Przepisy kulinarne

Lubelszczyzna od kuchni. Pachnie bobem i cukinią

W kuchni Dzień Dobry Wakacje gościliśmy Marka Flisińskiego i Kamila Raczyńskiego, którzy przygotowali specjały kuchni lubelskiej, między innymi: makaron penne z cukinii, pierogi z bobem czy zupę z sałaty.

Makaron penne z cukinii

Składniki: 
200 g łodygi cukinii lub dyni
70 g Kwiatu cukinii
50 g masła
50 g wody
Cytryna
60 g puree z cukinii

Pesto:
500 g bazylii
200 g sera lub płatki drożdżowe 50 g
200 g słonecznika
200 g oleju
1 ząbek czosnku

Pierogi z bobem

Składniki:
200 g ugotowanego i posiekanego bobu
200 g puree ziemniaczanego
50 g podsmażonej cebuli 
Sól, pieprz

Ciasto:
360g mąka
125g gorąca woda
20g masło
1 jajko
Szczypta soli

Emulsja serowa:
500 g mleka
300 g sera twardego
1 ząbek czosnku
100 g masła zimnego

Zupa z sałaty (sałacianka)

Składniki:
2 sałaty
30 g oleju słonecznikowego
50 g cebuli

500g bulionu warzywnego
300g śmietany
100 g kopru
100 g szczypiorku
Ocet spirytusowy 10%  do smaku
Sól, pieprz

Źródło: Dzień Dobry Wakacje |
Co sądzisz o tym artykule?
62
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0