Magda Gessler już od 10 lat odmienia polskie restauracje. W naszym studiu rocznicę świętowała z najważniejszym mężczyzną swojego życia – tatą Mirosławem Ikonowiczem. Dla królowej "Kuchennych rewolucji" redakcja Dzień Dobry TVN przygotowała niespodziankę. Zobaczcie, jaką.
10 lat „Kuchennych rewolucji”
Równo dekadę temu Magda Gessler wyruszyła w podróż po Polsce, by zmieniać restauracje. Nie ma chyba miasta, do którego by nie zajrzała.
Przeprowadziła aż 270 rewolucji . Większość zakończyła się sukcesem, na palcach jednej ręki można zliczyć przypadki tych nieudanych. Kluczem do sukcesu jest słuchanie jej rad. Najważniejsze zmiany wprowadza bowiem w sposobie myślenia ludzi o ich lokalach.
Jubileusz „Kuchennych rewolucji” Magda Gessler świętowała w studiu Dzień Dobry TVN razem ze swoim tatą Mirosławem Ikonowiczem. To pierwszy i najważniejszy mężczyzna w jej życiu.
Absolutnie tak. Dla niego starałam się o wszystko. O to, żeby go zadziwić, o to, żeby go zdenerwować, o to, żeby zwracał na mnie uwagę. Tak jak myśmy się kłócili, to nikt się nie kłócił. Wióry leciały. To była zawsze duża miłość, ale temperamenty zawsze podobne
- zdradziła restauratorka. Jak dodała, jej tata zachowuje się podobnie jak ona, kiedy coś jest nie po jego myśli.
I vice versa
- odpowiedział Mirosław Ikonowicz. Przy okazji zdradził kilka faktów o swojej córce.
Magda jest niezwykle dyskretna oraz jak ma mi nawymyślać, jak ma do mnie jakieś pretensje, to mówi po hiszpańsku. A najpiękniejszy prezent, jaki dostałem to kiedy była na studiach w Madrycie i przez całą noc malowała mój portret-karykaturę. Moim zdaniem, ja się niewiele zmieniłem od tego czasu
- stwierdził pan Mirosław. Jak dodał, ma w mieszkaniu kilkanaście obrazów autorstwa swojej córki.
Magda Gessler doskonale pamięta pierwszy odcinek „Kuchennych rewolucji”.
Było to w Warszawie, w restauracji „Młyn”. I Grześ Madej trzymał mnie za rękę i dawał ogromne wsparcie. Fromowitz uwierzył we mnie i dobijał się do moich drzwi. I chyba za 10 telefonem odebrałam i pomyślałam, że nie wiem, o co mu chodzi, ale mogę się z nim zobaczyć, w ogóle nie wierzyłam w to. Co to za bzdury, jakaś telewizja gotuje. No i okazało się, że miał rację. To była jego wielka rola. Potem pn Edward Miszczak doszedł do wniosku, że może to być ciekawe
- wspomniała Magda Gessler. Zapytana o najbardziej pamiętny odcinek odpowiedziała, że jest przywiązana do rewolucji, w której poznała Lianę Gamcemlidze.
Z okazji jubileuszu, przygotowaliśmy dla Magdy niespodziankę. W tajemnicy zaprosiliśmy do studia Dzień Dobry TVN jej męża, Waldemara Kozerawskiego.
Jak to jest być z taką kobietą jak Magda Gessler? Bardzo ciekawie, ale trudno.
Trudne o tyle, że rzadko się widzimy, za rzadko, ale mam nadzieję, że będzie to częściej. Tym niemniej „Kuchenne rewolucje” zabrały mi Magdę
- przyznał Waldemar Kozerawski.
Mąż restauratorki ogląda i nagrywa wszystkie odcinki „Kuchennych rewolucji” w Kanadzie. Co więcej, program oglądają również jego pacjenci.
Czyli coś za coś. Albo ma się nudną kobietę, albo ciekawą i rzadką
- stwierdziła Magda Gessler.
Męża poznała na weselu jej brata. Tańczyli ze sobą tak blisko, że Mirosław Ikonowicz wyrzucił ich z przyjęcia.
Tańczyliśmy tak, że stwierdził, że jest to obsceniczne, niemoralne i należy nas wyprosić
- wspominała Magda.
Kto w małżeństwie Magdy gotuje najczęściej?
Ja Magdę oszczędzam
- stwierdził Waldemar Kozerawski.
Wypowiedź Kozerawskiego rozbawiła Gessler, która zdradziła że:
Kiedy przylatuje do Toronto to gotuję tak, że cały dom jest w gotowaniu. Jak robiłyśmy z Larą makowiec na święta to tak się turlałyśmy ze śmiechu, bo cały makowiec był na naszych plecach. W życiu tego nie zapomnę. Była to cudowna Wigilia w najmniejszym naszym domku
- wspomina Magda.
No tak… to było piękne, ale sprzątania było również dużo po tym, a to moja rola
-dodał mąż restauratorki.
Kuchenne rewolucje w statystykach:
6 marca 2010 roku wyemitowano pierwszy odcinek „Kuchennych Rewolucji”
48 tysięcy przejechanych kilometrów
187 odwiedzonych miejscowości
270 potrzebujących pomocy restauracji
2138 spróbowanych potraw
379 rozbitych talerzy
38 000 000 rodaków uratowanych przed zatruciem albo chociaż głębokim niesmakiem
207 kuchni, w których „strach się było bać”
698 pożegnanych bez żalu patelni oraz innych pobitych garów
4187 kilogramów mrożonek o przekroczonym terminie ważności
876 rozwiązanych problemów
37452 m2 odmienionych wnętrz
1128 rewolucyjnych przepisów
„Kuchenne rewolucje” z akcją #restauracjaDlaMagdy na 10-lecie programu
Każdy z widzów będzie mógł wskazać lokal, gdzie powstaną kolejne „Kuchenne rewolucje”. Wystarczy, że na Facebooku, Twiterze czy Instagramie umieści publiczny post (z nazwą danej restauracji, dodając wideo, zdjęcie, link) wraz z hashtagiem #restauracjaDlaMagdy. Produkcja odezwie się do wybranych przez fanów miejsc.
10 lat „Kuchennych rewolucji” w wielkim skrócie. Zobaczcie, jak to wszystko się zaczęło: