Makaron z krewetkami - jak zrobić? Proste przepisy na smaczną potrawę

Makaron z krewetkami na białym talerzu
Fot. Jordan Lye / Getty Images
Makaron z krewetkami to pomysł na oryginalne, wykwintne, a zarazem łatwe do przygotowania danie. Makaron z krewetkami można przygotować na wiele sposobów

Makaron z krewetkami to przepis na pyszne i pożywne danie. Można je zestawić z rozmaitymi dodatkami – szpinakiem, pesto, pomidorkami koktajlowymi lub suszonymi. Danie nabiera niezwykłego aromatu dzięki podsmażeniu krewetek na rozgrzanym maśle z oliwą i zeszklonej cebuli. Do makaronu z krewetkami warto dodać czosnek i rozmaryn, które wzbogacą smak potrawy.

Zobacz film: Burger z krewetkami. Źródło: Dzień Dobry TVN

Makaron z krewetkami – jak przygotować

Makaron z krewetkami jest doskonałym pomysłem na zdrowy obiad, zwłaszcza dla wielbicieli owoców morza i kuchni śródziemnomorskiej. Prosty w przygotowaniu, a przy tym bardzo smaczny i sycący. Makaron z krewetkami można przyrządzić według rozmaitych przepisów. Potrawę wzbogaca się o różne dodatki. Najpopularniejszymi przepisami są: makaron z krewetkami i szpinakiem oraz makaron z krewetkami i pomidorami. W książkach kucharskich i na stronach internetowych poświęconych tematyce kulinarnej można znaleźć również bardziej wymyślne przepisy, takie jak: makaron z krewetkami w białym wytrawnym winie czy kremowy makaron z krewetkami i pesto. Tajemnica smacznego i aromatycznego makaronu z krewetkami tkwi przede wszystkim w dodawanych przyprawach i sposobie przygotowania owoców morza. Krewetki najlepiej usmażyć na dobrze rozgrzanej oliwie z oliwek i maśle z dodatkiem czosnku i cebuli. Zalecanymi przyprawami do makaronu z krewetkami są m.in.: świeżo mielony czarny pieprz, papryczka chilli, tymianek, rozmaryn i liść laurowy. Makaron z krewetkami fit można przygotować, bazując na makaronie pełnoziarnistym i rezygnując z tłustych i kalorycznych dodatków, np. sosów śmietanowych.

Makaron z krewetkami i szpinakiem – przepis

Składniki:

· 250 g makaronu

· 200 g krewetek

· 100 g szpinaku

· 150 g pomidorków koktajlowych

· ½ łyżki oliwy z oliwek

· 1 łyżka masła

· ¼ cebuli

· 2 ząbki czosnku

· 80 ml śmietany 30%.

Sposób przygotowania:

1. Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu.

2. Krewetki rozmroź i osusz. Szpinak opłucz pod bieżącą wodą w durszlaku i osusz, np. na papierowym ręczniku. Pomidorki koktajlowe przekrój na połówki.

3. Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i masło. Dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę i posiekany czosnek. Podsmaż do uzyskania złotego koloru.

4. Na patelnię dodaj krewetki i smaż na większym ogniu przez około minutę, jeśli korzystasz z surowych krewetek, lub 10 sekund, jeśli korzystasz z obgotowanych owoców morza. Krewetki dopraw solą i pieprzem. Przewróć na drugą stronę i powtórz smażenie.

5. Do krewetek na patelni dodaj pomidorki koktajlowe. Smaż cały czas, mieszając przez kilkanaście sekund. Dodaj szpinak. Całość wymieszaj.

6. Na patelnię wlej śmietankę, zagotuj. Dodaj ugotowany i odcedzony makaron. Wymieszaj. Gotuj przez chwilę, cały czas mieszając.

Makaron z krewetkami z czosnkiem – przepis

Składniki:

· 400 g makaronu

· 300 g krewetek

· 3 cebule

· 5 ząbków czosnku

· 2 pikantne papryki

· czerwona papryka

· natka pietruszki

· 100 ml oleju

· 2 łyżki masła

· sól, czarny pieprz do smaku

· tarty parmezan do posypania.

Sposób przygotowania:

1. Krewetki rozmroź, obierz z pancerzyków, jeśli jest taka konieczność. Ułóż na talerzu.

2. Cebule obierz, pokrój w drobną kostkę. Czosnek również obierz i posiekaj. Pikantne papryczki pokrój w cienkie talarki. Czerwoną paprykę umyj i pokrój w paski. Natkę pietruszki drobno poszatkuj.

3. Makaron ugotuj al dente zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu.

4. Na patelni rozgrzej oliwę i masło. Dodaj cebulę, dopraw solą i pieprzem. Smaż, aż cebula się zarumieni. Następnie dodaj czosnek i ostrą paprykę. Warzywa przesuń na bok patelni, a na środku połóż krewetki. Smaż po 20 sekund z każdej strony. Zdejmij z patelni.

5. Na patelnię dodaj pokrojoną paprykę, smaż około 2 minut, cały czas mieszając. Ponownie dodaj krewetki.

6. Odcedzony makaron dodaj do krewetek. Wymieszaj. Makaron z krewetkami podawaj posypany tartym parmezanem.

Makaron z krewetkami fit – przepis

Składniki:

· 120 g makaronu pełnoziarnistego

· 440 g krewetek

· 150 g pomidorków koktajlowych

· 1 łyżka oliwy z oliwek

· 5 g masła

· 4 ząbki czosnku

· 3 gałązki rozmarynu.

Sposób przygotowania:

1. Krewetki rozmroź i osusz.

2. Makaron ugotuj al dente zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu.

3. Na oliwie z oliwek i maśle podsmaż przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dodaj krewetki i gałązki rozmarynu. Całość smaż przez około 5 minut. Po tym czasie na patelnię dodaj przepołowione pomidorki koktajlowe. Patelnię przykryj pokrywką. Danie duś przez 5 minut. Całość dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.

4. Makaron odcedź. Układaj na talerzach i podawaj z krewetkami.

Makaron z krewetkami i cukinią – przepis

Składniki:

· 100 g makaronu

· mała cukinia

· 12 krewetek Black Tiger

· 4 łyżki posiekanej natki pietruszki

· 2 ząbki czosnku

· 6 łyżek białego wina

· 6 łyżek śmietany kremówki 30%

· 1 i ½ łyżki oliwy z oliwek

· 2 łyżki masła

· 2 cząstki cytryny

· szczypta szafranu.

Sposób przygotowania:

1. Krewetki rozmroź, oczyść i osusz. Cukinię umyj pod bieżącą wodą, pokrój w plastry, które następnie przekrój na pół. Natkę drobno posiekaj. Czosnek obierz z łupinek i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.

2. Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie. Zachowaj trochę wody po ugotowanym makaronie.

3. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj czosnek, podsmaż. Następnie dodaj cukinię i smaż przez 5 minut, cały czas mieszając. Gdy cukinia będzie miękka i lekko się zarumieni, dodaj łyżkę masła, sól i szafran. Kontynuuj smażenie przez 3 minuty, co chwilę mieszając.

4. Cukinię przesuń na brzeg patelni. W wolne miejsce połóż łyżkę masła i krewetki. Dopraw solą i pieprzem. Krewetki smaż po 30 sekund z każdej strony na większym ogniu.

5. Na patelnię dodaj natkę pietruszki. Wszystkie składniki wymieszaj, chwilę podsmaż. Dodaj białe wino i odparuj je na większym ogniu.

6. Na patelnię wlej śmietanę kremówkę. Dodaj ugotowany makaron i kilka łyżek wody po gotowaniu makaronu. Całość zamieszaj i zagotuj. Danie jest gotowe w momencie, gdy sos zgęstnieje. Makaron z krewetkami i cukinią podawaj udekorowany cząstką cytryny.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości