Przepisy kulinarne

Makaron na kilka sposobów. Lubicie?

makaron po azjatycku

makaron po azjatycku

Przepisy kulinarne

Makaron na kilka sposobów. Lubicie?

makaron po azjatycku

makaron po azjatycku

Kokardki, świderki, muszelki... Zapiekane, gotowane, smażone. Można go przygotowywać na wiele sposobów. Prawdziwemu smakoszowi makaron nigdy się nie znudzi. Skorzystajcie z przepisów Macieja Szaciłło na kokardki z sosem curry, pełnoziarniste kokardki z grillowanymi warzywami i mozzarellą, makaron po azjatycku, świderki z suszonymi pomidorkami i rukolą.

Kokardki z sosem curry
Składniki:
2 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
1 łyżka curry w proszku
1 łyżeczka czerwonej, słodkiej lub ostrej papryki
1 puszka mleka kokosowego lub śmietanki 30 proc.
makaron kokardki
kawałek imbiru wielkości kciuka
sok z połowy cytryny
natka kolendry lub pietruszki
pomidorki koktajlowe przecięte na pół
pieprz
sól

Przygotowanie:
Na oleju podsmażamy pastę z czosnku i imbiru, curry, paprykę. Dodajemy mleko kokosowe i sok z cytryny oraz sól z pieprzem do smaku. Mieszamy z kokardkami. Posypujemy poszatkowaną natką kolendry lub pietruszki. Podajemy z pomidorkami.

Pełnoziarniste kokardki z grillowanymi warzywami i mozzarellą
Składniki:
makaron pełne ziarno kokardki
150 g mozzarelli
2 ząbki czosnku
2 małe cukinie - pokrojone w plastry
1 mały bakłażan - pokrojony w kostkę
1 czerwona papryka - pokrojona w kostkę
skórka otarta z 1 cytryny
1 łyżka drobno poszatkowanych kaparów
oliwa z oliwek
bazylia
pieprz
sól

Przygotowanie:
Warzywa skrapiamy oliwą z oliwek i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. na 25-30 minut. Na oliwie z oliwek podsmażamy czosnek, dodajemy makaron i grillowane warzywa oraz porwaną na kawałki mozzarellę, skórkę z cytryny, kapary, sól i pieprz. Całość dokładnie mieszamy i podajemy przybrane listkami bazylii.

Makaron po azjatycku
Składniki:
200g tofu, pokrojone w plastry
150g fasolki szparagowej
2 łyżki oleju sezamowego
2 ząbki czosnku
1-2 ostre czerwone papryczki pokrojone w drobną kostkę (bez pestek)
1 łyżeczka cukru trzcinowego
1 dymka
makaron spaghetti
imbir drobno poszatkowany
sos sojowy do smaku
sok z połowy cytryny

Przygotowanie:
Na rozgrzanym oleju sezamowym podsmażamy czosnek, ostrą paprykę i imbir. Dodajemy drobno pokrojoną dymkę (białą część), tofu i fasolkę. Podsmażamy, aż tofu się zrumieni. Dodajemy sos sojowy, sok z cytryny i cukier trzcinowy. Wrzucamy makaron. Całość dokładnie mieszamy. Podajemy posypane zieloną częścią dymki.

Świderki z suszonymi pomidorkami i rukolą
Składniki:
makaron świderki
100 g suszonych pomidorów z zalewy
200 g śmietanki
100 g rukoli
50 g parmezanu
3 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
sól
pieprz

Przygotowanie:
Na oliwie z oliwek podsmażamy chwilkę czosnek, dodajemy suszone pomidory i śmietankę. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Po chwili wrzucamy makaron, odrobinę wrzątku z gotowania. Całość mieszamy, zdejmujemy z gazu i dodajemy poszatkowaną rukolę. Posypujemy startym parmezanem.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
69
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0