W kuchni dzień Dobry TVN, oprócz Andrzeja Polana, prym wiódł łosoś. Bogaty w kwasy omega 3, smaczny i nietuczący. Czego chcieć więcej? Ano pysznej fasoli Jaś, w sosie pomidorowym, która stymuluje nasz proces trawienia. Smacznego! Co łączy Boguslawa Lindę i Andrzeja Polana.
Zdjęcie: Ubraniak / East News
Łosoś zapiekany z jabłkami i cebulą
Składniki:
przyprawa do potraw
100 g boczku wędzonego
6 jabłek szara reneta
800g filetu z łososia
majeranek
100 g masła
4 cebule
cytryna
Przygotowanie:
Filet z łososia oprószyć przesianą przyprawą do potraw. Boczek przesmażyć z cebulą, doprawić przyprawą do potraw oraz tymiankiem. Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki i przesmażyć na maśle z dodatkiem majeranku i skórki z cytryny. Połowę przesmażonej cebuli przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem, na nią ułożyć filety z łososia, obsmażone jabłka i przykryć drugą połową cebuli. Piec w piekarniku w temp. 180 stopni. Podawać z plackami ziemniaczanymi.
Kotlety z łososia z kukurydzą i ziemniakami
Składniki:
przyprawa do potraw
mąka do obtaczania kotletów
600 g filetu z łososia
pieczywo tostowe
koperek
cytryna
jajko
Przygotowanie:
Chleb namoczyć w wodzie, odcisnąć i zmiksować lub zmielić. Łososia pokroić w drobną kostkę, dodać jajko, chleb, sok z cytryny, posiekany koperek. Tłuczkiem do ziemniaków wszystkie składniki pognieść, doprawić przyprawą do potraw. Z masy uformować małe kotleciki, obtoczyć w mące i obsmażyć na patelni.
Ziemniaki z kukurydzą
Składniki:
rosół z kury
puszka kukurydzy
600 g ziemniaków
natka pietruszki
2 papryki chilli
czosnek
cytryna
cebula
Przygotowanie:
Na oleju przesmażyć pokrojoną drobno cebulę, czosnek i papryczkę chilli. Ziemniaki pokroić w drobną kostkę i dodać do smażonej cebuli. Chwilę smażyć i zalać rosołem z kury. Dusić do miękkości. Zmiksować, doprawić przyprawą do potraw, sokiem z cytryny i dodać kukurydzę oraz natkę pietruszki.
Łosoś z fasolą w pomidorach
Składniki:
przyprawa do potraw
250 g przecieru pomidorowego
100 ml białego wina
300 g filet z łososia
olej do smażenia
200 g fasoli Jaś
natka pietruszki
czosnek
cebula
Przygotowanie:
Łososia oprószyć przyprawą do potraw. Cebulę i czosnek przesmażyć na oleju, dodać łososia i podlać winem. Chwilę smażyć, odparować. Wyjąć łososia, odstawić a na patelnię dodać ugotowaną fasolę Jaś oraz passatę pomidorową. Doprawić przyprawą do potraw, dodać posiekaną natkę pietruszki. Dla nadania gęstości można rozgnieść kilka fasolek widelcem. Do sosu włożyć podsmażonego łososia.
Artykuł sponsorowany





