Tomasz Jakubiak i Grzegorz Łapanowski podają przepisy na smaczne lody i sorbety.Granita cytrynowa z melisą
Składniki
mała garść herbaty z trawy cytrynowej
2 łyżki miodu
sok i smażona skórka z jednej cytryny lub limonki
pół pęczka melisy
1,5 cm drobno posiekanego imbiru
pół pomarańczy
Przygotowanie:
W upalne, wiosenne dni przygotowuję mrożę herbatę, by następnie zmielić ją na śnieg o całej palecie smaków i zapachów. Wolę ją niż ze sklepowych zamrażarek, nie tylko ze względu na cenę i smak, ale i ze względu na pewność, co do składu. Trawkę, imbir, zioła, skórkę z cytryny i pomarańczy zlewam wrzątkiem i parzę aż do wystygnięcia. Płyn doprawiam miodem, sokiem z cytryny i pomarańczy, przecedzam i chłodzę lub mrożę, w zależności od tego, czy chcę otrzymać mrożoną herbatę, czy granitę. Do mrożenia dobrze nadają się foremki do lodu. Płyn chłodzi się w nich szybciej i łatwiej go zmielić. Kiedy kostki są już gotowe, mielę je w blenderze i serwuję w upalny dzień. Dobrze komponują się z cząstkami truskawek i poziomek powtykanymi miedzy kolejne warstwy kruszonego lodu.
Puch z pieczonych jabłek z maślana gruszką
Składniki:
kilka jabłek nadających się do pieczenia np. Szara Reneta
miód
śmietana 36 %
cynamon
sok z cytryny
kilka gruszek
masło
sok gruszkowy
brązowy cukier
Przygotowanie:
Jabłka pieczemy w całości w temperaturze 180 stopni C do miękkości. Kiedy lekko przestygną, obieramy je i przecieramy przez sito, skrapiając sokiem z cytryny mieszamy z miodem i wkładamy do lodówki. Ubijamy bitą śmietanę i powoli wkręcamy w nią jabłka, doprawiając pianę cynamonem. Puch wkładamy do lodówki lub na moment do zamrażarki. W tym czasie obieramy gruszki kroimy je w cząstki i pozbawiamy gniazd nasiennych. Następnie przesmażamy na maśle dodajemy cukier i po rozpuszczeniu sok gruszkowy. Gdy odparuje, dodajemy jeszcze kawałek surowego masła i jeszcze ciepłe serwujemy z zimnym puchem i sezamkami.
Sorbet figowo–herbaciany
Składniki:
8 fig
1 szklanka cukru
1 szklanka sok z limonki
1 szklanka zielonej herbaty
skórka z 1 limonki
1 łyżeczka tarty imbirowej
Przygotowanie:
Skórkę z limonki lekko prażymy na patelni, dodajemy pokrojone figi i zasypujemy cukrem. Na małym ogniu dusimy owoce aż się rozpadną. Zalewamy sokiem z limonki i herbatą. Gotujemy przez około 5-10 min. Doprawiamy wedle upodobań i dodajemy imbir. Przecieramy przez sito i zamrażamy. Pamiętajmy, by sorbet mieszać co 20-30 minut, żeby powstały grudy.
Truskawkowe mojito virgin
Przygotowanie:
świeża mięta kilka listków
1 limonka
2-3 łyżeczki brązowego cukru (w zależności od soczystości limonki)
garść lodu
10 truskawek
woda gazowana
Przygotowanie:
Limonkę kroimy na 6 ćwiartek, przekładamy do wysokiej szklanki i zasypujemy cukrem. Ucieramy w szklance, aż limonka puści do końca soki i połączy się z cukrem. Oddajemy miętę i jeszcze chwilę dusimy, ale bardzo delikatnie. W mikserze umieszczamy lód i truskawki i miksujemy. Przekładamy do szklanki i zalewamy wodą.
Przepis autorstwa Tomasza Jakubiaka i Grzegorza Łapanowskiego.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"