Materiał promocyjny

Łosoś z Jaśkiem po bretońsku

W kuchni dzień Dobry TVN, oprócz Andrzeja Polana, prym wiódł łosoś. Bogaty w kwasy omega 3, smaczny i nietuczący. Czego chcieć więcej? Ano pysznej fasoli Jaś, w sosie pomidorowym, która stymuluje nasz proces trawienia. Smacznego! Co łączy Boguslawa Lindę i Andrzeja Polana.

Zdjęcie: Ubraniak / East News

Łosoś zapiekany z jabłkami i cebulą

Składniki:

przyprawa do potraw

100 g boczku wędzonego

6 jabłek szara reneta

800g filetu z łososia

majeranek

100 g masła

4 cebule

cytryna

Przygotowanie:

Filet z łososia oprószyć przesianą przyprawą do potraw. Boczek przesmażyć z cebulą, doprawić przyprawą do potraw oraz tymiankiem. Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki i przesmażyć na maśle z dodatkiem majeranku i skórki z cytryny. Połowę przesmażonej cebuli przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem, na nią ułożyć filety z łososia, obsmażone jabłka i przykryć drugą połową cebuli. Piec w piekarniku w temp. 180 stopni. Podawać z plackami ziemniaczanymi.

Kotlety z łososia z kukurydzą i ziemniakami

Składniki:

przyprawa do potraw

mąka do obtaczania kotletów

600 g filetu z łososia

pieczywo tostowe

koperek

cytryna

jajko

Przygotowanie:

Chleb namoczyć w wodzie, odcisnąć i zmiksować lub zmielić. Łososia pokroić w drobną kostkę, dodać jajko, chleb, sok z cytryny, posiekany koperek. Tłuczkiem do ziemniaków wszystkie składniki pognieść, doprawić przyprawą do potraw. Z masy uformować małe kotleciki, obtoczyć w mące i obsmażyć na patelni.

Ziemniaki z kukurydzą

Składniki:

rosół z kury

puszka kukurydzy

600 g ziemniaków

natka pietruszki

2 papryki chilli

czosnek

cytryna

cebula

Przygotowanie:

Na oleju przesmażyć pokrojoną drobno cebulę, czosnek i papryczkę chilli. Ziemniaki pokroić w drobną kostkę i dodać do smażonej cebuli. Chwilę smażyć i zalać rosołem z kury. Dusić do miękkości. Zmiksować, doprawić przyprawą do potraw, sokiem z cytryny i dodać kukurydzę oraz natkę pietruszki.

Łosoś z fasolą w pomidorach

Składniki:

przyprawa do potraw

250 g przecieru pomidorowego

100 ml białego wina

300 g filet z łososia

olej do smażenia

200 g fasoli Jaś

natka pietruszki

czosnek

cebula

Przygotowanie:

Łososia oprószyć przyprawą do potraw. Cebulę i czosnek przesmażyć na oleju, dodać łososia i podlać winem. Chwilę smażyć, odparować. Wyjąć łososia, odstawić a na patelnię dodać ugotowaną fasolę Jaś oraz passatę pomidorową. Doprawić przyprawą do potraw, dodać posiekaną natkę pietruszki. Dla nadania gęstości można rozgnieść kilka fasolek widelcem. Do sosu włożyć podsmażonego łososia.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości