Przepisy kulinarne

Makaron lubi warzywa

Penne, farfalle, spaghetti. Z mięsem, tuńczykiem, serem lub z warzywami. Maciej Szaciłło, w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował makarony w kilku wersjach - świderki z warzywami oraz z suszonymi grzybami i sałatkę makaronową. A Wy jakie danie makaronowe lubicie najbardziej?

Zdjęcie: Jan Kucharzyk / East News



Makaron pióra z suszonymi grzybami

Skladniki:
100 g pomidorków koktajlowych przeciętych na pół
20 g suszonych grzybów zmielonych na proszek
2 czerwone papryki pokrojone w drobną kostkę
1/2 pęczka poszatkowanej natki pietruszki
3/4 szklanki wody z gotowania makaronu
4 ząbki czosnku drobno poszatkowane
250 g makaronu pełne ziarno pióra
świeżo mielony pieprz do smaku
50 g orzechów włoskich
3 łyżki oliwy z oliwek
125 g mascarpone
50 g parmezanu

Przygotowanie:
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na oliwie z oliwek smażymy około 5  minut czosnek, orzechy i paprykę. Dodajemy zmielone grzyby. Całość zalewamy wodą, dodajemy mascarpone, sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy, łączymy z makaronem, pomidorkami i  parmezanem. Podajemy posypane świeżo mielonym czarnym pieprzem i posypane natką pietruszki.

Sałatka z makaronem kokardki
Skladniki:
250 g twardej fety typu greckiego pokrojonej w kostkę
1/4 szklanki uprażonych pestek słonecznika uprażonych
250 g pomidorków koktajlowych przeciętych na pół
poszatkowany pęczek szczypiorku
200 g miękkiej rozkruszonej fety
250g  makaronu kokardki
2 łyżki oliwy z oliwek
3 czerwone papryki
2 łyżeczki oregano

dressing:
1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
1 bardzo drobno poszatkowany ząbek czosnku
3 łyżki białego octu winnego
1/5 szklanki oliwy z oliwek

Przygotowanie:
Paprykę kroimy w paski, przekładamy na patelnię i dusimy pod pokrywką z  2 łyżkami oliwy  przez 10 minut. Makaron gotujemy al dente. Wszystkie składniki dressingu mieszamy razem. Lekko przestudzoną  paprykę mieszamy z pozostałymi składnikami sałatki  i polewamy dressingiem.

Świderki z pieczonymi warzywami
Składniki:
3 czerwone cebule podzielone na ćwiartki
1 brokuł podzielony na różyczki
250g makaronu świderki
1 łyżka suszonego rozmarynu
1/4 szklanki oliwy z oliwek
250 g pomidorków cherry
70 g startego parmezanu
sok z połowy cytryny
1 łyżeczka tymianku
5 ząbków czosnku
sól i pieprz

Przygotowanie:
Warzywa mieszamy z ziołami i oliwą z oliwek. Całość przekładamy do żaroodpornego naczynia, przykrywamy pokrywką i pieczemy 35 minut w temperaturze 230 stopni. Makaron gotujemy al dente w dużej ilości osolonej wody. Odcedzamy, łączymy z upieczonymi warzywami, sokiem z cytryny i parmezanem. Dodajemy sól i pieprz do smaku.


Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
63
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0