Majowa kuchnia Andrzeja Polana. Oto przepisy na botwinkę ze szczawiem, "zapieksę z dziadoską jajecznicą" i roladę z indyka

Andrzej Polan
Tomasz Urbanek / East News
W maju czuć zapach wiosny nawet w kuchni. Udowadnia to Andrzej Polan, który w Dzień Dobry TVN zaprezentował przepisy na swoje majowe dania. Sprawdźcie, jak przygotować botwinkę ze szczawiem, "zapieksę z dziadoską jajecznicą", roladę z indyka i inne potrawy naszego mistrza kuchni.

Botwinka gęsta ze szczawiem, jajkami topionymi w środku

Składniki na botwinkę ze szczawiem i jajkami topionymi w środku:

  • 2 pęczki botwinki
    • pęczek szczawiu
      • masło klarowane
        • pęczek szczypiorku
          • 2 pęczki koperku
            • 2 buraki
              • bulion warzywny
                • młode ziemniaki
                  • 4 jajka
                    • 250 ml gęstej śmietany 18%
                      • boczek wędzony plastry

                        Jak przygotować botwinkę ze szczawiem i jajkami topionymi w środku?

                        Ziemniaki nacinamy w cienkie plastry, ale nie do końca smarujemy masłem i wstawiamy do pieczenia w piekarniku nagrzanym do temp. 170 stopni.

                        Na maśle przesmażamy szczypiorek, smażymy krótko i dodajemy pokrojone drobno gałązki botwinki, buraki kroimy w kostkę. Kilka minut smażenia i wszystko podlewamy małymi porcjami bulionem warzywnym.

                        Doprawiamy solą, pieprzem, kiedy tylko buraki będą prawie miękkie, dodajemy posiekany szczaw. Kiedy wszystko będzie już odpowiednio miękkie, ale nadal chrupiące dodajemy koperek.

                        Jajka wybijamy do gotującego się delikatnie gulaszu botwinkowo-szczawiowego. Kiedy tylko białko się zetnie, obok układamy upieczone ziemniaki. Dodajemy gęstą śmietanę i chrupiący boczek, jeśli lubimy.

                        Zapieksa z dziadoską jajecznicą najlepszą na świecie, szparagi i rzodkiewki

                        Składniki na zapieksę z dziadoską jajecznicą, szparagi i rzodkiewki:

                        • dobry chleb wiejski
                          • 10 jaj
                            • 150 g słoniny
                              • 200 ml mleka
                                • pęczek szparagów
                                  • pęczek rzodkiewki

                                    Jak przygotować zapieksę z dziadoską jajecznicą, szparagi i rzodkiewki?

                                    Chleb kroimy na pajdy, smarujemy masłem i zapiekamy na grzanki. Słoninę kroimy w kostkę i wysmażamy na patelni na chrupiące skwarki.

                                    Jajka rozkłucamy z mlekiem, doprawiamy pieprzem i solą. Smażymy na słoninie, ale na konsystencję rzadką, bardziej przypominającą sos.

                                    Szparagi gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Studzimy i przekrawamy wzdłuż.

                                    Na chrupiące pajdy chleba, wylewamy niczym sos naszą jajecznicę, na wierzch układamy sporą ilość szparagów. Posypujemy rzodkiewkami i koperkiem.

                                    Rolada z indyka z kapustą i młodą marchewką

                                    Składniki na roladę z indyka z kapustą i młodą marchewką:

                                    • ładna pierś z indyka
                                      • kapusta młoda
                                        • cebula
                                          • świeży lubczyk, koperek, rozmaryn
                                            • pęczek młodej marchwi
                                              • sól, pieprz
                                                • masło klarowane

                                                  Jak przygotować roladę z indyka z kapustą i młodą marchewką?

                                                  Mięso rozcinamy na duży płat, rozklepujemy, najlepiej przez folię na cienko. Oprószamy pieprzem, solą i papryką. Kapustę lekko obgotowaną szatkujemy.

                                                  Na maśle przesmażamy cebulę, dodajemy kapustę. Smażymy i doprawiamy pieprzem, solą, koperkiem i lubczykiem.

                                                  Nadzienie rozsmarowujemy na mięsie, układamy marchewki i zwijamy roladę. Owijamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni na około 25 minut.

                                                  Folię zdejmujemy, dodajemy masło na brytfannę i wszystko pieczemy około 40 minut.

                                                  Wpadła truskawka do ciasta

                                                  Składniki na ciasto z truskawkami:

                                                  • 500 g mąki
                                                    • 250 g truskawek + 500 g do dekoracji
                                                      • łyżeczka proszku do pieczenia
                                                        • łyżeczka sody oczyszczanej
                                                          • 3 jajka
                                                            • 200 g cukru trzcinowego
                                                              • 150 ml oleju
                                                                • 400 ml jogurtu
                                                                  • sok z pomarańczy

                                                                    Jak przygotować ciasto z truskawkami?

                                                                    Mokre składniki, czyli jajka, sok z pomarańczy, jogurt i olej mieszamy razem. Dodajemy pozostałe tzw. suche składniki, czyli mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą. Mieszamy razem i dodajemy pokrojone truskawki.

                                                                    Ciasto wylewamy do tortownicy i wypiekamy w temp. 180 stopni około 40 minut.

                                                                    • 500 ml śmietanki 36 proc.
                                                                      • 100 g mascarpone
                                                                        • 4 łyżki miód
                                                                          • 2 łyżki dżemfix

                                                                            Śmietankę ubijamy z serkiem mascarpone i miodem. Truskawki, a raczej połowę przeznaczonych do dekoracji, mieszamy z dżemfixem, dodajemy cukier do smaku i zagotowujemy. Na upieczone ciasto wykładamy konfiturę, na to ubity krem i na koniec truskawki.

                                                                            Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                            Zobacz także:

                                                                            Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.pl.

                                                                            Autor: Kamila Glińska

                                                                            Źródło: Andrzej Polan

                                                                            podziel się:

                                                                            Pozostałe wiadomości