Makaron z dynią - poznaj 5 prostych przepisów

Makaron z dynią. Na stole leżą dynie jako ozdoba, a na talerzach nałożony jest makaron z dynią.
Fot. VICUSCHKA / Getty Images
Makaron z sosem z dyni, w zależności od przepisu, może mieć zupełnie odmienny smak. Dynia z makaronem z pewnością może zasmakować każdemu - w wersji wegetariańskiej z suszonymi pomidorami lub z pieczarkami, z boczkiem, z cukinią albo z fetą i szpinakiem. Do wyboru mamy makaron z dynią pieczoną lub smażoną.

Makaron z sosem z dyni ma wiele odmian. Można zrobić z tych składników pyszną “carbonarę”, danie z kurczakiem lub potrawę wegetariańską. Każda na pewno znajdzie swoich miłośników. Poniżej 5 przepisów na dynię z makaronem.

Makaron z dynią - przepis na carbonarę

Makaron z dynią i boczkiem , czyli dyniowa carbonara, smakuje najlepiej od razu po przyrządzeniu.

Składniki na makaron z dynią i boczkiem (2 porcje):

  • 300 g makaronu (np. świderki),
    • 350 g obranej i pokrojonej dyni,
      • 200 g wędzonego boczku,
        • 1 cebula,
          • 3 łyżki oliwy z oliwek,
            • 4 żółtka jaj,
              • 4 łyżki tartego parmezanu,
                • sól i pieprz do smaku.

                  Przygotowanie makaronu z dynią i boczkiem:

                  1. Gotujemy makaron.
                    1. Na rozgrzanej patelni na oliwie smażymy na złoto cebulę.
                      1. Dodajemy drobno pokrojony boczek i smażymy 3 minuty.
                        1. Dodajemy dynię i 2/3 szklanki wody.
                          1. Gotujemy 15 minut, w razie potrzeby, dolewając wodę.
                            1. Mieszamy żółtka z serem.
                              1. Zdejmujemy z ognia patelnię, dokładamy do niej odcedzony makaron i żółtka, po czym dobrze mieszamy.

                                Makaron z dynią i kurczakiem

                                Makaron z kurczakiem i dynią to jeden z szybszych przepisów na obiad z mięsem.

                                Składniki na makaron z dynią i kurczakiem (2 porcje):

                                • 400 g makaronu (np. spaghetti),
                                  • 600 g dyni pokrojonej w drobną kostkę,
                                    • 1 łyżka oliwy z oliwek,
                                      • 500 g piersi z kurczaka,
                                        • 1 posiekana cebula,
                                          • 150 g pesto bazyliowego.

                                            Przygotowanie makaronu z dynią i kurczakiem:

                                            1. Gotujemy makaron.
                                              1. Dynię gotujemy na parze przez 15 minut, aż zmięknie.
                                                1. Na rozgrzanej oliwie na patelni smażymy kurczaka na złoto i przekładamy do miski.
                                                  1. Szklimy cebulę.
                                                    1. Nakładamy na patelnię z powrotem kurczaka, makaron i pesto.
                                                      1. Smażymy przez 5 minut i dodajemy dynię.
                                                        1. Mieszamy i podajemy.
                                                          Zobacz film: Zdrowie w kolorze... dyni. Źródło: Dzień Dobry TVN

                                                          Makaron z dynią piżmową , fetą i szpinakiem

                                                          Ten makaron z dynią i fetą przygotowujemy z dyni upieczonej w piekarniku.

                                                          Składniki na makaron z dynią i szpinakiem (4 porcje):

                                                          • 0,5 kg dyni,
                                                            • 300 g makaronu,
                                                              • 3 ząbki czosnku,
                                                                • 10 suszonych pomidorów pokrojonych w paseczki,
                                                                  • 2 łyżki zalewy z suszonych pomidorów,
                                                                    • 4 łyżki pestek z dyni,
                                                                      • 100 g szpinaku,
                                                                        • 100 g sera typu feta,
                                                                          • oliwa z oliwek.

                                                                            Przygotowanie makaronu z dynią i suszonymi pomidorami:

                                                                            1. Makaron gotujemy.
                                                                              1. Pokrojoną na kawałki dynię pieczemy w 200 stopniach przez 20 minut.
                                                                                1. W garnku smażymy na oliwie czosnek i pestki dyni.
                                                                                  1. Dodajemy suszone pomidory.
                                                                                    1. Dodajemy zalewę z suszonych pomidorów i makaron.
                                                                                      1. Dodajemy i smażymy dynię i szpinak.
                                                                                        1. Posypujemy serem feta.

                                                                                          Makaron z dynią i pomidorami będzie dobrze smakował także następnego dnia.

                                                                                          Makaron z dynią i pieczarkami

                                                                                          Ten makaron z dynią i grzybami przyrządzamy z wykorzystaniem pieczonej dyni.

                                                                                          Składniki makaron z dynią i pieczarkami (2 porcje):

                                                                                          • 200 g makaronu,
                                                                                            • pół średniej wielkości dyni,
                                                                                              • 2 łyżki oliwy z oliwek,
                                                                                                • główka czosnku,
                                                                                                  • 200 g pieczarek,
                                                                                                    • 150 g szpinaku,
                                                                                                      • szklanka bulionu warzywnego,
                                                                                                        • 1 łyżeczka suszonej bazylii,
                                                                                                          • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
                                                                                                            • 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich,
                                                                                                              • sól i pieprz do smaku.

                                                                                                                Przygotowanie makaronu z dynią i pieczarkami:

                                                                                                                1. Pokrojoną dynię (spryskaną oliwą i posypaną solą i pieprzem) i całą główkę czosnku (odcinamy czubek) pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut.
                                                                                                                  1. Gotujemy makaron.
                                                                                                                    1. Smażymy pieczarki na rozgrzanej oliwie na patelni.
                                                                                                                      1. Dodajemy szpinak i smażymy przez 5 minut.
                                                                                                                        1. Dynię z czosnkiem (wyciskamy go ze skórki) i bulionem (możemy dodawać go stopniowo, do uzyskania gęstej konsystencji) wkładamy do blendera i miksujemy.
                                                                                                                          1. Dodajemy przyprawy i mieszamy z pozostałymi składnikami, posypujemy orzechami.

                                                                                                                            Makaron z dynią i cukinią - zapiekanka

                                                                                                                            Zapiekanka makaronowa z dynią i cukinią to bardzo sycący obiad, mimo że nie zawiera mięsa.

                                                                                                                            Składniki na makaron z dynią i cukinią (2 porcje):

                                                                                                                            • 300 g makaronu (i 1 szklanka wody z gotowania),
                                                                                                                              • 500 g dyni pokrojonej w kostkę,
                                                                                                                                • 4 cukinie pokrojone w kosteczkę,
                                                                                                                                  • 1 posiekana cebula,
                                                                                                                                    • 150 ml mleka,
                                                                                                                                      • 125 g mozzarelli,
                                                                                                                                        • 30 g bułki tartej,
                                                                                                                                          • 4 łyżki oliwy z oliwek,
                                                                                                                                            • 100 g tartego parmezanu,
                                                                                                                                              • masło do wysmarowania formy,
                                                                                                                                                • sól i pieprz do smaku.

                                                                                                                                                  Przygotowanie dyni z makaronem i cukinią:

                                                                                                                                                  1. Gotujemy makaron al dente.
                                                                                                                                                    1. Pieczemy dynię w 180 stopniach przez 20 minut.
                                                                                                                                                      1. Smażymy cebulę na rozgrzanej oliwie na dużej patelni.
                                                                                                                                                        1. Dodajemy cukinię i przyprawy.
                                                                                                                                                          1. Dodajemy połowę dyni na patelnię i gotujemy 10 minut.
                                                                                                                                                            1. Mielimy pozostałą część dyni z mlekiem w blenderze.
                                                                                                                                                              1. Makaron odcedzamy i wrzucamy z powrotem do garnka.
                                                                                                                                                                1. Do makaronu dodajemy zmieloną dynię i mieszamy.
                                                                                                                                                                  1. Do wysmarowanej masłem formy nakładamy warstwę makaronu, warzyw z kawałkami mozzarelli i częścią parmezanu, potem znowu warstwę makaronu i warzyw, a na wierzchu posypujemy jeszcze bułką tartą.
                                                                                                                                                                    1. Pieczemy w 180 stopniach, aż danie się przyrumieni.

                                                                                                                                                                      Przygotowanie dyni z makaronem i cukinią zajmie nam do 40 minut.

                                                                                                                                                                      Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                                                                                                                      podziel się:

                                                                                                                                                                      Pozostałe wiadomości