Proponujemy cztery przepisy dla osób na diecie bezglutenowej. Wafelki ryżowe z paprykarzem mogą być spożywane przez osoby ze skazą białkową.Wafelki ryżowe z paprykarzem
Składniki:
opakowanie małych wafelków ryżowych (najlepiej pełnoziarnistych)
paprykarz:
1 czerwona papryka
1/4 szklanki ryżu
1 czubata łyżka czerwonej soczewicy
1 mała marchewka
1 por
1 mała czerwona cebula
1/2 szklanki startego selera
1 liść laurowy
1/4 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
1/4 łyżeczki zmielonego pieprzu czarnego
1 łyżeczka słodkiej papryki
szczypta pieprzu cayenne
1/2 łyżeczki cząbru
1/4 łyżeczki lubczyku
sól do smaku
sok z 1/2 cytryny
mały słoik koncentratu pomidorowego
1/4 szklanki oliwy z oliwek
natka pietruszki do przybrania
Przygotowanie:
Ryż z soczewicą gotujemy po pokrywką w 2 i 1/2 ilości lekko osolonej wody (na małym gazie). Starty seler i startą marchewkę dusimy na oliwie ok. 5 minut i dodajemy drobno poszatkowaną cebulę i pora. Po kolejnych 5 minutach dodajemy drobno pokrojoną paprykę i przyprawy. Przykrywamy pokrywką i dusimy aż papryka stanie się miękka. Dodajemy koncentrat, sok z cytryny i całość mielimy na jednolitą masę (jeżeli masa okaże się zbyt gęstam, można dodać odrobinę wody). Dodajemy ugotowany ryż z soczewicą i całość dokładnie mieszamy. Pastę nakładamy na wafelki i ozdabiamy listkami pietruszki.
Makaron gryczany-soba z sosem grzybowym
Składniki:
2 szklanki mąki gryczanej
woda
sól
sos:
1 mały por
200 g pieczarek
garstka suszonych grzybów (np. podgrzybki)
200 ml śmietanki 30%
5 listków świeżej szałwii
1 ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku
2 łyżki oliwy z oliwek
łyżka masła
Przygotowanie:
Do mąki gryczanej dodajemy tyle wody aby uzyskać ciasto o konsystencji pierogowego. Podsypując mąką gryczaną rozwałkowujemy cienki placek i tniemy na paski o szerokości ok. 0,5 cm. Gotujemy w osolonej wodzie ok. 5-7 minut (al dente). Po ugotowaniu przelewamy zimną wodą. Pora i pieczarki kroimy w cienkie plasterki. Grzyby suszone mielimy w młynku do kawy na proszek (można bardzo drobno poszatkować). Na patelni podgrzewamy oliwę z masłem, dodajemy poszatkowaną szałwię, wyciśnięty ząbek czosnku, zmielone grzyby i pora. Po ok. 5 minutach duszenia pod pokrywką dodajemy pieczarki oraz sól i pieprz. Po kolejnych 10 minutach dolewamy śmietankę. Sos mieszamy z ugotowanym makaronem.
Podpłomyki gryczane z pastą bakłażanowo-pomidorową
Składniki:
2 szklanki mąki gryczanej
kmin rzymski
czarnuszka
sezam
sól
woda
opakowanie twardej greckiej fety
pasta:
1 średni bakłażan
mały słoik koncentratu pomidorowego
1 ząbek czosnku
1/2 pęczka pietruszki
sól i pieprz do smaku
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
5 łyżek oliwy z oliwek
sok z 1/2 cytryny
Przygotowanie:
Nakłuwamy bakłażana wykałaczką i wkładamy do piekarnika ( 200 stopni) na ok. 30 minut. Do mąki gryczanej dodajemy tyle wody aby uzyskać ciasto o konsystencji pierogowego. Podsypując mąką rozwałkowujemy na cienki placek, posypujemy przyprawami ( samą czarnuszką, sezamem lub kminem) oraz solą i ponownie przewałkowujemy. Wycinamy foremką kółeczka o średnicy ok. 6-7 cm. Pieczemy na suchej ( najlepiej żeliwnej) patelni z dwóch stron aż się przyrumienią. Upieczonego, miękkiego bakłażana obieramy ze skóry, kroimy w malą kostklę. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę, dodajemy wyciśnięty czosnek, bakłażana, sól pieprz, pieprz cayenne i na końcu koncentrat pomidorowy Dusimy 5 minut i zdejmujemy z gazu. Dodajemy sok z cytryny i drobno poszatkowaną pietruszkę. Na każdy placek nakładamy odrobinę pasty i plasterek fety.
Sezamki amarantusowe
Składniki:
2 łyżki miodu lub melasy
5 łyżek popingu z amarantusa
5 łyżek mielonych migdałów
5 łyżek sezamu
15 g masła
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zagniatamy na jednolitą masę. którą rozkładamy w płaskim, posmarowanym masłem naczyniu (grubość ok. 1 cm). Wstawiamy do lodówki na 1 godz. Kroimy w małe kwadraciki i pieczemy w piekarniku z termoobiegiem w temp. 150 st. na złotobrązowy kolor. Blachę, na której pieczemy trzeba posmarować masłem albo wyłożyć papierem do pieczenia.
Przepisy autorstwa Moniki Mrozowskiej-Szaciłło i Macieja Szaciłło.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
NewsyZmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"