W naszej kuchni Piotr Kucharski pokazał, jak samemu przygotować domowy majonez, chleb orkiszowy, przyprawę uniwersalną, jogurt naturalny, cukier waniliowy i domowy żółty ser. Skorzystajcie z przepisów naszego kucharza i zróbcie to sami! Zdjęcie: Tomasz Urbanek/ East News
Domowy majonez
Składniki:
3 żółtka
1 łyża jasnego octu winnego
1 łyżeczka musztardy
2 szczypty soli
2 szczypty pieprzu
0,5 łyżeczki cukru
250 ml oleju słonecznikowego
Przygotowanie:
Przy pomocy rózgi ubić żółtka, ocet, musztardę, sól, pieprz i cukier. Gdy składniki się połączą, ciągle ubijając, dodawać cienkim strumieniem olej słonecznikowy. Majonez będzie gotowy, gdy masa się zagęści i będzie stała w konsystencji.
Chleb orkiszowy
Składniki:
300 ml letniej wody
20 g drożdży
1 łyżeczka cukru
500 g mąki orkiszowej
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
garść ziaren (np. słonecznik, dyna, siemię lniane, płatki owsiane)
Przygotowanie:
Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie. Dodać mąkę olej i sól. Dokładnie wymieszać, a następnie wyrobić na elastyczne, odchodzące od dłoni ciasto. Uformować kulę, umieścić w misce, przykry folią i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. Następnie podzielić na dwie części. Z każdego uformować okrągły bochenek. Posmarować wierzch wodą o obtoczyć w ziarnach. Odstawić do kolejnego wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Rozgrzać piekarnik do 200ºC, piec 15 minut. Zmniejszyć temperaturę do 180º, piec 30 minut.
Przyprawa uniwersalna
Składniki:
250 g mieszanki suszonych warzyw (marchew, por, seler, lubczyk, cebula, pietruszka)
1 łyżka papryki słodkiej
2 łyżki czosnku granulowanego
5 łyżek soli morskiej gruboziarnistej
1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
2 łyżki lubczyku, suszonego
Przygotowanie:
Wszystkie składniki przełożyć do malaksera i zmiksować. Przełożyć do słoika, szczelnie zamknąć. Używać do zup, sosów, przyprawiania mies.
Jogurt naturalny
Składniki:
1 l mleka 3,2 % (nie może być UHT)
100 ml jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
Mleko podgrzać do temperatury 40-42ºC, jeśli nie mamy termometru, możemy sprawdzić palcem, powinniśmy odczuwać ciepło które nas nie parzy. Dodać jogurt naturalny i dokładnie wymieszać. Przelać do dwóch słoików, zakręcić, dokładnie okryć np. kocem, aby utrzymać temperaturę. Odstawić na minimum 12 godzin. Otrzymany jogurt możemy przetrzymywać w lodówce do 2 tygodni. Odkładamy 100 ml jogurtu do przygotowania kolejnej porcji. Możemy wymieszać z ulubionymi owocami lub innymi dodatkami.
Masło
Składniki:
500 ml śmietany kremówki 30%
1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Śmietanę bardzo dobrze schłodzić. Ubić mikserem, aż powstanie bita śmietana. Dalej ubijać, aż tłuszcz zacznie oddzielać się od maślanki. Masło odcedzić na sicie. Następnie uformować w kule i wypłukać w misce z zimną wodą. Odciskamy, przekładamy do miseczki i wstawiamy do lodówki.
Cukier waniliowy
Składniki:
1 laska wanilii
100 g białego cukru
Przygotowanie:
Laskę przekroić wzdłuż, wyskrobać nasionka i przełożyć je do słoiczka. Pozostałą część pokroić na mniejsze kawałki i również przełożyć do tego samego słoika. Dodać cukier i zakręcić. Raz dziennie wymieszać zawartość słoika i odstawić. Po około 7 dniach uzyskamy bardzo aromatyczny cukier waniliowy. By cukier był jeszcze bardziej aromatyczny, można całość zmiksować w np. młynku do kawy.
Budyń toffi
Składniki:
70 g cukierków toffi
500 g mleka
20 g mąki ziemniaczanej (1 duża łyżka)
Przygotowanie:
Odlać 0,5 szklanki mleka. Cukierki i resztę mleka podgrzać na wolnym ogniu aż cukierki się rozpuszczą a następnie zagotować. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z odlanym mlekiem, dodać do garnka. Dokładnie wymieszać. Gotować przez kilka minut ciągle mieszając.
Domowy żółty ser
Składniki:
1000 ml mleka 3,2%
1 kg tłustego twarogu
100 g masła
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka sody spożywczej
2 żółtka
Przygotowanie:
Do garnka wlać mleko i podgrzać lecz nie zagotować. Dodać pokruszony na drobne kawałki twaróg. Gotować, aż ser nabierze konsystencji gumy, następnie przecedzić przez gęste sito. W tym samym garnku rozpuścić masło. Dodać sól i sodę, wymieszać. Zmniejszyć ogień do minimum. Dodać ser i żółtka, smażyć, aż całość zacznie mocno się kleić i ciągnąć. Przełożyć do foremek i odstawić do schłodzenia. Pod koniec można dodać przyprawy które nadadzą serowi smaku.
Pieczony schab
Składniki:
1 kg schabu
oliwa z oliwek
2 łyżeczki mieszanych ziół
sól i pieprz
Przygotowanie:
Schab natrzeć ziołami, solą i pieprze oraz oliwą. Rozgrzać piekarnik do 220ºC, funkcja termoobieg. Piec przez 10 minut. Wyłączyć termoobieg, włączyć grzanie góra i dół zmniejszyć temperaturę do 130ºC. Piec przez 2 godziny. Wyjąć z piekarnika, wystudzić i wstawić do lodówki. Kroić cienkie plastry, jako dodatek do kanapek.
Wejdź także na: kulinarni.pl
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"