Materiał promocyjny

Maja Popielarska w kuchni

Dziś w naszej kuchni gościła Maja Popielarska, sami sprawdźcie co dla nas przygotowała.

„Szarlotka”

Składniki:

Ciasto:

2,5 szklanki mąki pszennej

1 1 kostki masła

2 łyżeczki cukru

2-3 żółtka

1 jajko

Tarta bułka do formy

Cukier puder do posypania

Szczypta soli

Nadzienie:

1,5 kg jabłek (Szara Reneta)

2 opakowania cukru z wanilią

Cytryna ( skórka do smaku, jak i skrapiamy sokiem z cytryny, od czasu do czasu mus, aby nie ściemniał)

2 łyżeczki cynamonu

Sposób przyrządzania:

Z podanych składników zagnieć elastyczne ciasto i włóż je na godzinę do lodówki. Przygotuj nadzienie: jabłka obierz, oczyść z gniazd nasiennych, zetrzyj na tarce do jarzyn i wymieszaj z cynamonem. Jeśli są kwaśne, dosłódź je. Dodaj cukier z wanilią i sok z cytrynki. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać bułką tartą. Ciasto podziel na dwie części. Jedną cześć odłóż do lodówki, a drugą rozwałkuj i przełóż na blachę. Lekko dociśnij ciasto do blachy. Na cieście ułóż jabłka (można do nich dodać troszkę bułki tartej jeśli są zbyt soczyste) wyrównaj powierzchnie. Ubij pianę z białek z odrobiną cukru i rozsmaruj na jabłkach. Pozostałe ciasto rozwałkuj na płasko i przykryj taką ”kołderką” jabłka z pianą. Szarlotkę piecz 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. (Zazwyczaj intensywny zapach jest sygnałem, że szarlotka jest już gotowa). Po ostudzeniu oprósz cukrem pudrem i pokrój na porcje.

Sałatka „Smakowity zawrót głowy”

Składniki:

1 główka sałaty lodowej

1 opakowanie pomidorków koktajlowych

2 cebulki

1 słoiczek konfitur z płatków róży/ ew. syrop z płatków róży

Oliwa z oliwek

2 łyżeczki musztardy

Sól

Pieprz świeżo mielony

Cukier

Cytryna

3 ząbki czosnku

Pierś z kurczaka

Bazylia suszona

Oregano suszone

1 opakowanie

Sposób przyrządzania:

Sałatę trzeba poszarpać. Dodać pokrojone pomidorki ( najlepiej na pół) i cebulę (w plasterki). Wrzucić mozzarellę. Przygotowanie kurczaka: Pierś pokroić w plasterki. Posolić i popieprzyć. Dodać pozostałe przyprawy i wetrzeć czosnek. Odstawić na 30 minut. Następnie smażymy przez kilka minut na oliwie z oliwek. Łączymy z resztą składników sałaki. Polewamy sosem. Sos: Musztardę łączymy z: cytryną, solą, pieprzem, odrobiną oliwy, cukrem i konfiturą.

Autor: Marek Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości