Magda Mołek: "Bez jajka nie ma kuchni"

Przyznacie chyba, że trudno nie zgodzić się z Magdą. Dlatego też, dziś w kuchni Dzień Dobry TVN - Kasia i Zosia Pilitowskie, które o jajecznych potrawach wiedzą wszystko, zabrały nas w jajeczną podróż dookoła świata. Smacznego!

Kanapka bliskowschodnia sabih

Składniki:

jajka, po jednym na osobę

średni bakłażan

sos tahini

sos amba

pita, jedna na osobę

olej słonecznikowy

Sałatka izraelska

Składniki:

100 g pomidorków koktajlowych lub dwa dojrzałe pomidory

2 nieduże ogórki

Garść świeżej mięty

Garść natki pietruszki

oliwa

sok z cytryny

sól

Przygotowanie:

Ogórki i pomidory pokrój w kostkę, Zioła grubo pokrój i wymieszaj z warzywami. Dopraw oliwą, sokiem z cytryny i solą

Bakłażana pokrój na pięciomilimetrowej grubości plasterki. Posól je solą i odstaw na pół godziny. Potem osusz plastry bakłażana papierowym ręcznikiem, aby usunąć z nich wodę. Na patelni rozgrzej olej i partiami zmaż plastry bakłażana na złoto. Zajmie ci to około 8 minut. Odłóż je na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Zrób sos tahini i sałatkę izraelską. Jajka ugotuj na twardo. Podgrzej pitę w tosterze. Jeśli nie masz pity, to użyj dużej pszennej bułki, którą opiecz w piekarniku pod górną grzałką. Przekrój ją na pół. Do każdej połówki wlej po łyżce sosu tahini i amby. Włóż dwie ćwiartki jajka na twardo i dwa plastry bakłażana. Dopełnij każdą połówkę sałatką izraelską. Po wierzchu możesz jeszcze raz polać całość sosem tahini.

Mace braj na słodko

Składniki:

3 płatki macy połamane na kawałki

2 jajka

25 g masła

100 ml mleka

1 łyżeczka cukru pudru

½ łyżeczki cynamonu

Ulubiona konfitura i świeże owoce

2 łyżki białego serka homogenizowanego lub mascarpone

Przygotowanie: Mleko wlej do miski. Wrzuć do niego połamane płatki macy. W drugiej misce roztrzep jajka, dopraw cukrem pudrem i cynamonem. Kiedy maca lekko się namoczy, wlej do niej masę jajeczną. Na patelni o średnicy 23 cm. rozgrzej masło i wylej na nie masę. Smaż do momentu, aż brzegi placka odejdą od ścianki patelni i się zrumienią. Za pomocą większego płaskiego talerza, przewróć placek na drugą stronę i smaż go jeszcze minutę. Przełóż na płaski talerz, posmaruj serkiem i konfiturą. Podawaj ze świeżymi owocami, w lecie najlepiej smakuje z truskawkami.

Pikantna jajecznica

Składniki:

2 łyżki masła

½ łyżeczki kuminu

1 szalotka

10 g startego świeżego imbiru

1 mała papryczka chili bez pestek drobno pokrojona lub pół łyżeczki płatków chili

¼ łyżeczki mielonego kardamonu

¼ łyżeczki mielonej kurkumy

1 łyżeczka przecieru pomidorowego

2 średnie pomidory

8 jajek

4 łyżki dymki grubo pokrojonej

Pietruszka lub kolendra grubo posiekana

Przygotowanie: Pomidory sparz, obierz ze skorki i grubo pokrój w kostkę. Szalotki obierz i pokrój w drobną kostkę. Rozgrzej patelnie, wrzuć masło i jak się rozpuści dodaj pokrojone szalotki i krótko podsmaż. Dodaj kumin, imbir i chili. Smaż aż szalotki całkiem zmiękną, trwa to ok. 4 min. Dodaj kardamon, kurkumę i przecier pomidorowy. Posól do smaku. Dodaj pokrojone pomidory i smaż wszystko razem, aż sok z pomidorów odparuje. Dodaj jajka. Zmniejsz ogień i mieszaj delikatnie jajecznicę, aż jajka się zetną na twój ulubiony sposób. Posyp ją dymką, pietruszką i podaj natychmiast. Lubiący kolendrę, mogą zastąpić nią pietruszkę.

Fuczki, placki z kiszonej kapusty

Składniki:

300 g odciśniętej kapusty kiszonej

200 g mąki

150 g mleka lub wody

1 jajko

sól

pieprz

olej słonecznikowy

opcjonalnie: kminek i cząber

śmietana 12%

2 ząbki czosnku

Natka pietruszki

Przygotowanie: Kapustę grubo poszatkuj. W misce wymieszaj kapustę z jajkiem, mąką i wodą. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę, dodaj do kapusty. Posól i popieprz do smaku. Możesz tez dodać cząber i kminek. Na patelnię wlej dwie łyżki oleju słonecznikowego i dobrze go rozgrzej. Układaj łyżką niewielkie placuszki. Smaż na złoto z każdej strony. Podaj z miseczką śmietany posypane natką pietruszki.

Jajko po turecku

Składniki:

Jajka, jedno na osobę

400 g gęstego jogurtu typu greckiego

1 duży ząbek czosnku

sól

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżeczka suszonej mięty

1 łyżeczka słodkiej papryki

1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

chili w płatkach do smaku

2 pity lub inne białe pieczywo

Przygotowanie: Zmieszaj jogurt z drobno pokrojonym ząbkiem czosnku i solą. Na patelni rozgrzej oliwę i usmaż jajka sadzone, tyle, ile jest głodnych osób. Oliwę podgrzej w niedużym rondelku. Dodaj miętę, paprykę, chili i pieprz, wymieszaj. Na talerzach ułóż warstwę jogurtu, na niej połóż jajko sadzone i polej aromatyczną oliwą. Dla bardziej wtajemniczonych w gotowaniu jajek: to danie jest jeszcze pyszniejsze z jajkami w koszulce

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości