Lukier cytrynowy jest niezbędny do pierniczków i pączków, ale pokrywa się nim także inne ciasta, np. babkę wielkanocną, piernik czy sernik. Oprócz klasycznego przepisu na lukier cytrynowy istnieją także wersje kolorowe. Sprawdź, jak je zrobić. Trudniejszy jest przepis na lukier gotowany. Również znajdziesz go poniżej. Zobacz też, jak zrobić lukier bez cukru. Jak zrobić lukier cytrynowy najprostszy, a jak wersję z białkiem (lukier królewski)? Czym zabarwić lukier? Co zrobić, aby wyszedł idealny? Czy da się zrobić lukier bez cukru?
Prosty i szybki lukier cytrynowy – przepis
Prosty przepis na lukier cytrynowy wymaga tylko trzech składników: wody, cukru pudru i soku z cytryny. Sekretem dobrego lukru są proporcje wody, soku i cukru.
Składniki (na ciasto z keksówki 30 x 10 cm lub blachę pierniczków):
- 1 szklanka cukru pudru,
- 2 łyżki gorącej wody,
- 1 łyżka soku z cytryny.
Przygotowanie:
- Do miseczki z cukrem pudrem dolej sok z cytryny.
- Powoli dodawaj gorącą wodę, energicznie mieszając. Rób to stopniowo, aż lukier będzie gładki, bez grudek i gęsty jak śmietana. Być może potrzeba będzie nieco mniej lub więcej wody.
- Od razu udekoruj ciasto lub pierniczki, bo lukier szybko zastyga.
Przepis na lukier cytrynowy z białkiem, czyli lukier królewski
Przepis na lukier cytrynowy z białkiem jest nieco trudniejszy od powyższego, najprostszego przepisu. Jest też bardziej pracochłonny i wymaga użycia miksera. Jest jednak bardziej efektowny.
Składniki (na ciasto z keksówki 30 ? 10 cm lub blachę pierniczków):
- około ⅔ szklanki cukru pudru,
- białko z 1 średniego jajka,
- 1 łyżeczka soku z cytryny.
Przygotowanie:
- Dokładnie umyj i sparz jajko. Oddziel białko od żółtka.
- Mikserem ubij białko z sokiem z cytryny w wysokiej misce. Powinno to potrwać 30 sekund. Białko nie powinno być sztywne.
- Zmień końcówkę miksera na haki do ucierania. Na wolnych obrotach ucieraj lukier około 15 minut, stopniowo dodając cukier puder.
- W zależności od tego, jaką konsystencję lukru chcesz uzyskać, możesz dodać więcej cukru pudru lub rozrzedzić masę odrobiną mleka. Lukier z białkiem powinien być gładki i lśniący.
Lukier cytrynowy gotowany
Aby zrobić lukier gotowany , musisz mieć termometr spożywczy, żeby sprawdzić temperaturę masy.
Składniki:
- 1 szklanka cukru pudru,
- 4 łyżki wody,
- 2 łyżki soku z cytryny.
Przygotowanie:
- Zagotuj cukier z wodą i sokiem, często mieszając, aby się nie przypalił.
- Sprawdź temperaturę lukru – powinna wynosić 114–120℃. Konsystencja zacznie wtedy przypominać gumę do żucia.
- Schłódź lukier i ubij mikserem, aż osiągnie pożądaną konsystencję.
Jak zrobić lukier bez cukru?
Da się zrobić także lukier bez użycia cukru , jednak nie będzie tak słodki jak klasyczny lukier.
Składniki:
- 4 łyżeczki masła,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- około ⅔ szklanki odtłuszczonego mleka w proszku,
- 1 łyżka słodzika (np. cukru brzozowego).
Przygotowanie:
- Rozpuść masło w rondelku.
- Dodaj sok z cytryny, mleko w proszku i słodzik.
- Miksuj aż lukier uzyska odpowiednią konsystencję.
Jak się robi cytrynowy lukier w różnych kolorach?
Aby zrobić kolorowy lukier , do najprostszego przepisu lub przepisu na lukier królewski dodaj jeden z wybranych składników:
- 5 kropli barwnika spożywczego,
- 5 kropli soku malinowego,
- 5 kropli soku z buraka,
- 5 kropli soku z wiśni,
- ½ łyżeczki kurkumy,
- ½ łyżeczki kakao,
- 1 łyżeczkę zmiksowanych liści mięty.
Barwnik można dodać od razu lub po zrobieniu lukru. Wystarczy dokładnie wymieszać.
Jak zrobić najlepszy lukier cytrynowy – porady
Nawet najlepszy przepis na lukier cytrynowy może nie dać spodziewanego efektu. Sprawdź, co zrobić, aby wyszedł idealny:
- Jeśli cukier puder ma grudki, przesiej go przed sitko.
- Jeśli masz tylko zwykły cukier, możesz go zmielić w młynku do kawy lub utrzeć w moździerzu.
- Po zrobieniu lukier nie powinien mieć grudek. Sprawdź to, przecierając masę między palcami. Powinna być gładka, a cukier niewyczuwalny.
- Lukier cytrynowy do sernika czy babki powinien spływać z łyżki. Jeśli będzie zbyt gęsty, trudno będzie go rozsmarować, a zbyt rzadki wsiąknie w ciasto.
- Jeśli robisz lukier do pączków, możesz dodać mniej cukru pudru, aby był lekko przezroczysty.
- Lukier cytrynowy na babkę lub do dekorowania pierniczków możesz zrobić z większą ilością cukru pudru. Będzie sztywniejszy i bielszy.
- Aby udekorować lukrem pierniczki, możesz wykorzystać rękaw cukierniczy lub woreczek do mrożenia. Wlej lukier do środka i odetnij róg woreczka.
- Lukrowanie możesz rozpocząć dopiero wtedy, gdy wypiek ostygnie.
- Po udekorowaniu ciasta lub pierniczków zostaw je w temperaturze pokojowej, aż lukier zastygnie. Wstawienie do lodówki może zaszkodzić lukrowi.
- Czas zastygania lukru wynosi około 15 minut, ale aby był naprawdę twardy, najlepiej odłóż przyozdobiony wypiek na całą noc.
- Niewykorzystany lukier można przechować w lodówce, przykryty szczelnie folią spożywczą lub w szczelnie zamkniętym słoiku.
Zobacz także:
Budyń w roli głównej! Zobacz, na ile sposobów przyrządza go Szymon Czerwiński
Babeczki i mus czekoladowy - pyszne i łatwe w przygotowaniu. Przepisy Darii Ładochy
Zamiast nudnych kanapek ciasto drożdżowe z kruszonką
Autor: Adrian Adamczyk
Pozostałe wiadomości
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyMarta Krupa o trudnym związku i powrocie do show-biznesu. "Byłam poniżana"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"