Przepisy kulinarne

Makaron w papilocie

Ravioli, penne, lasagne, gnocchi, gnocchetti, farfalle, farfalline, farfalloni, cannelloni. Kochają go Włosi, a najstarszy znaleziono w Chinach. W kuchni Dzień Dobry TVN kucharz i, jak mówi Marcin Prokop, czarnoksiężnik Andrzej Polan proponuje makarony w nowych odsłonach!

Makaron w papilocie
Składniki:
300g makaronu spaghetti       
20szt.  Pomidorków cherry       
1 cukinia               
20 szt. oliwek czarnych       
Natka pietruszki
Oliwa
Pieprz czarny, sól

Przygotowanie:
Pomidory przesmażamy krótko na oliwie, dodajemy oliwki i pokrojoną natkę pietruszki. Cukinię kroimy w cienkie paski a następnie jak spaghetti. Łączymy razem z makaronem Doprawiamy solą, pieprzem. Makaron zawijamy w pergamin i wstawiamy do piekarnika.

Makaron na kruchym cieście z fasolką
Składniki:
150 g mąki           
100 g  masła       
Woda
Sól

Przygotowanie:
Mąkę i masło z odrobiną soli, mieszamy razem, najlepiej za pomocą widelca. Kiedy powstanie nam niemalże posypka dodajemy wodę. Zagniatamy ciasto o delikatnej konsystencji.

Składniki:
300g makaronu  penne       
500g fasolki zielonej        
250g pomidorów z puszki       
100g boczku wędzonego
80g parmesanu           
150g sera brie
Oliwa,
Natka pietruszki
Sól, pieprz czarny

Przygotowanie:
Na oliwe przesmażamy pomidory. Fasolę obgotowujemy w wodzie z dodaktiem soli oraz odrobiny cukru. Na drugiej patelni przesmażamy boczek , dodajemy podgotowaną fasolkę. Jeszcze do tego dodajemy natkę pietruszki. Makaron łączymy z pomidorami, fasolą, serem parmesan. Ser brie kroimy na małe kakwałki. Ciasto kruche wykładamy do tortownicy. Odpiekamy w piekarniku chwilę tak aby tylko delikatnie się przyrumieniło. Makaron wykładamy na podpieczony spód, posypujemy serem brie i wstawiamy ponownie do piekarnika. Pieczemy do momentu aż makaron nam się zarumieni.

Gniazdka z makaronu z mięsnym sosem
Składniki:
200g makatonu nitki
150g pieczarek
150g mięsa mielonego cielęcego
100g sera parmesan           
150g pomidorów w puszce
2 jajka               
40g masła                
Oliwa
Bułka tarta
Sól, pierz czarny

Przygotowanie:
Na oliwie przesmażamy czosnek, cebulę i dodajemy mięso mielone. Następnie dodajemy pieczarki. Wszystko razem smażymy do momentu az odparuje nam sos. Dodajemy następnie pomidory w puszce. Makaron gotujemy i jeszcze gorący łączymy z masłem. Następnie dodajemy ser parmesan. Z makaronu przygotowujemy małe gniazdka.  Wstawiamy do lodówki aby nam stężały. Jajka ubijamy, doprawiamy solą oraz pieprzem. W jajku obtaczamy gniazdka i oprószamy bułką tartą. Tak przygotowane obsmażamy na patelni na głębokim tłuszczu. Na usmażone gniazdka kładziemy centralnie sos mięsny i podajemy.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
91
9
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0