Materiał promocyjny

Majowy krupnik i młoda kapusta

Spróbuj majowego krupnika i młodej kapusty według przepisu mistrza Andrzeja Polana.

Majowy krupnik z pulpecikami i parmezanem

Składniki:

4 skrzydełka z kurczaka

2 pęczki młodej włoszczyzny

świeży szczaw

4 młode ziemniaki

1 szklanka kaszy jęczmiennej

300 g mięsa mielonego cielęcego

żółtko

koperek

natka pietruszki

cebula

liść laurowy

ziele angielskie

sól, czarny pieprz

Przygotowanie:

Gotujemy na początku delikatny wywar na skrzydełkach i przyprawach. Mięso mielone łączymy z przysmażoną cebulką oraz żółtkiem i parmezanem. Porcjujemy jak najmniejsze pulpeciki i gotujemy je w wodzie z dodatkiem soli. Włoszczyznę kroimy w na kawałki. Do wywaru wrzucamy ziemniaki i gotujemy. Kaszę jęczmienną gotujemy w osolonej wodzie i po ugotowaniu dokładnie płuczemy. Dodajemy do zupy. Na koniec dodajemy włoszczyznę pokrojoną. Po 10 minutach dodajemy listki szczawiu. Olbrzymi bukiet kolorowych warzyw. Klarowna zupa z kaszą i delikatnym smakiem szczawiu i do tego mini pulpeciki.

Kapusta młoda z włoszczyzną i roladkami ze schabu

Składniki:

młoda kapusta

2 łyżki oliwy z oliwek

włoszczyzna

sól, pieprz czarny

liść laurowy

1 łyżka cukru

koperek

Przygotowanie:

Kapustę szatkujemy na grubsze kawałki. Wrzucamy do gotującej się wody i lekko sparzamy. Sparzoną kapustę odcedzamy. Włoszczyznę kroimy w kostkę. Cebulkę przesmażamy na oliwie, dodajemy włoszczyznę. Krótko podsmażamy i łączymy z kapustą. Delikatnie podlewamy wodą. Doprawiamy solą, pieprzem czarnym oraz liściem laurowym i zielem angielskim. Kiedy tylko kapusta będzie prawie miękka, dodajemy pokrojony koperek. Dużo koperku!

400 g schabu

pomidory suszone

sól, pieprz czarny

Przygotowanie:

Schab kroimy w plastry. Rozklepujemy i na każdym układamy pomidora suszonego. Zwijamy roladki i obsmażamy na oleju. Usmażone wkładamy do kapusty i wszystko razem jeszcze dusimy.

Faszerowana kapusta z włoszczyzną i ziemniakami

Składniki:

młoda kapusta

1 kg ziemniaków

2 jaja

cebula zielona

włoszczyzna

Przygotowanie:

Kapustę gotujemy w całości albo w mikrofalówce. Zdejmujemy sparzone liście, odcinamy stwardniałe nerwy. Ziemniaki ścieramy na grubej tarce. Cebulkę przesmażamy na oleju. Do cebulki przesmażonej dodajemy pokrojoną bardzo drobno włoszczyznę i ziemniaki. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Na koniec dodajemy jajka. Powstałą masę umieszczamy na przygotowanych liściach kapuścianych i zwijamy je jak gołąbki. Do farszu możemy dodać troszkę mięsa mielonego lub pokrojoną w kostkę szynkę. Przygotowane gołąbki układamy w garnku, podlewamy delikatnie wodą i na wierzch układamy kawałki masła. Zapiekamy w piekarniku około 1 godziny.

Autor: Bartłomiej Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości