Przepisy kulinarne

Maja Popielarska w kuchni

Dziś w naszej kuchni gościła Maja Popielarska, sami sprawdźcie co dla nas przygotowała.

„Szarlotka”

Składniki:
Ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej
1 1  kostki masła
2 łyżeczki cukru
2-3 żółtka
1 jajko
Tarta bułka do formy
Cukier puder do posypania
Szczypta soli
Nadzienie:
1,5 kg jabłek (Szara Reneta)
2 opakowania cukru z wanilią
Cytryna ( skórka do smaku, jak i skrapiamy sokiem z cytryny,  od czasu do czasu mus, aby nie ściemniał)
2 łyżeczki cynamonu

Sposób przyrządzania:
Z podanych składników zagnieć elastyczne ciasto i włóż je na godzinę do lodówki. Przygotuj nadzienie: jabłka obierz, oczyść z gniazd nasiennych, zetrzyj na tarce do jarzyn i wymieszaj z cynamonem. Jeśli są kwaśne, dosłódź je. Dodaj  cukier z wanilią i sok z cytrynki. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać bułką tartą. Ciasto podziel na dwie części. Jedną cześć odłóż do lodówki, a drugą rozwałkuj i przełóż na blachę. Lekko dociśnij ciasto do blachy. Na cieście ułóż jabłka  (można do nich dodać troszkę bułki tartej jeśli są zbyt soczyste) wyrównaj powierzchnie. Ubij pianę z białek z odrobiną cukru i rozsmaruj na jabłkach. Pozostałe ciasto rozwałkuj na płasko i przykryj taką ”kołderką” jabłka z pianą. Szarlotkę piecz 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. (Zazwyczaj intensywny zapach jest sygnałem, że szarlotka jest już gotowa). Po ostudzeniu oprósz cukrem pudrem i pokrój na porcje.

Sałatka „Smakowity zawrót głowy”

Składniki:
1 główka sałaty lodowej
1 opakowanie pomidorków koktajlowych
2 cebulki
1 słoiczek konfitur z płatków róży/ ew. syrop z płatków róży
Oliwa z oliwek
2 łyżeczki musztardy
Sól
Pieprz świeżo mielony
Cukier
Cytryna
3 ząbki czosnku
Pierś z kurczaka
Bazylia suszona
Oregano suszone
1 opakowanie mozzarelli w kulkach.

Sposób przyrządzania:
Sałatę trzeba poszarpać. Dodać pokrojone pomidorki ( najlepiej na pół) i cebulę (w plasterki). Wrzucić mozzarellę. Przygotowanie kurczaka: Pierś pokroić w plasterki. Posolić i popieprzyć. Dodać pozostałe przyprawy i wetrzeć czosnek. Odstawić na 30 minut. Następnie smażymy przez kilka minut na oliwie z oliwek. Łączymy z resztą składników sałaki. Polewamy sosem. Sos: Musztardę łączymy z: cytryną, solą, pieprzem, odrobiną oliwy, cukrem i konfiturą.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
83
10
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0