Materiał promocyjny

Makaron lubi warzywa

Penne, farfalle, spaghetti. Z mięsem, tuńczykiem, serem lub z warzywami. Maciej Szaciłło, w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował makarony w kilku wersjach - świderki z warzywami oraz z suszonymi grzybami i sałatkę makaronową. A Wy jakie danie makaronowe lubicie najbardziej?

Zdjęcie: Jan Kucharzyk / East News

Makaron pióra z suszonymi grzybami

Skladniki:

100 g pomidorków koktajlowych przeciętych na pół

20 g suszonych grzybów zmielonych na proszek

2 czerwone papryki pokrojone w drobną kostkę

1/2 pęczka poszatkowanej natki pietruszki

3/4 szklanki wody z gotowania makaronu

4 ząbki czosnku drobno poszatkowane

250 g makaronu pełne ziarno pióra

świeżo mielony pieprz do smaku

50 g orzechów włoskich

3 łyżki oliwy z oliwek

125 g mascarpone

50 g parmezanu

Przygotowanie:

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na oliwie z oliwek smażymy około 5 minut czosnek, orzechy i paprykę. Dodajemy zmielone grzyby. Całość zalewamy wodą, dodajemy mascarpone, sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy, łączymy z makaronem, pomidorkami i parmezanem. Podajemy posypane świeżo mielonym czarnym pieprzem i posypane natką pietruszki.

Sałatka z makaronem kokardki

Skladniki:

250 g twardej fety typu greckiego pokrojonej w kostkę

1/4 szklanki uprażonych pestek słonecznika uprażonych

250 g pomidorków koktajlowych przeciętych na pół

poszatkowany pęczek szczypiorku

200 g miękkiej rozkruszonej fety

250g makaronu kokardki

2 łyżki oliwy z oliwek

3 czerwone papryki

2 łyżeczki oregano

dressing:

1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu

1 bardzo drobno poszatkowany ząbek czosnku

3 łyżki białego octu winnego

1/5 szklanki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Paprykę kroimy w paski, przekładamy na patelnię i dusimy pod pokrywką z 2 łyżkami oliwy przez 10 minut. Makaron gotujemy al dente. Wszystkie składniki dressingu mieszamy razem. Lekko przestudzoną paprykę mieszamy z pozostałymi składnikami sałatki i polewamy dressingiem.

Świderki z pieczonymi warzywami

Składniki:

3 czerwone cebule podzielone na ćwiartki

1 brokuł podzielony na różyczki

250g makaronu świderki

1 łyżka suszonego rozmarynu

1/4 szklanki oliwy z oliwek

250 g pomidorków cherry

70 g startego parmezanu

sok z połowy cytryny

1 łyżeczka tymianku

5 ząbków czosnku

sól i pieprz

Przygotowanie:

Warzywa mieszamy z ziołami i oliwą z oliwek. Całość przekładamy do żaroodpornego naczynia, przykrywamy pokrywką i pieczemy 35 minut w temperaturze 230 stopni. Makaron gotujemy al dente w dużej ilości osolonej wody. Odcedzamy, łączymy z upieczonymi warzywami, sokiem z cytryny i parmezanem. Dodajemy sól i pieprz do smaku.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości