Lubicie czekoladę? Poznajcie czekoladowe przepisy Darii Ładochy na fondant, ciasto i kolorowy deser

W kuchni Dzień Dobry TVN przepisy na fondant czekoladowy, najprostsze ciasto czekoladowe na świecie oraz kolorowy deser z czekoladowymi ciasteczkami. Darii asystowały w kuchni Gabrysia i Marysia, czyli mała bohaterka z Szydłowca i jej młodsza siostra. Zobaczcie jak sobie poradziły.

To idealne przepisy, aby uczcić Dzień Czekolady!

Fondant czekoladowy z chili - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 2 jajka
    • 4 łyżki cukru trzcinowego
      • szczypta soli
        • 100 g dobrej jakości gorzkiej czekolady
          • 50 g masła + do posmarowania foremek
            • szczypta chili w płatkach
              • 1 łyżka mąki
                • odrobina mąki do podsypania foremek

                  Do dekoracji:

                  • świeże borówki
                    • bita śmietana
                      • wiórki czekoladowe
                        • lody waniliowe

                          Sposób przygotowania:

                          Przygotuj foremki do muffinów i każdą wysmaruj masłem i delikatnie oprósz mąką. Czekoladę rozpuść razem z masłem w kąpieli wodnej. Osobno w misce wymieszaj cukier, sól oraz jajka. Wymieszaj razem, ale nie miksuj. Następnie dodaj mąkę, chili i dalej mieszaj. Piekarnik nastaw na 200 stopni. Połącz masę jajeczną z masą czekoladową i przelej do blachy do muffinów i zapiekaj 8 minut. Wyjmij z piekarnika i jeszcze ciepłe przełóż na talerz. Udekoruj owocami, bitą śmietaną i lodami oraz płatkami czekoladowymi.

                          Najprostsze czekoladowe ciasto na świecie - przepis krok po kroku

                          Składniki:

                          • 2 jajka
                            • ½ szklanki cukru trzcinowego
                              • 50 g czekolady mlecznej
                                • 50 g czekolady gorzkiej
                                  • łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
                                    • szczypta cynamonu
                                      • 80 g masła
                                        • 150 g mąki
                                          • ½ szklanki mleka
                                            • łyżeczka proszku do pieczenia

                                              Do dekoracji

                                              • biała czekolada
                                                • łyżka masła
                                                  • 2 łyżki śmietany 36%
                                                    • orzechy włoskie

                                                      Przygotowanie:

                                                      W małym garnku umieść masło i roztop czekoladę połamaną na mniejsze kawałki. Możesz też rozpuścić ją w kąpieli wodnej. Jak powstanie gładka masa czekoladowa to dodaj mleko i dokładnie wymieszaj rózgą. Jajka ubij z cukrem jak na biszkopt. Musi powstać piękną i lśniąca masa jajeczna. Przygotuj w drugiej misce mąkę (możesz ją przesiać), cynamon i dodaj proszek do pieczenia. Połącz masę jajeczną z przesianą mąką oraz z masą czekoladową. Dodaj skórkę z pomarańczy. Piekarnik nagrzej na 180 stopni i blachę do pieczenia lub tortownicę wyłóż papierem. Wlej masę czekoladową i piecz w piekarniku około 40 minut do suchego patyczka. Następnie ciasto wyciągnij na kratkę i przestudź. W rondelku rozpuść czekoladę białą razem z masłem i śmietanką. Polej ciasto i udekoruj orzechami.

                                                      Kolorowy deser z czekoladowymi ciasteczkami, białą czekoladą i owocami - przepis krok po kroku

                                                      Składniki:

                                                      • 2 opakowania mascarpone
                                                        • 2 opakowania malin
                                                          • 2 opakowania borówek
                                                            • 2 łyżki cukru trzcinowego
                                                              • 200 ml śmietany 36% gęstej
                                                                • 200 g czekoladowych ciastek
                                                                  • opakowanie białej czekolady
                                                                    • garść orzechów włoskich
                                                                      • garść orzechów laskowych
                                                                        • liście świeżej mięty
                                                                          • 2 łyżki granatu

                                                                            Przygotowanie:

                                                                            Czekoladę pokrój na cienkie kawałki. Zmiksuj 1 opakowanie mascarpone z borówkami a drugie z malinami. Obok ubij śmietankę na sztywno z cukrem i dodaj do jednej i do drugiej masy i dokładnie wymieszaj. Pokrusz ciasteczka i układaj warstwowo w szklance z obiema masami serowymi. Dodaj świeże owoce, czekoladę oraz orzechy. Dodaj na wierzch mięte oraz granat.

                                                                            Zobacz także:

                                                                            Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                            Źródło: Dzień Dobry TVN

                                                                            Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                            podziel się:

                                                                            Pozostałe wiadomości