Makaron na kilka sposobów. Lubicie?

makaron po azjatycku
makaron po azjatycku
Kokardki, świderki, muszelki... Zapiekane, gotowane, smażone. Można go przygotowywać na wiele sposobów. Prawdziwemu smakoszowi makaron nigdy się nie znudzi. Skorzystajcie z przepisów Macieja Szaciłło na kokardki z sosem curry, pełnoziarniste kokardki z grillowanymi warzywami i mozzarellą, makaron po azjatycku, świderki z suszonymi pomidorkami i rukolą.

Kokardki z sosem curry

Składniki:

2 łyżki oleju

2 ząbki czosnku

1 łyżka curry w proszku

1 łyżeczka czerwonej, słodkiej lub ostrej papryki

1 puszka mleka kokosowego lub śmietanki 30 proc.

makaron kokardki

kawałek imbiru wielkości kciuka

sok z połowy cytryny

natka kolendry lub pietruszki

pomidorki koktajlowe przecięte na pół

pieprz

sól

Przygotowanie:

Na oleju podsmażamy pastę z czosnku i imbiru, curry, paprykę. Dodajemy mleko kokosowe i sok z cytryny oraz sól z pieprzem do smaku. Mieszamy z kokardkami. Posypujemy poszatkowaną natką kolendry lub pietruszki. Podajemy z pomidorkami.

Pełnoziarniste kokardki z grillowanymi warzywami i mozzarellą

Składniki:

makaron pełne ziarno kokardki

150 g mozzarelli

2 ząbki czosnku

2 małe cukinie - pokrojone w plastry

1 mały bakłażan - pokrojony w kostkę

1 czerwona papryka - pokrojona w kostkę

skórka otarta z 1 cytryny

1 łyżka drobno poszatkowanych kaparów

oliwa z oliwek

bazylia

pieprz

sól

Przygotowanie:

Warzywa skrapiamy oliwą z oliwek i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. na 25-30 minut. Na oliwie z oliwek podsmażamy czosnek, dodajemy makaron i grillowane warzywa oraz porwaną na kawałki mozzarellę, skórkę z cytryny, kapary, sól i pieprz. Całość dokładnie mieszamy i podajemy przybrane listkami bazylii.

Makaron po azjatycku

Składniki:

200g tofu, pokrojone w plastry

150g fasolki szparagowej

2 łyżki oleju sezamowego

2 ząbki czosnku

1-2 ostre czerwone papryczki pokrojone w drobną kostkę (bez pestek)

1 łyżeczka cukru trzcinowego

1 dymka

makaron spaghetti

imbir drobno poszatkowany

sos sojowy do smaku

sok z połowy cytryny

Przygotowanie:

Na rozgrzanym oleju sezamowym podsmażamy czosnek, ostrą paprykę i imbir. Dodajemy drobno pokrojoną dymkę (białą część), tofu i fasolkę. Podsmażamy, aż tofu się zrumieni. Dodajemy sos sojowy, sok z cytryny i cukier trzcinowy. Wrzucamy makaron. Całość dokładnie mieszamy. Podajemy posypane zieloną częścią dymki.

Świderki z suszonymi pomidorkami i rukolą

Składniki:

makaron świderki

100 g suszonych pomidorów z zalewy

200 g śmietanki

100 g rukoli

50 g parmezanu

3 łyżki oliwy z oliwek

2 ząbki czosnku

sól

pieprz

Przygotowanie:

Na oliwie z oliwek podsmażamy chwilkę czosnek, dodajemy suszone pomidory i śmietankę. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Po chwili wrzucamy makaron, odrobinę wrzątku z gotowania. Całość mieszamy, zdejmujemy z gazu i dodajemy poszatkowaną rukolę. Posypujemy startym parmezanem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości