklejały, posypywać je niewielką ilością mąki) – i ciąć na kluseczki o szerokości ok. 0,5-1 cm. Dobrze jest na bieżąco delikatnie podrzucać kluseczki palcami, by się nie skleiły.
                          1. Odstawić kluski do wyschnięcia, na ok. 15 minut. Gotować je w lekko osolonej wodzie (kluski wrzucać na wrzątek i gotować do wypłynięcia), odcedzić i przelać zimną wodą.

                            Gdy kluski lub gotowy makaron ulubionego kształtu (mogą to być rurki, świderki lub kokardki) bądź domowe kluski są gotowe – można zabrać się za przygotowanie masy.

                            Kluski z makiem i bakaliami - przepis krok po kroku

                            Składniki:

                            • paczka makaronu lub domowe kluski wg wyżej podanych przepisów,
                              • pół kilograma maku,
                                • 4-5 łyżek miodu,
                                  • 100 gramów rodzynek,
                                    • 100 gramów suszonych moreli,
                                      • 100 gramów daktyli,
                                        • opcjonalnie: garść suszonej żurawiny, suszonych fig lub np. śliwek,
                                          • kilka sztuk orzechów włoskich i laskowych,
                                            • duża garść skórki pomarańczowej,
                                              • 4 łyżki masła,
                                                • pół łyżeczki cynamonu,
                                                  • mleko (ok. dwóch szklanek) do namoczenia maku.

                                                    Jeśli chce się zwiększyć walory zdrowotne potrawy, można dodać również garść pestek słonecznika. Ma dość neutralny dość smak, a jest źródłem wielu pożytecznych elementów.

                                                    Sposób przygotowania:

                                                    1. Bakalie namoczyć. Większe owoce, takie jak figi czy daktyle, po namoczeniu pokroić na mniejsze cząstki.
                                                      1. Mak – namoczony co najmniej 8 godzin wcześniej w gorącym mleku i dobrze odsączony - należy zmielić co najmniej dwukrotnie.
                                                        1. W garnku rozpuścić masło, podsmażyć na nim chwilę skórkę pomarańczy.
                                                          1. Dodać mak, rozdrobnione, miękkie bakalie oraz cynamon i miód, mieszać intensywnie, by masa się nie przypaliła.
                                                            1. Całość podgrzewać ok. 5 minut.
                                                              1. Na koniec dodaje się do masy makaron i delikatnie miesza, tak, by nie uszkodzić za bardzo kluseczek.

                                                                Wigilijne kluski z makiem można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.

                                                                Przepis na kluski z makiem łatwo zmodyfikować tak, by potrawa była wegańska - to jedno z niewielu wigilijnych dań, które w tak prosty sposób można przystosować do potrzeb “roślinożerców”. Zamiast masła można bowiem użyć oleju roślinnego (np. kokosowego) oraz makaronu nie zawierającego jajek.

                                                                Zobacz także:

                                                                Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                podziel się:

                                                                Pozostałe wiadomości