Przepisy kulinarne

Lubelskie smaki Janusza Józefowicza

Cebularz to jeden z najbardziej popularnych produktów tradycyjnych w województwie lubelskim. Tradycje lubelskiego piekarstwa sięgają okresu średniowiecza, a pierwsze wzmianki o cebularzu i przekazywanej z pokolenia na pokolenie recepturze tego wyjątkowego, wywodzącego się z kuchni żydowskiej placka, sięgają dziewiętnastego stulecia.

Pazibroda

Składniki:
5-6 ziemniaków
1 średnia główka białej kapusty
20 dkg boczku wędzonego
2 łyżki smalcu
3 łyżki mąki
1 cebula
sól
1,5 szklanki domowej śmietany

Przygotowanie:
Ziemniaki i kapustę ugotować w posolonej wodzie, odcedzić, roztłuc. Ze smalcu i mąki zrobić zasmażkę, wkroić do tego cebulę, wymieszać. Następnie połączyć z kapustą i ziemniakami, podgrzać na małym ogniu cały czas mieszając (zagotować). Zestawić, dodać śmietanę i wymieszać. Dodać soli do smaku. Podawać posypane skwarkami z boczku.

Kaszanka

Składniki:
1,5 kg kaszy gryczanej
0,5 l surowej krwi wieprzowej
podroby wieprzowe
sól
pieprz czarny
pieprz ziołowy
przyprawa Kucharek
4 ząbki czosnku

Przygotowanie:
Ugotować podroby. Wodą z podrobów zalać kaszę w proporcji 2:1, ugotować, odcedzić. Podroby przepuścić przez maszynkę, dodać do ugotowanej kaszy. Połączyć z krwią, przyprawami i czosnkiem przepuszczonym przez praskę. Napełnić wcześniej przygotowane jelita. Piec w temp. 180°C,  aż do otrzymania koloru.

Ciasto drożdżowe Pani Krysi

Ciasto:
10 dkg drożdży
1 szklanka letniego mleka
1 szklanka mąki
Z podanych składników zrobić rozczyn. Następnie dodać:
0,5 szklanki cukru kryształu
3 żółtka
2 jajka
mąki (ile wejdzie)
0,5 kostki masła

Przygotowanie:
Wyrobić ciasto, włożyć do formy, posypać owocami (rodzaj i ilość wedle uznania) i kruszonką.

Kruszonka:
0,5 kostki masła
0,5 szklanki cukru kryształu
1 szklanka mąki
(składniki wymieszać)

Cebularz lubelski
Składniki:
25 kg mąki 500
10 l wody
37,5 dkg soli
60 dkg drożdży
0,5 kg cukru kryształu
75 dkg margaryny
cebula
mak
sól
olej

Przygotowanie:
Z drożdży i niewielkiej ilości wody oraz mąki robimy rozczyn i odstawiamy na 3 godziny. Później dodajemy resztę składników, mąkę i wodę, mieszamy. Dzielimy na małe porcje, robimy placki. Cebulę siekamy w kostkę, mieszamy z makiem, solą i olejem. Wykładamy na placki (ilość wedle uznania) i pieczemy w temp. 220-230°C około 15 minut.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
83
9
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0