Monika Mrozowska i Maciej Szaciłło przygotowali w kuchni Dzień Dobry TVN smakołyki na Andrzejki. Żeby tradycji stało się zadość, przygotowali także ciasteczka z wróżbą oraz... coś specjalnego. Nasi kulinarni eksperci gwarantują, że każda kobieta, która zrobi czekoladowe ciasto dla wybranka swojego serca, uwiedzie go bez najmniejszego problemu.Chipsy z serkiem feta i oliwkami
Składniki:
4 duże ziemniaki
opakowanie twardego sera feta
zielone oliwki
pół szklanki oliwy z oliwek
pieprz do smaku
łyżeczka oregano
wykałaczki
Przygotowanie:
Ziemniaki kroimy w cienkie plastry ( najlepiej mandoliną) i kilka minut marynujemy w zalewie z oliwy, oregano i pieprzu. Następnie na każdym z nich, układamy cienki plasterek twardej fety i zieloną oliwkę. Wykałaczką przekłuwamy dwa ranty plasterka ziemniaka i znajdującą się po środku oliwkę. Gotowe przystawki zapiekamy z piekarniku w temp. 200 stopni, aż ser się rozpuści, a ziemniak przyrumieni.
Grissini z grillowanym bakłażanem, cukinią i rukolą
Paluszki:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki krupczatki
1/2 szklanki mąki do podsypywania
łyżka drożdży
łyżeczka cukru trzcinowego
1/2 szklanki letniego mleka
ok. 3/4 szklanki wody
płaska łyżeczka soli
Przygotowanie:
Cukier rozrabiamy z drożdżami w szklance, gdy się rozpuszczą - dodajemy letnie mleko. Do miski wsypujemy 2 szklanki mąki( białej i krupczatki), robimy dołek i wlewamy rozrobione drożdże. Dodajemy sól i dolewając wodę wyrabiamy ciasto. Ilość wody zależy od wilgotności powietrza, Musi powstać dosyć zwarte ciasto. Zostawiamy na 1 h przykryte ściereczką, a następnie wałkujemy podsypując mąką na ok. 3 mm grubości. Kroimy na centymetrowe paseczki ostrym nożem i wkładamy do rozgrzanego do temp. 200 stopni piekarnika (z termoobiegiem) i pieczemy aż się przyrumienią.
dodatki:
1 średni bakłażan
1 średnia cukinia
opakowanie (ok. 150 g) rukoli
oliwa z oliwek
cała natka pietruszki
2 ząbki czosnku
sól do smaku
cytryna
Przygotowanie:
Bakłażana kroimy wzdłuż w jak najcieńsze plastry i grillujemy na patelni, na małym ogniu pod przykrywką - aż stanie się miękki. Następnie plastry w miseczce zalewamy 1/4 szklanki oliwy z oliwek, do której dodajemy drobno pokrojoną natkę pietruszki, poszatkowany ząbek czosnku, sok z połowy cytryny i sól do smaku. Całość mieszamy delikatnie i marynujemy kilkanaście minut. Cukinię kroimy w cienkie plastry wzdłuż obieraczką do warzyw i dusimy na małym ogniu na odrobinie oliwy z oliwek z dodatkiem soli i drobno pokrojonego czosnku. Gdy staną się miękkie, plasterki przekładamy do miski. Każdy z paluszków grissini, razem z kilkoma listkami rukoli obwijamy plasterkiem grillowanego bakłażana lub duszonej cukinii. Możemy je podawać z różnymi dipami np. tapenadą z czarnych oliwek: Oliwki miksujemy w blenderze z odrobiną oliwy z oliwek i sokiem z połowy cytryny.
Przystawka z brokułów zapiekana pod serkiem camembert z żurawiną
Składniki:
1 duży brokuł
3/4 szklanki żurawiny
1/2 szklanki wody
1/3 szklanki cukru trzcinowego
serek camembert (200 g)
1/4 kostki(ok. 200 g) masła
gałka muszkatołowa
sól i pieprz do smaku
oliwa z oliwek
bułka tarta
Przygotowanie:
Różyczki brokułu dusimy w małej ilości wody z dodatkiem masła ok. 7 minut. W garnku na małym ogniu gotujemy żurawiny z cukrem, aż owoce staną się miękkie. Gdy brokuły będą al dente układamy je w małych, posmarowanych oliwą i posypanych bułką tartą kokilkach do zapiekania, posypujemy solą, pieprzem i gałką do smaku. Na wierzchu każdej z nich układamy po małym kawałku serka camembert i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 st, aż ser się rozpuści i leciutko przyrumieni. Po zapieczeniu, do każdej miseczki kładziemy łyżeczkę domowego dżemu żurawinowego.
Ciasteczka z wróżbą
Składniki:
150 g mąki białej
50 g masła
pół szklanki kwaśnej śmietany
1 łyżka cukru pudru
migdały
karteczki z wróżbami
Przygotowanie:
Z mąki, masła, śmietany i cukru zagniatamy ciasto , które cienko rozwałkowujemy. Z ciasta wycinamy małe kwadraciki ( ok. 5x5 cm). Na środku każdego z nich układamy małą złożoną karteczkę z wróżbą a na nią migdał. Rogi ciastka zawijamy w sakiewkę i delikatnie dociskamy. Pieczemy w piekarniku w temp. 200 stopni na termoobiegu, aż ciasteczka się przyrumienią.
Ciasto czekoladowe
Składniki:
1 i 1/2 szklanki mąki białej
1 szklanka cukru brązowego
3 łyżki kakao
5 łyżek oleju
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 cukier waniliowy
1 szklanka zimnej wody
1 łyżka octu
śmietanka do ubijania 36 %
tabliczka gorzkiej czekolady
pół szklanki mleka
2 łyżki masła
płatki migdałowe
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ( poza wodą i octem) wrzucamy do miski w dowolnej kolejności. Następnie dodajemy wodę i na samym końcu ocet i wszystko dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Ciasto wlewamy do tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Pieczemy w temp. 200 st. bez termoobiegu ok. 40 min. ( sprawdzamy wykałaczką). Gdy ciasto wystygnie, kroimy je wzdłuż na przynajmniej 2 części ( najlepiej pokroić na trzy części) każdą z nich przekładamy ubitą śmietaną, a górę polewamy czekoladą. Czekoladę rozpuszczamy w misce, którą umieszczamy na garnku z gorącą wodą. Do czekolady dodajemy mleko i masło. Całość mieszamy, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Polewamy czekoladą gotowe ciasto i posypujemy płatkami migdałów.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
ParentingSamotność, stres i szok młodej mamy. "W łazience się zamykałam i płakałam"
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
GwiazdyJak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Marzena Rogalska: "Szaleństwo"
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"