Majówkowe grillowanie w domowej kuchni: krewetki z salsą mango, kurczak z sosem barbecue i inne pyszności

Szymon Czerwiński grilluje. Jakie potrawy poleca na grilla?
Pola Namysł/Dzień Dobry TVN
Dania z grilla to nie tylko kiełbasa, szaszłyki i karkówka. Swoje propozycje zaprezentował w kuchni Dzień Dobry TVN Szymon Czerwiński. Przygotował dla nas: grzanki z jajkiem sadzonym, grillowaną cukinię, grillowane czosnkowo-limonkowe krewetki z salsą mango, kurczaka z domowym sosem barbecue, surówkę Colesław i sałatkę z grillowanym serem.

Grzanki z jajkiem sadzonym, szparagami i salsą ananasową

Składniki na grzanki z jajkiem sadzonym:

  • bochenek chleba na zakwasie
    • opakowanie serka kanapkowego
      • 3 pęczki szparagów zielonych
        • 5 jaj od szczęśliwych kur
          • łyżka masła
            • łyżeczka oliwy
              • łyżeczka czarnuszki
                • pęczek szczypiorku cienkiego
                  • sól i pieprz

                    Salsa z grillowanego ananasa:

                    • miękki średni ananasa
                      • 250 g kolorowych pomidorków cherry (kilka kolorów)
                        • papryczka czerwona chili
                          • garść kolendry
                            • garść męty
                              • sok z pomarańczy
                                • sól

                                  Jak przygotować grzanki z jajkiem sadzonym:

                                  Patelnie postaw na gazie i ją rozgrzej. Następnie pokrój dobry wiejski chleb na plastry. Grilluj, aż będzie rumiany. Odłóż pieczywo na deskę, a na patelnię dodaj masło i oliwę. W tym czasie umyj szparagi, oderwij zdrewniałe końcówki (możesz z nich zrobić krem ze szparagów). Za pomocą ręcznika kuchennego wysusz szparagi. Przełóż je na patelnię i smaż, aż będą rumiane. Na tej samej patelni usmaż jajko sadzone.

                                  Pieczywo posmaruj serkiem śmietankowym. Ułóż na nim po trzy szparagi a na nich jajka sadzone. Oprósz solą, pieprzem, szczypiorkiem oraz czarnuszką.

                                  Salsa: ananasa obierz i pokrój na równe plastry, następnie grilluj z każdej strony, aż będzie rumiany, a cukier się z karmelizuje. Zdejmij z grilla i posiekaj na drobną kostkę, następnie dodaj pokrojone w ósemki pomidorki i papryczkę chili. Całość udekoruj siekanymi ziołami i sokiem z cytrusów.

                                  Pola Namysł/Dzień Dobry TVN

                                  Grillowana cukinia z serem

                                  Składniki na grillowaną cukinię:

                                  • duża cukinia
                                    • 200 g twardego sera typu pecorino
                                      • pęczek pietruszki
                                        • pęczek tymianku
                                          • 50 ml oliwy z oliwek
                                            • sok z cytryny
                                              • sól w płatkach
                                                • czarny świeży pieprz

                                                  Jak przygotować grillowaną cukinię:

                                                  Cukinię umyj i pokrój na równe plastry pod katem. Rozgrzej patelnię grillową i grilluj z każdej strony po 5 minut. Po tym czasie przełóż cukinię do miski, dodaj poszatkowaną pietruszkę, listki tymianku, sok z cytryny oraz oliwę. Dokładnie wymieszaj. Przełóż do miseczki, oprósz serem tartym oraz solą i pieprzem.

                                                  Tomasz Urbanek/East News

                                                  Grillowane czosnkowo-limonkowe krewetki z salsą mango

                                                  Składniki na grillowane krewetki:

                                                  • 500 g dużych krewetek BT (obranych bez pancerza i układu pokarmowego)
                                                    • łyżeczka sosu tabasco
                                                      • 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez prasę
                                                        • 4 limonki (sok i skórka)
                                                          • pęczek mięty
                                                            • pęczek pietruszki
                                                              • 2 łyżki cukru
                                                                • 3 łyżki octu winnego
                                                                  • sól i pieprz
                                                                    • oliwa z oliwek
                                                                      • 100 g masła
                                                                        • patyczki do szaszłyków
                                                                          • opakowanie ryżu jaśminowego
                                                                            • sezam czarny
                                                                              • orzeszki ziemne

                                                                                Dodatkowo do podania w formie kanapki:

                                                                                • 2 bułki podłużne lub
                                                                                  • sałata karbowana
                                                                                    • 2 pomidory
                                                                                      • 2 łyżki majonezu
                                                                                        • 2 łyżki sosu Siraha

                                                                                          Salsa mango:

                                                                                          • miękkie mango
                                                                                            • 1/2 czerwonej cebuli
                                                                                              • 1/2 dojrzałego arbuza
                                                                                                • 10 małych ogórków gruntowych
                                                                                                  • pęczek kolendry
                                                                                                    • sok z limonki
                                                                                                      • świeża cebulka
                                                                                                        • 50 ml oleju sezamowego
                                                                                                          • sól
                                                                                                            • pieprz

                                                                                                              Jak przygotować grillowane krewetki:

                                                                                                              Krewetki przełóż do miski, następnie dodaj przeciśnięty przez prasę czosnek, skórkę z limonki razem z sokiem z jednej sztuki, poszatkowaną pietruszkę. Dopraw solą i pieprzem. Pamiętaj, aby dodać tabasco, które doda niesamowitej głębi smaku. Całość połącz ze sobą za pomocą oliwy z oliwek. Zostaw na 2-3 godziny, aby się przegryzły. Krewetki nadziej na patyczki po kilka sztuk. Pomiędzy przekładając plastrem limonki. Grilluj na rozgrzanym grillu, aż będą gotowe.

                                                                                                              Serwuj z ryżem jaśminowym oprószonym czarnym sezamem i poszatkowanymi orzechami.

                                                                                                              Salsa mango: mango wykrój z pestki, następnie pokrój w kostkę. Zielony ogórek umyj pod bieżącą wodą następnie, przekrój na cztery, wykrój ziarna nasienne, posiekaj w drobną kostkę. Cebulę czerwoną obierz i pokój w drobną kostkę. Połącz ze sobą składniki, dodaj liście świeżej kolendry. Skrop sokiem z limonki.

                                                                                                              Tomasz Urbanek/East News

                                                                                                              Kurczak z domowym sosem barbecue

                                                                                                              Składniki na kurczaka z domowym sosem barbecue:

                                                                                                              • 2 piersi z kurczaka
                                                                                                                • 2 maślane bułeczki
                                                                                                                  • 300 ml keczupu lub przecieru pomidorowego
                                                                                                                    • 10 ml tabasco
                                                                                                                      • 100 ml sosu worcestershire
                                                                                                                        • 2 łyżki sosu sojowego
                                                                                                                          • 2 łyżki cukru trzcinowego
                                                                                                                            • łyżeczka musztardy Dijon
                                                                                                                              • łyżka octu z białego wina
                                                                                                                                • ząbek czosnku polskiego
                                                                                                                                  • 2 łyżeczki wędzonej papryki
                                                                                                                                    • łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

                                                                                                                                      Jak przygotować kurczaka z domowym sosem barbecue:

                                                                                                                                      Sos BBQ: na rozgrzaną patelnie dodaj oliwę i przesmaż poszatkowaną w drobną kostkę cebulę z przeciśniętym przez prasę czosnkiem i przesmaż, aż składniki będą złote.

                                                                                                                                      Dodaj przecier pomidorowy, tabasco, sos worcestershire, sos sojowy, cukier, musztardę, ocet oraz paprykę. Gotuj pod przykryciem przez około 30 minut.

                                                                                                                                      Bułki przekrój na pół i grilluj. Piersi z kurczaka oczyść i osusz za pomocą ręcznika papierowego. Następnie rozgrzej grill. Przekrój pierś na pół (jeżeli jest duża to na 3 części), oprósz pieprzem i solą. Grilluj przez kilka minut, aż będzie gotowa. Następnie przełóż ją do sosu BBQ. W trakcie grillowania możesz smarować pędzlem piersi sosem.

                                                                                                                                      Na spód bułki wyłóż przygotowaną surówkę Colesław (przepis niżej), następnie grillowanego kurczaka BBQ oraz poszatkowaną kolendrę. Przykryj wierzchnią bułką i serwuj.

                                                                                                                                      Tomasz Urbanek/East News

                                                                                                                                      Surówka Colesław

                                                                                                                                      Składniki na surówkę Colesław:

                                                                                                                                      • 500 g białej kapusty
                                                                                                                                        • 300 g czerwonej kapusty
                                                                                                                                          • duża marchew
                                                                                                                                            • duża cebula
                                                                                                                                              • 3 łyżki majonezu
                                                                                                                                                • 50 ml soku z cytryny
                                                                                                                                                  • 1/2 łyżeczki soli i pieprzu
                                                                                                                                                    • łyżeczka cukru drobnego

                                                                                                                                                      Jak przygotować surówkę Colesław:

                                                                                                                                                      Usuń wierzchnie liście kapusty, a następnie za pomocą ostrego noża lub szatkownicy pokrój na drobne kawałki. Marchew umyj i zetrzyj na tarce – dodaj do kapusty. Cebulę poszatkuj w drobną kostkę i dodaj do kapusty i marchwi. Połącz pozostałe produkty i zostaw w lodówce do przegryzienia ma około 2 godziny.

                                                                                                                                                      Sałatka z grillowanym serem

                                                                                                                                                      Składniki na sałatkę z grillowanym serem:

                                                                                                                                                      • 500 g sera halloumi
                                                                                                                                                        • 200 g ananasa
                                                                                                                                                          • 50 g orzechów laskowych
                                                                                                                                                            • 200 g roszponki
                                                                                                                                                              • pomarańcza
                                                                                                                                                                • pestki granatu
                                                                                                                                                                  • 20 g miodu
                                                                                                                                                                    • 10 g mięty
                                                                                                                                                                      • 50 ml soku z cytryny

                                                                                                                                                                        Jak przygotować sałatkę z grillowanym serem:

                                                                                                                                                                        Rozgrzej grill, następnie grilluj ser hallami, aż będzie z każdej strony rumiany, na patelni lub w piekarniku upraż orzechy laskowe, za pomocą ściereczki usuń łupinki – posiekaj na desce go krojenia.

                                                                                                                                                                        Na talerzu ułóż roszponkę, następnie grillowanego ananasa oraz sera. Całość posyp pestkami granatu. Do miseczki lub szklaki dodaj kolejno: miód, oliwę, poszatkowaną miętę oraz sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj. Tak przygotowanym winegretem skrop sałatę.

                                                                                                                                                                        Tomasz Urbanek/East News

                                                                                                                                                                        Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                                                                                                                        >>> Zobacz także:

                                                                                                                                                                        Grillowany kalafior, tortilla z salsą i deska serów. Wyśmienite pomysły Andrzeja Polana

                                                                                                                                                                        Pyszności z żółtym serem: farszynki, tosty i żytnia kanapka. Proste przepisy Piotra Kucharskiego

                                                                                                                                                                        Marynaty do grillowanej karkówki: balsamiczna, miodowa, winna i cydrowa

                                                                                                                                                                        Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                                                                                                                                        Autor: Iza Dorf

                                                                                                                                                                        Źródło: Szymon Czerwiński

                                                                                                                                                                        podziel się:

                                                                                                                                                                        Pozostałe wiadomości