Dziś w naszej kuchni gościła Maja Popielarska, sami sprawdźcie co dla nas przygotowała.
„Szarlotka”
Składniki: Ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 1 1 kostki masła 2 łyżeczki cukru 2-3 żółtka 1 jajko Tarta bułka do formy Cukier puder do posypania Szczypta soli Nadzienie: 1,5 kg jabłek (Szara Reneta) 2 opakowania cukru z wanilią Cytryna ( skórka do smaku, jak i skrapiamy sokiem z cytryny, od czasu do czasu mus, aby nie ściemniał) 2 łyżeczki cynamonu
Sposób przyrządzania: Z podanych składników zagnieć elastyczne ciasto i włóż je na godzinę do lodówki. Przygotuj nadzienie: jabłka obierz, oczyść z gniazd nasiennych, zetrzyj na tarce do jarzyn i wymieszaj z cynamonem. Jeśli są kwaśne, dosłódź je. Dodaj cukier z wanilią i sok z cytrynki. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać bułką tartą. Ciasto podziel na dwie części. Jedną cześć odłóż do lodówki, a drugą rozwałkuj i przełóż na blachę. Lekko dociśnij ciasto do blachy. Na cieście ułóż jabłka (można do nich dodać troszkę bułki tartej jeśli są zbyt soczyste) wyrównaj powierzchnie. Ubij pianę z białek z odrobiną cukru i rozsmaruj na jabłkach. Pozostałe ciasto rozwałkuj na płasko i przykryj taką ”kołderką” jabłka z pianą. Szarlotkę piecz 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. (Zazwyczaj intensywny zapach jest sygnałem, że szarlotka jest już gotowa). Po ostudzeniu oprósz cukrem pudrem i pokrój na porcje.
Sałatka „Smakowity zawrót głowy”
Składniki: 1 główka sałaty lodowej 1 opakowanie pomidorków koktajlowych 2 cebulki 1 słoiczek konfitur z płatków róży/ ew. syrop z płatków róży Oliwa z oliwek 2 łyżeczki musztardy Sól Pieprz świeżo mielony Cukier Cytryna 3 ząbki czosnku Pierś z kurczaka Bazylia suszona Oregano suszone 1 opakowanie mozzarelli w kulkach.
Sposób przyrządzania: Sałatę trzeba poszarpać. Dodać pokrojone pomidorki ( najlepiej na pół) i cebulę (w plasterki). Wrzucić mozzarellę. Przygotowanie kurczaka: Pierś pokroić w plasterki. Posolić i popieprzyć. Dodać pozostałe przyprawy i wetrzeć czosnek. Odstawić na 30 minut. Następnie smażymy przez kilka minut na oliwie z oliwek. Łączymy z resztą składników sałaki. Polewamy sosem. Sos: Musztardę łączymy z: cytryną, solą, pieprzem, odrobiną oliwy, cukrem i konfiturą.