Materiał promocyjny

Łosoś z sosem cytrynowym, biscotti al vino i inne maślane przysmaki. Oto sprawdzone przepisy

Niedzielny obiad z włoską nutą
Maślane dania na słono i słodko przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN Matteo Brunetti. Finalista programu "MasterChef" zdradził swoje przepisy na łososia z sosem cytrynowym, zapiekankę z kalafiorem rzymskim i boczkiem, risotto z burakiem, a także biscotti al vino.

Łosoś w maśle z sosem cytrynowym

Składniki na łososia z sosem cytrynowym:

  • 600 g łososia
    • 600 g masła
      • świeży rozmaryn
        • świeży tymianek
          • imbir
            • jałowiec
              • orzechy laskowe

                Sos:

                • cytryna
                  • ząbek czosnku
                    • łyżeczka tymianku
                      • natka pietruszki
                        • łyżka octu balsamicznego
                          • 5 łyżek oliwy
                            • sól
                              • pieprz

                                Jak przygotować łososia z sosem cytrynowym:

                                1. Aby zrobić sos, dodaj wszystkie składniki do blendera i zblenduj je na wysokich obrotach. W rondelku rozpuść masło, dodaj świeże zioła, a następnie wyczyszczony filet z łososia. Masło musi mieć około 60-70 st. C. Temperaturę warto zmierzyć termometrem kuchennym.
                                  1. Po 20 minutach wyciągnij łososia, przypraw go solą i pieprzem, i smaż go przez kilka sekund z obu stron na gorącej patelni.
                                    1. Podaj na talerzu, posyp siekanymi orzechami laskowymi i udekoruj świeżymi ziołami.

                                      Tomasz Urbanek/East News

                                      Zapiekanka z kalafiorem rzymskim i boczkiem

                                      Składniki na zapiekankę:

                                      • 320 g makaronu fusilli
                                        • 700 g kalafiora rzymskiego
                                          • 400 g pancetty
                                            • 100 g parmezanu
                                              • 100 g pecorino toscano
                                                • sól
                                                  • pieprz
                                                    • oliwa

                                                      Beszamel:

                                                      • 50 g masła
                                                        • 50 g mąki
                                                          • 500 g mleka
                                                            • sól
                                                              • gałka muszkatołowa

                                                                Jak przygotować zapiekankę:

                                                                1. Ugotuj makaron al dente. Umyj rzymskiego kalafiora, pokrój go i ugotuj w gorącej wodzie, aż będzie al dente. Pancettę usmaż do chrupkości na patelni na średnio niskim ogniu. Odcedź makaron i wymieszaj wszystkie składniki razem w misce. Dodaj połowę startego parmezanu i starte pecorino toscano. Połącz beszamelem i pozostałym serem. Wstaw do piekarnika na 15 minut do 200 st. C.
                                                                  1. Aby zrobić beszamel, w rondelku rozpuść masło, dodaj całą mąkę. Gotuj i mieszaj przez 1-2 minuty. Dolewaj po trochu mleko, mieszając cały czas. Gotuj do uzyskania konsystencji rzadkiego kremu. Przypraw solą i gałką muszkatołową.

                                                                    Tomasz Urbanek/East News

                                                                    Risotto z burakiem

                                                                    Składniki na risotto z burakiem:

                                                                    • 320 g ryżu do risotto
                                                                      • 260 g buraków ugotowanych
                                                                        • 1 l wody
                                                                          • tymianek
                                                                            • 50 g masła
                                                                              • 50 g parmezanu
                                                                                • 100 g jogurtu greckiego
                                                                                  • szalotka
                                                                                    • sól
                                                                                      • pieprz
                                                                                        • oliwa

                                                                                          Jak przygotować risotto z burakiem:

                                                                                          1. Ugotuj w rondelku wodę. Zblenduj buraki z odrobinką wody. Zostaw kawałek buraka pokrojonego w kostkę - przyda się do dekoracji.
                                                                                            1. Posiekaj szalotkę i zeszklij ją w rondelku na oliwie. Dodaj ryż i smaż, aż się stanie lekko przezroczysty. Dolej białe wino i poczekaj aż alkohol odparuje. Dolewaj po trochu gorącą wodę, cały czas mieszając. Gdy odparuje, to dolej następną chochlę. Po 10 minutach dodaj krem z buraków. Przypraw solą i pieprzem, i gotuj jeszcze 5 minut. Jeżeli risotto będzie zbyt suche, dolej gorącej wody. Po kolejnych 5 minutach wyłącz palnik. Dodaj masło i parmezan. Wymieszaj.
                                                                                              1. Udekoruj jogurtem, tymiankiem i kostkami buraka.

                                                                                                Tomasz Urbanek/East News

                                                                                                Biscotti al vino

                                                                                                Składniki na biscotti al vino:

                                                                                                • olej rzepakowy
                                                                                                  • 50 g masła
                                                                                                    • 500 g mąki
                                                                                                      • 150 g cukru
                                                                                                        • łyżka ziaren anyżu
                                                                                                          • 8 g proszku do pieczenia
                                                                                                            • szczypta soli
                                                                                                              • cukier do dekoracji

                                                                                                                Jak przygotować biscotti al vino:

                                                                                                                1. Ziarna anyżu namocz w winie i odstaw.
                                                                                                                  1. Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i cukier. Wymieszaj. Dodaj olej, masło rozpuszczone i wino (razem z ziarnami). Wyrób ręcznie ciasto. Jak będzie miało jednolitą masę, wykrój kawałek, zroluj na "kiełbasę" i zrób z tego "donata". Powtórz tę czynność aż do wykorzystania całego ciasta.
                                                                                                                    1. Ułóż na blasze do pieczenia i piecz przez 25 minut w 180 st. C. Wyciągnij, odczekaj 5 minut i obtocz je w cukrze.

                                                                                                                      Tomasz Urbanek/East News

                                                                                                                      Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                                                                      >>> Zobacz także:

                                                                                                                      Ciasteczka musowe, tort oraz makaroniki, czyli słodkie dzieła sztuki z Instagrama. Poznaj przepisy Julii Jackiewicz

                                                                                                                      Ania Starmach i jej czekoladowy deser na Dzień Mężczyzn. Poznaj niezwykły przepis

                                                                                                                      Kaszanka, stek i żeberka, czyli potrawy, które lubią mężczyźni. Poznaj mięsne przepisy Tomasza Grabskiego

                                                                                                                      Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                                                                                      Autor: Iza Dorf

                                                                                                                      Źródło: Matteo Brunetti

                                                                                                                      Materiał promocyjny
                                                                                                                      podziel się:

                                                                                                                      Pozostałe wiadomości