Przepis na obiad - makaron z sosem sojowym i warzywami

Makaron sojowy z warzywami
Fot. Getty Images
Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni, danie w stylu orientalnym będzie w sam raz dla Ciebie. Makaron sojowy może być idealna bazą do egzotycznych potraw. Wbrew pozorom ich przygotowanie wcale nie jest skomplikowane. Co więcej - można to zrobić naprawdę szybko, nawet w 15 minut - makaron sojowy z kurczakiem i warzywami to coś w sam raz dla głodnych, zmęczonych i zapracowanych.

Makaron sojowy to bardzo często baza dań kuchni chińskiej - zaraz obok makaronu zbożowego i ryżowego. Subtelny smak i neutralny zapach sprawiają, że doskonale łączy się z intensywnymi dodatkami i aromatycznymi przyprawami. Niezastąpiony do potraw orientalnych. Ponadto makaron sojowy jest prosty w przygotowaniu - nie trzeba go nawet gotować. Wystarczy zalać gorącą wodą i poczekać aż napęcznieje i nabierze miękkości. Swoją objętość zwiększy także w czasie smażenia - wtedy jednak będzie też bardziej kaloryczny. Makaron sojowy z warzywami i sosem sojowym to jeden z pomysłów na wykorzystanie tego chińskiego makaronu, ale jest ich znacznie więcej - ogranicza nas tylko fantazja kulinarna!

Makaron sojowy - zdrowszy niż tradycyjny?

Makaronem sojowym możemy z powodzeniem zastąpić makaron pszenny. Będzie lżej, zdrowiej, delikatniej. Wbrew swojej nazwie, nie zawsze przygotowywany jest z soi - najczęściej produkowany jest z grochu i skrobi fasoli mung, czasem z mąki kukurydzianej, skrobi ziemniaczanej lub batatów.

Co ważne, jest to makaron bezglutenowy, więc odpowiedni dla osób z różnymi dolegliwościami trawiennymi, nietolerancją na gluten czy alergią. Lekkostrawny i delikatny dla żołądka. Ze względu na swój niski indeks glikemiczny, jest wskazany dla osób z cukrzycą. Jest również bogaty w białko, choć zawiera niewiele tłuszczu. Jak przygotować makaron sojowy z warzywami po chińsku , podpowiadamy dalej.

Makaron sojowy z warzywami - przepis

Makaron sojowy, nazywany też często makaronem chińskim, podawany jest z mięsem, owocami morza, rybami, w towarzystwie warzyw, jako sałatka albo dodatek do zup. Zastosowań jest naprawdę sporo. Znakomicie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Smażony makaron sojowy z warzywami i indykiem to jeden z prostszych pomysłów na obiad, wykorzystujący mieszankę mrożonych warzyw. Do jego przygotowania potrzebne będą:

· 1 paczka makaronu sojowego,

· 500 g piersi lub polędwicy z indyka,

· orientalna mieszanka mrożonych warzyw,

· 1 cebula,

· 2-3 ząbki czosnku,

· imbir,

· olej ryżowy lub arachidowy do smażenia,

· marynowane kiełki fasoli mung,

· szczypiorek.

Marynata: 2-3 łyżki sos sojowego, 2 łyżki brązowego cukru, łyżeczka skrobi kukurydzianej.

Sos: sos sojowy, 2-3 łyżeczki cukru brązowego, sos Hoisin, 5-6 łyżek wody, łyżeczka skrobi ziemniaczanej (lub kukurydzianej).

Sposób przygotowania:

1. Kroimy wszystkie składniki.

2. Makaron namaczamy w osolonym wrzątku około 4 minut, odlewamy, przepłukujemy zimną wodą.

3. Mięso kroimy i wrzucamy do marynaty (im dłużej w niej zostanie, tym lepiej).

4. Przygotowujemy sos.

5. Na oleju ryżowym smażymy makaron - 1-2 minuty, następnie odkładamy.

6. Smażymy mięso - krótko, mocno mieszając.

7. Do woka dolewamy oleju i smażymy na nim czosnek, imbir i pokrojoną cebulę. Następnie dodajemy warzywa z mrożonki.

8. Dolewamy sos, całość zagotowujemy.

9. Danie podajemy posypane kiełkami i szczypiorkiem.

Inny przepis z wykorzystaniem makaronu chińskiego to makaron sojowy z warzywami i sosem sojowym. Produktów jest sporo, ale receptura jest tak naprawdę bardzo prosta.

Składniki:

· 150 g makaronu sojowego,

· marynowane pędy bambusa,

· kiełki fasoli mung,

· ½ kg pieczarek,

· pęczek dymki,

· 1 czosnek,

· 1 papryka zielona i czerwona,

· 1 por,

· olej arachidowy lub sezamowy,

· 60 ml sosu sojowego,

· łyżka wina ryżowegp,

· łyżeczka mąki kukurydzianej,

· sól i pieprz.

Przygotowanie:

1. Makaron zalać wrzątkiem. Osączyć.

2. Pędy bambusa i kiełki osączyć z zalewy.

3. Pieczarki, dymkę, paprykę i por pokroić. Czosnek obrać i przepuścić przez praskę.

4. W woku lub w głębokiej patelni rozgrzać olej, zeszklić dymkę oraz czosnek. Dodać resztę warzyw i smażyć przez 2 minuty.

5. Dolać wino ryżowe oraz sos sojowy.

6. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

7. Mąkę kukurydzianą wymieszać z niewielką ilością wody i dodać do warzyw oraz mięsa. Chwilę smażyć.

8. Warzywa połączyć z makaronem. Na koniec skropić olejem sezamowym.

Jeśli lubimy owoce morza, możemy pokusić się o przygotowanie nieco bardziej wykwintnego dania, jakim jest makaron sojowy z krewetkami i warzywami.

Składniki:

· 150 g krewetek,

· 200 g makaronu chińskiego,

· 1 marchew,

· 1 por,

· 1 cebula,

· po kawałku papryki (różne kolory),

· groszek - pół puszki,

· grzyby chińskie,

· kiełki fasoli mung,

· pędy bambusa,

· 2 ząbki czosnku,

· posiekana natka pietruszki,

· starty imbir,

· 3 łyżki sosu sojowego ,

· 1 łyżka sosu chilli,

· 1 łyżka oleju,

· 1 łyżka masła,

· brązowy cukier,

· ziarna sezamu do posypania.

Przygotowanie:

1. Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.

2. Warzywa kroimy możliwie drobno i podsmażamy na patelni. Dodajemy też kiełki. Całość dusimy kilka minut, aż warzywa zmiękną.

3. Makaron przekładamy do woka lub na patelnię razem z warzywami i smażymy.

4. Sos sojowy mieszamy z cukrem, sosem chilli oraz imbirem i dodajemy do potrawy, mieszamy.

5. Na patelni, na łyżce masła, podsmażamy krewetki wraz z czosnkiem i pietruszką, delikatnie solimy.

6. Krewetki przekładamy do makaronu z warzywami, mieszamy i wszystko razem przez chwilę podsmażamy. Podajemy posypane podprażonym sezamem.

Zobacz film: Makaron z suszonymi pomidorami z chilli. Źródło Dzień Dobry TVN

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości