Przepisy kulinarne

Majówkowe, rodzinne gotowanie

Dłuuuuugie weekendy sprzyjają rodzinnym spotkaniom, podczas których, bardzo często, najlepsze imprezy odbywają się w kuchni. Adam Kozanecki, uczestnik programu „Masterchef”, postanowił takie spotkanie do kuchni Dzień Dobry TVN. Wspólnie z bratem - Tomaszem i siostrą - Martą przygotowali dziś: kotlety wołowe z koperkiem, duszonego królika w winnym cytrynowo-śmietanowym sosie i kompot z rabarbaru z aronią i wanilią. A co zagości dziś na waszym, "majówkowym" stole?

 

Kotlety wołowe z koperkiem z dodatkiem duszonej młodej botwiny z syropem malinowym.

Składniki:
500 g mielonej łopatki wołowej
pęczek koperku
sól
pieprz
jajko
2 łyżeczki musztardy
ziarna kolendry
2 szalotki
czosnek
młoda cebula dymka – pęczek
2 pęczki młodej botwiny
liście laurowe
ziele angielskie
syrop Malina
oliwa z oliwek

Przygotowanie:
Wołowe mięso mielone przekładamy do miski, doprawiamy solą, czarnym świeżo mielonym pieprzem, rozgniecionymi w moździerzu ziarnami kolendry, dodajemy 2 łyżeczki musztardy, wbijamy jedno jajko, dodajemy posiekany drobno koperek. Całość dobrze wyrabiamy, formułujemy kotlety, które smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. Na patelni, na rozgrzanej oliwie, szklimy czosnek, drobno posiekaną szalotkę, dodajemy 2 liście laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego. Umytą, osuszoną botwinę szatkujemy, dodajemy na początku twarde części (młode buraki) chwilę smażymy, doprawiamy solą i czarnym pieprzem. Po pewnym czasie dodajemy liście, dusimy, skrapiamy syropem malinowym, chwilę podsmażamy aby syrop zamienił się w karmel. Kotlety podajemy na duszonej botwinie. Całość posypujemy drobno posiekaną zieloną dymką.

Duszony królik w winnym cytrynowo-śmietanowym sosie z młodymi ziemniakami.

Składniki:
1 sprawiony królik
sól
pieprz
liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
5 ząbków czosnku
2 marchewki
por
2 białe cebule
300ml białego wina
500g śmietany kremówki
cząber
ziarna gorczycy
skórka z otartej cytryny
syrop Cytryna
bezwonny olej roślinny
1 kg młodych ziemniaków
Pęczek koperku
zielona młoda cebula dymka
masło klarowane

Przygotowanie:
Sprawionego królika dzielimy na porcje: skoki przednie, skoki tylne, comber, mostek, przodek, tył i łaty brzuszne. Mięso oprószamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. W głębokim żeliwnym naczyniu lub brytfannie rozgrzewamy tłuszcz, obsmażamy mięso na złoto z każdej strony w towarzystwie liści laurowych i ziaren ziela angielskiego. Dodajemy całe ząbki czosnku, obraną pokrojoną w talarki marchew, cebulę pokrojoną na ćwiartki, oraz drobno posiekanego pora. Całość chwilę smażymy. Po chwili delikatnie oblewamy syropem cytrynowym, oprószamy startą skórką z cytryny, oprószamy cząbrem i ziarnami gorczycy. Całość zalewamy białym wytrawnym winem, po czasie gdy odparuje alkohol, dodajemy śmietanę kremówkę. Królika w sosie dusimy tak długo aż będzie mięciutki i soczysty. Podajemy go w towarzystwie ugotowanych młodych ziemniaków okraszonymi świeżym koperkiem i zieloną dymką przesmażoną na klarowanym maśle.

Rabarbarowy zawrót głowy – kompot z rabarbaru z aronią i wanilią.

Składniki:
kilka łodyg świeżego rabarbaru – czerwonego, dorodnego
syrop Aronia
laka wanilii opcjonalnie cukier wanilinowy
cytryna
cukier brązowy do dosłodzenia wg upodobań

Przygotowanie:
Umyte łodygi rabarbaru kroimy w kawałki, wrzucamy do garnka zalewamy wodą, dodajemy laskę wanilii, oraz sparzoną pokrojoną w ćwiartki cytrynę. Całość doprowadzamy do wrzenia. Pod koniec gotowania wyciągamy wanilię i cytryny, dolewamy kilka łyżek syropu aroniowego, dosładzamy wg upodobań brązowym cukrem.

Sprzęt dodatkowy:
garnek żeliwny

Co sądzisz o tym artykule?
88
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0