Łosoś Pana Komury - przysmak z książki Murakamiego

W Kuchni Dzień Dobry TVN Marta Gessler i Paweł Czapski przygotowali przysmaki, które jedli bohaterowie książek Haruki Murakamiego. Na stole pojawiły się: (nie)zwykła sałata Mari, łosoś Pana Komury i herbaciana Panna Cotta.

(Nie)zwykła sałata Mari

Składniki:

1 mała sałata rzymska

1 jajko

1 plaster boczku

2 plasterki czerwonej cebuli

płatki parmezanu

150 g piersi kurczak

sól

pieprz

ząbek czosnku

sos:

50 g majonezu

1 średni ząbek czosnku

1 łyżeczka musztardy dijon

1/2 łyżeczki soku z cytryny

1/2 łyżeczki sosu worcester

1/3 łyżeczki sosu rybnego

3 krople tabasco

Przygotowanie:

Wszystko razem zmiksować.

Plaster boczku wykładamy na blaszkę, przykrywamy pergaminem, przygniatamy drugą blaszką i wstawiamy do pieca na 10 min. na 180 st. C tak, aby boczek się przypiekł.

Pierś kurczaka przyprawiamy solą i pieprzem, nacieramy czosnkiem i smażymy na złocisty kolor.

Sałatę rzymską kroimy wzdłuż i wyjmujemy drobne listki ze środka tak, aby utworzyło się małe naczynie. Do wewnątrz wkładamy pokrojoną na plastry pierś z kurczaka, krążki czerwonej cebuli, plaster chrupiącego boczku i polewamy sosem. Przygotowujemy jajko w koszulce i ciepłe kładziemy na umieszczone w sałacie składniki. Posypujemy płatkami parmezanu i przykrywamy drugą częścią sałaty.

Łosoś Pana Komury

Składniki:

4 kawałki łososia po 150 g

6 łyżek sosu teriyaki

sos:

1 łyżka oleju arachidowego

1 ząbek czosnku

1 puszka mleka kokosowego

1 sztuka trawy cytrynowej

1 łyżeczka brązowego cukru

1/2 łyżeczki pasty harissa

1/2 pęczka świeżej kolendry

sok i skórka starta z połowy limonki

sól

pieprz

jeżeli danie ma być super pikantne, dodajemy też chili

Przygotowanie:

Łososia myjemy. Dokładnie osuszamy, przekładamy do płaskiego naczynia i polewamy sosem teriyaki. Odstawiamy do lodówki na 30 min.

Po 15 min. kawałek ryby przewracamy na drugą stronę. Podsmażamy na patelni tylko do zrumienienia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Pieczemy 8-10 min.

Na dużą patelnię lub wok wlewamy olej arachidowy, dodajemy rozgnieciony czosnek, pastę harissa, rozgniecione białe końce trawy cytrynowej.

Smażymy 2-3 min., zalewamy mlekiem kokosowym. Płyn powinien zgęstnieć i odparować. Następnie dodajemy sok i skórkę z limonki, pokrojoną kolendrę. Przyprawiamy.

Zdejmujemy z ognia, wyjmujemy trawę cytrynową. Dodajemy szpinak, mieszamy i podajemy od razu, najlepiej na głębokim talerzu. Na wierzchu kładziemy pieczonego łososia (rybę, albo całe danie możemy posypać uprażonym czarnym sezamem).

Herbaciana Panna Cotta

Składniki:

500 ml śmietany kremówki 36%

200 ml mleka

2 łyżki cukru pudru

2 płatki żelatyny

2 łyżeczki zielonej herbaty mielonej Sencha

100 g białej czekolady

Przygotować:

Gotujemy śmietanę, mleko, cukier puder i rozpuszczamy w nich czekoladę. Zdejmujemy z ognia, dodajemy żelatynę i mieszamy, a następnie dodajemy 2 łyżeczki zielonej herbaty i ponownie mieszamy. Następnie płyn wlewamy do naczynia o dowolnym kształcie. Podajemy z preparowanym ryżem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości