Beata i Paulina Kartowicz zaprosiły Marcina Sawickiego wraz z ekipą Dzień Dobry TVN na majówkę do swojego ukochanego domu w Grabianowie. Tam na świeżym, choć jeszcze trącącym zimną, powietrzu, w blasku majowego słońca przyrządziły chłodnik, udka kurczaka i drożdżowe bułeczki.

Domowa lemoniada
Składniki na 4 – 6 osób:
2 szklanki cukru
2 szklanki cukru trzcinowego
8 szklanek wody
skórka starta z 4 cytryn
1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z 4-6 cytryn
4 łyżki startego imbiru
szczypta soli
lód
świeża mięta

Sposób przygotowania:
Cukier wsypać do garnka i zalać 2 szklankami wody. Dodać skórkę cytryny i powoli zagotować. Gotować do czasu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Wyłączyć ogień i wmieszać starty imbir i sól. Wlać wszystko do dużego dzbanka razem z sokiem z cytryny, dolać 6 szklanek wody i wrzucić mnóstwo pokruszonego lodu i mięte. Dobrze zamieszać.

Chłodnik
Składniki na 4 osoby:
1 litr bulionu warzywnego
200 ml śmietany
Cytryna
400 ml jogurtu
3 ząbki czosnku
4 małe świeże ogórki i kilka rzodkiewek
szczypiorek, koperek,
jajko

Sposób przygotowania:
Do gotującego się wywaru dodać wyciśnięty sok z połowy cytryny i pozostawić do wystygnięcia. Dodać starte na tarce ogórki oraz rzodkiewki. Starannie wymieszać i wstawić na pół godziny do lodówki. Po upływie tego czasu dodać jogurt naturalny, śmietanę i świeże zioła: szczypiorek, koperek. Można dodać wyciśnięte 2-3 ząbki czosnku. Posolić i popieprzyć do smaku. Podawać z jajkami ugotowanymi na twardo.

Udka kurczaka miodowo-musztardowe
Składniki na 4 osoby:
8 udek kurczaka
natka pietruszki do posypania
Glazura:
125 ml płynnego miodu
4 łyżki musztardy Dijon
4 łyżki musztardy francuskiej, gruboziarnistej
4 łyżki białego octu winnego
2 łyżki oleju słonecznikowego
sól i pieprz i cukier trzcinowy do smaku

Sposób przygotowania:
Nożem naciąć każde udko, tworząc 3 równoległe rozcięcia. Włożyć je do dużego niemetalowego naczynia. Wymieszać wszystkie składniki glazury, doprawić solą i pieprzem. Wysmarować nią dokładnie udka, najlepiej powyciskać dłońmi. Przykryć naczynie folią i wstawić do lodówki na minimum godzinę. Rozgrzać grill w piekarniku na średnią moc, do 220 stopni. Wyjąć udka z marynaty i ułożyć je w naczyniu żaroodpornym jedno obok drugiego, zachowując resztę marynaty w misce. Włożyć naczynie do nagrzanego piekarnika i piec często przewracając oraz polewając pozostałą marynatą, przez około 40 minut, aż będą ładnie zarumienione i chrupiące. Wyłożyć udka na talerz i posypać posiekaną natką pietruszki.

Mini Burgery
Składniki na 4 – 6 osób:
800 g mielonej chudej wołowiny
½ cebuli drobno posiekanej
2 łyżki siekanej świeżej kolendry
4 szczypty mielonej ostrej papryki
pieprz świeżo mielony
sól
1/3 szklanki bułki tartej
1 jajko
4 do 6 bułek
1 duży pomidor
1 cebula
1 ogórek kiszony
sałata dowolna (kilka liści)
serek naturalny kremowy


Sposób przygotowania:
Mięso, siekaną cebulę, kolendrę i przyprawy wymieszaj w misce. Dodaj tartą bułkę, jajko. Wyrób zagniatając ok. 1 minuty, uformuj 4 hamburgery i odstaw na ok. 30 minut, aby się dobrze schłodziły. Hamburgery obsmaż na patelni bez tłuszczu lub grillu i wstaw do piekarnika, aby się dopiekły do ulubionego wysmażenia. Pod grillem piekarnika zrumień przekrojone bułki i posmaruj je serkiem. Na dolną połówkę nałóż sałatę, plastry pomidora, krążki cebuli i plastry ogórka. Na tym ułóż hamburgery, przykryj i podaj.

Sałata ze świeżymi szparagami truskawami i szynką Serano
Składniki na 4 osoby:
16 zielonych szparagów
600 g mix sałat
6 cieniutkich plasterków szynki parmeńskiej
ser parmezan, około 60 g
1 łyżka grubo posiekanej natki pietruszki
świeżo zmielony czarny pieprz
sos winegret
80 g świeżych truskawek
Dodatki: 1/3 świeżej bagietki francuskiej
Sposób przygotowania:
Odciąć twarde końce szparagów (1-3 cm) i je wyrzucić. Resztę obrać do 2/3 długości, opłukać i pokroić na 3 cm kawałki. Posypać lekko solą i ugotować na parze (około 2-3 minuty), najpierw same środki, później dodając końcówki. Szparagi rozłożyć na sałacie, obłożyć je szynką parmeńską i truskawkami. Na wierzch położyć po kilka płatków parmezanu (ściętych obieraczką do warzyw). Polać winegretem, posypać natką pietruszki i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Podawać z bagietką.

Domowe bułeczki drożdżowe
Składniki dla 4-6 osób:
mąka pszenna 1 k g
świeże drożdże 100 g
ciepłe mleko 500 ml
żółtka 4 sztuki
miękkie masło 150 g
cukier 2 łyżki
sól 1,5 łyżeczki

Sposób przygotowania:
Drożdże zasypać cukrem, dodać 2 łyżki mąki i zalać wszystko 50 ml mleka. Wymieszać i odstawić na kilka minut. W dużej misce wymieszać mąkę z solą, dodać żółtka i drobno pokrojone miękkie masło. Wlać drożdże. Dolać część mleka i zacząć zagniatać ciasto. Powoli dolewać kolejne porcje mleka i zagniatać, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Wyrobione ciasto przykryć i odstawić na godzinę.
Z wyrośniętego ciasta uformować bułeczki , przesmarować roztopionym masłem
Piec 20 min. w temp. 150 º C

Placek z rabarbarem na maślance
Składniki :
mąka 500 g
drożdże 50 g
masło 150 g
maślanka 250 ml
żółtka 6 szt
sól 0,5 łyżeczki
cukier 150 g
Sposób przygotowania:
Przygotować rozczyn z drożdży , cukru i mąki , odstawić do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewamy do miski , podgrzewamy maślankę z cukrem , do mąki dodajemy żółtka , wyrośnięty rozczyn i maślankę . Ciasto wyrabiamy dodając stopniowo roztopione, letnie masło.
Tak przygotowane ciasto wykładamy na blaszkę , odstawiamy do wyrośnięcia .
Rabarbar po obraniu pokroić w 2 centymetrowe kawałki , przesypać cukrem .
W tym czasie przygotowujemy kruszonkę :
mąka krupczatka 100 g
mąka pszenna 100 g
cukier 100 g
cukier waniliowy 2 łyżeczki
masło 150 g

Schłodzone masło siekamy z mąką i cukrem do połączenia składników .
Na wyrośnięte ciasto rozkładamy rabarbar , posypujemy kruszonką .
Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 150 c . Wystudzony placek posypujemy cukrem pudrem.



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
69
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0