Materiał promocyjny

Makaron w papilocie

Ravioli, penne, lasagne, gnocchi, gnocchetti, farfalle, farfalline, farfalloni, cannelloni. Kochają go Włosi, a najstarszy znaleziono w Chinach. W kuchni Dzień Dobry TVN kucharz i, jak mówi Marcin Prokop, czarnoksiężnik Andrzej Polan proponuje makarony w nowych odsłonach!

Makaron w papilocie

Składniki:

300g makaronu spaghetti

20szt. Pomidorków cherry

1 cukinia

20 szt. oliwek czarnych

Natka pietruszki

Oliwa

Pieprz czarny, sól

Przygotowanie:

Pomidory przesmażamy krótko na oliwie, dodajemy oliwki i pokrojoną natkę pietruszki. Cukinię kroimy w cienkie paski a następnie jak spaghetti. Łączymy razem z makaronem Doprawiamy solą, pieprzem. Makaron zawijamy w pergamin i wstawiamy do piekarnika.

Makaron na kruchym cieście z fasolką

Składniki:

150 g mąki

100 g masła

Woda

Sól

Przygotowanie:

Mąkę i masło z odrobiną soli, mieszamy razem, najlepiej za pomocą widelca. Kiedy powstanie nam niemalże posypka dodajemy wodę. Zagniatamy ciasto o delikatnej konsystencji.

Składniki:

300g makaronu penne

500g fasolki zielonej

250g pomidorów z puszki

100g boczku wędzonego

80g parmesanu

150g sera brie

Oliwa,

Natka pietruszki

Sól, pieprz czarny

Przygotowanie:

Na oliwe przesmażamy pomidory. Fasolę obgotowujemy w wodzie z dodaktiem soli oraz odrobiny cukru. Na drugiej patelni przesmażamy boczek , dodajemy podgotowaną fasolkę. Jeszcze do tego dodajemy natkę pietruszki. Makaron łączymy z pomidorami, fasolą, serem parmesan. Ser brie kroimy na małe kakwałki. Ciasto kruche wykładamy do tortownicy. Odpiekamy w piekarniku chwilę tak aby tylko delikatnie się przyrumieniło. Makaron wykładamy na podpieczony spód, posypujemy serem brie i wstawiamy ponownie do piekarnika. Pieczemy do momentu aż makaron nam się zarumieni.

Gniazdka z makaronu z mięsnym sosem

Składniki:

200g makatonu nitki

150g pieczarek

150g mięsa mielonego cielęcego

100g sera parmesan

150g pomidorów w puszce

2 jajka

40g masła

Oliwa

Bułka tarta

Sól, pierz czarny

Przygotowanie:

Na oliwie przesmażamy czosnek, cebulę i dodajemy mięso mielone. Następnie dodajemy pieczarki. Wszystko razem smażymy do momentu az odparuje nam sos. Dodajemy następnie pomidory w puszce. Makaron gotujemy i jeszcze gorący łączymy z masłem. Następnie dodajemy ser parmesan. Z makaronu przygotowujemy małe gniazdka. Wstawiamy do lodówki aby nam stężały. Jajka ubijamy, doprawiamy solą oraz pieprzem. W jajku obtaczamy gniazdka i oprószamy bułką tartą. Tak przygotowane obsmażamy na patelni na głębokim tłuszczu. Na usmażone gniazdka kładziemy centralnie sos mięsny i podajemy.

Autor: Izabela Wodzińska

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości