Materiał promocyjny

Lubelskie smaki Janusza Józefowicza

Cebularz to jeden z najbardziej popularnych produktów tradycyjnych w województwie lubelskim. Tradycje lubelskiego piekarstwa sięgają okresu średniowiecza, a pierwsze wzmianki o cebularzu i przekazywanej z pokolenia na pokolenie recepturze tego wyjątkowego, wywodzącego się z kuchni żydowskiej placka, sięgają dziewiętnastego stulecia.

Pazibroda

Składniki:

5-6 ziemniaków

1 średnia główka białej kapusty

20 dkg boczku wędzonego

2 łyżki smalcu

3 łyżki mąki

1 cebula

sól

1,5 szklanki domowej śmietany

Przygotowanie:

Ziemniaki i kapustę ugotować w posolonej wodzie, odcedzić, roztłuc. Ze smalcu i mąki zrobić zasmażkę, wkroić do tego cebulę, wymieszać. Następnie połączyć z kapustą i ziemniakami, podgrzać na małym ogniu cały czas mieszając (zagotować). Zestawić, dodać śmietanę i wymieszać. Dodać soli do smaku. Podawać posypane skwarkami z boczku.

Kaszanka

Składniki:

1,5 kg kaszy gryczanej

0,5 l surowej krwi wieprzowej

podroby wieprzowe

sól

pieprz czarny

pieprz ziołowy

przyprawa

4 ząbki czosnku

Przygotowanie:

Ugotować podroby. Wodą z podrobów zalać kaszę w proporcji 2:1, ugotować, odcedzić. Podroby przepuścić przez maszynkę, dodać do ugotowanej kaszy. Połączyć z krwią, przyprawami i czosnkiem przepuszczonym przez praskę. Napełnić wcześniej przygotowane jelita. Piec w temp. 180°C, aż do otrzymania koloru.

Ciasto drożdżowe Pani Krysi

Ciasto:

10 dkg drożdży

1 szklanka letniego mleka

1 szklanka mąki

Z podanych składników zrobić rozczyn. Następnie dodać:

0,5 szklanki cukru kryształu

3 żółtka

2 jajka

mąki (ile wejdzie)

0,5 kostki masła

Przygotowanie:

Wyrobić ciasto, włożyć do formy, posypać owocami (rodzaj i ilość wedle uznania) i kruszonką.

Kruszonka:

0,5 kostki masła

0,5 szklanki cukru kryształu

1 szklanka mąki

(składniki wymieszać)

Cebularz lubelski

Składniki:

25 kg mąki 500

10 l wody

37,5 dkg soli

60 dkg drożdży

0,5 kg cukru kryształu

75 dkg margaryny

cebula

mak

sól

olej

Przygotowanie:

Z drożdży i niewielkiej ilości wody oraz mąki robimy rozczyn i odstawiamy na 3 godziny. Później dodajemy resztę składników, mąkę i wodę, mieszamy. Dzielimy na małe porcje, robimy placki. Cebulę siekamy w kostkę, mieszamy z makiem, solą i olejem. Wykładamy na placki (ilość wedle uznania) i pieczemy w temp. 220-230°C około 15 minut.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości