Proponujemy cztery przepisy dla osób na diecie bezglutenowej. Wafelki ryżowe z paprykarzem mogą być spożywane przez osoby ze skazą białkową.

Wafelki ryżowe z paprykarzem

Składniki:


opakowanie małych wafelków ryżowych (najlepiej pełnoziarnistych)


paprykarz:


1 czerwona papryka


1/4 szklanki ryżu


1 czubata łyżka czerwonej soczewicy


1 mała marchewka


1 por


1 mała czerwona cebula


1/2 szklanki startego selera


1 liść laurowy


1/4 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego


1/4 łyżeczki zmielonego pieprzu czarnego


1 łyżeczka słodkiej papryki


szczypta pieprzu cayenne


1/2 łyżeczki cząbru


1/4 łyżeczki lubczyku


sól do smaku


sok z 1/2 cytryny


mały słoik koncentratu pomidorowego


1/4 szklanki oliwy z oliwek


natka pietruszki do przybrania



Przygotowanie:


Ryż z soczewicą gotujemy po pokrywką w 2 i 1/2 ilości lekko osolonej wody (na małym gazie). Starty seler i startą marchewkę dusimy na oliwie ok. 5 minut i dodajemy drobno poszatkowaną cebulę i pora. Po kolejnych 5 minutach dodajemy drobno pokrojoną paprykę i przyprawy. Przykrywamy pokrywką i dusimy aż papryka stanie się miękka. Dodajemy koncentrat, sok z cytryny i całość mielimy na jednolitą masę (jeżeli masa okaże się zbyt gęstam, można dodać odrobinę wody). Dodajemy ugotowany ryż z soczewicą i całość dokładnie mieszamy. Pastę nakładamy na wafelki i ozdabiamy listkami pietruszki.



Makaron gryczany-soba z sosem grzybowym

Składniki:


2 szklanki mąki gryczanej


woda


sól


sos:


1 mały por


200 g pieczarek


garstka suszonych grzybów (np. podgrzybki)


200 ml śmietanki 30%


5 listków świeżej szałwii


1 ząbek czosnku


sól i pieprz do smaku


2 łyżki oliwy z oliwek


łyżka masła



Przygotowanie:


Do mąki gryczanej dodajemy tyle wody aby uzyskać ciasto o konsystencji pierogowego. Podsypując mąką gryczaną rozwałkowujemy cienki placek i tniemy na paski o szerokości ok. 0,5 cm. Gotujemy w osolonej wodzie ok. 5-7 minut (al dente). Po ugotowaniu przelewamy zimną wodą. Pora i pieczarki kroimy w cienkie plasterki. Grzyby suszone mielimy w młynku do kawy na proszek (można bardzo drobno poszatkować). Na patelni podgrzewamy oliwę z masłem, dodajemy poszatkowaną szałwię, wyciśnięty ząbek czosnku, zmielone grzyby i pora. Po ok. 5 minutach duszenia pod pokrywką dodajemy pieczarki oraz sól i pieprz. Po kolejnych 10 minutach dolewamy śmietankę. Sos mieszamy z ugotowanym makaronem.



Podpłomyki gryczane z pastą bakłażanowo-pomidorową

Składniki:


2 szklanki mąki gryczanej


kmin rzymski


czarnuszka


sezam


sól


woda


opakowanie twardej greckiej fety


pasta:


1 średni bakłażan


mały słoik koncentratu pomidorowego


1 ząbek czosnku


1/2 pęczka pietruszki


sól i pieprz do smaku


1/4 łyżeczki pieprzu cayenne


5 łyżek oliwy z oliwek


sok z 1/2 cytryny



Przygotowanie:


Nakłuwamy bakłażana wykałaczką i wkładamy do piekarnika ( 200 stopni) na ok. 30 minut. Do mąki gryczanej dodajemy tyle wody aby uzyskać ciasto o konsystencji pierogowego. Podsypując mąką rozwałkowujemy na cienki placek, posypujemy przyprawami ( samą czarnuszką, sezamem lub kminem) oraz solą i ponownie przewałkowujemy. Wycinamy foremką kółeczka o średnicy ok. 6-7 cm. Pieczemy na suchej ( najlepiej żeliwnej) patelni z dwóch stron aż się przyrumienią. Upieczonego, miękkiego bakłażana obieramy ze skóry, kroimy w malą kostklę. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę, dodajemy wyciśnięty czosnek, bakłażana, sól pieprz, pieprz cayenne i na końcu koncentrat pomidorowy Dusimy 5 minut i zdejmujemy z gazu. Dodajemy sok z cytryny i drobno poszatkowaną pietruszkę. Na każdy placek nakładamy odrobinę pasty i plasterek fety.



Sezamki amarantusowe

Składniki:


2 łyżki miodu lub melasy


5 łyżek popingu z amarantusa


5 łyżek mielonych migdałów


5 łyżek sezamu


15 g masła



Przygotowanie:


Wszystkie składniki zagniatamy na jednolitą masę. którą rozkładamy w płaskim, posmarowanym masłem naczyniu (grubość ok. 1 cm). Wstawiamy do lodówki na 1 godz. Kroimy w małe kwadraciki i pieczemy w piekarniku z termoobiegiem w temp. 150 st. na złotobrązowy kolor. Blachę, na której pieczemy trzeba posmarować masłem albo wyłożyć papierem do pieczenia.



Przepisy autorstwa Moniki Mrozowskiej-Szaciłło i Macieja Szaciłło.



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
92
8
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0