Magda Gessler mogłaby zachwycić się tymi daniami

W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Jakuba Jabłońskiego i Marcina Wosiaka - bohaterów jednego z odcinków „Kuchennych Rewolucji”, którzy zachwycili Magdę Gessler. Przygotowali dla nas wiele pysznych dań: zupę berdyczowską, sandacza w ziołach z kiszoną kapustą i curry, quiche ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i rokpolem, quiche z grzybami i camembertem oraz czekokubki z czekoladą i konfiturą wiśniową.

Zupa berdyczowska

Składniki:

1,5 kg wołowina bez kości

1 kg cebuli

1 kg marchwi

1 kg pietruszki (korzeń)

1 seler

400 ml miodu

40 dkg śliwek suszonych

2 op. liścia laurowego

2 op. ziela angielskiego

gałka muszkatołowa

cynamon

1 l oleju

2 op. pieprzu gruboziarnistego

0,5 kg soli

150 ml koncentratu pomidorowego

Przygotowanie:

Wołowinę kroimy w kostkę. Przesmażamy z cebulą. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, sól, następnie podlewamy wodą, dusimy. Po 30 min. dodajemy wszystkie warzywa pokrojone w paski, przyprawiamy. Śliwki zalewamy do przykrycia ciepła wodą, moczymy ok. 20 min., następne je blendujemy, dodajemy do zupy. Dodajemy miód i pozostałe składniki oraz koncentrat przesmażony wcześniej na oleju.

Sandacz w ziołach z kiszoną kapustą i curry

Składniki:

1 kg filetu z sandacza

0,5 kg mąki pszennej

1 doniczka świeżego majeranku

2 doniczki świeżego tymianku

3 główki czosnku

3 cytryny

2 limonki

1,5 kostki masła

0,5 kg cebuli szalotki

200 ml oliwy z oliwek

curry w proszku

czerwona pasta curry

20 dkg świeżego imbiru

1 puszka mleka kokosowego

1 kg kapusty kiszonej

1 doniczka świeżej kolendry

Przygotowanie:

Rybę solimy i pieprzymy, skrapiamy sokiem z cytryny, panierujemy w mące i smażymy na oliwie. Pod koniec smażenia posypujemy posiekanym majerankiem, cebule kroimy w kostkę, podsmażamy na oliwie, dodajemy masło, posiekaną kapustę, starty imbir, skórkę z limonki. Podlewamy mlekiem kokosowym, a następnie musimy poddusić. Dodajemy przyprawy, pastę curry, dusimy ok. 40 min. Na koniec dodajemy posiekaną kolendrę.

Quiche ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i rokpolem

(quiche - potrzebne będą małe foremki na mini tarty)

Składniki:

Ciasto:

500 g mąki pszennej

200 g masła

4 jajka

sól

Przygotowanie:

Mąkę siekamy z masłem, dodajemy całe jaja, sól. Całość zagniatamy.

Farsz:

paczka mrożonych liści szpinaku

słoik suszonych pomidorów

śmietana 30%

200 g sera rokpol

płatki migdałów

2 jajka

czosnek świeży

sól

pieprz

Przygotowanie:

Szpinak łączymy z pokrojonymi suszonymi pomidorami, dodajemy starty ser, migdały, przyprawy, czosnek, jaja i śmietanę.

Quiche z grzybami i camembertem

Składniki:

Ciasto:

500 g mąki pszennej

200 g masła

4 jajka

sól

Farsz:

0,6 kg mrożonych podgrzybków

2 cebule

1 jajko

sól

pieprz

rukola

koper

150 ml śmietany 30%

ser camembert

sałata roszponka

paczka pomidorów koktajlowych

Przygotowanie:

Grzyby rozmrażamy. Podsmażamy cebulę, dodajemy grzyby, odparowujemy nadmiar płynu, zdejmujemy z ognia. Dodajemy śmietanę, ser, koper, jajko, doprawiamy do smaku. Ciastem wykładamy foremki, podpiekamy ok. 10 min. w 200 st. C, wyjmujemy, wykładamy poszczególne farsze, przykrywamy resztą startego ciasta, pieczemy kolejne 15–20 min. w 180 st. C. Podajemy na sałatach z dodatkiem sosu winegret.

Czekokubki z czekoladą i konfiturą wiśniową

Składniki:

500 g mąki pszennej

50 g masła

3 jajka

400 czekolady 60%

2 łyżki dobrej jakości kakao

150 g cukru

esencja waniliowa

konfitura wiśniowa

Do dekoracji:

świeże maliny

cukier puder

mięta

Przygotowanie:

Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy mąkę, kakao, masło rozpuszczone i czekoladę oraz esencję waniliową. Mieszamy. Nakładamy do ceramicznych kubków żaroodpornych wysmarowanych masłem, wrzucamy do każdego po łyżce konfitury i dwie kostki czekolady. Pieczemy ok. 10 min. Wierzch i boki muszą być wypieczone, a środek lekko płynny.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości