Przepisy kulinarne

Lody i sorbety

Tomasz Jakubiak i Grzegorz Łapanowski podają przepisy na smaczne lody i sorbety.

Granita cytrynowa z melisą

Składniki


mała garść herbaty z trawy cytrynowej


2 łyżki miodu


sok i smażona skórka z jednej cytryny lub limonki


pół pęczka melisy


1,5 cm drobno posiekanego imbiru


pół pomarańczy



Przygotowanie:

W upalne, wiosenne dni przygotowuję mrożę herbatę, by następnie zmielić ją na śnieg o całej palecie smaków i zapachów. Wolę ją niż ze sklepowych zamrażarek, nie tylko ze względu na cenę i smak, ale i ze względu na pewność, co do składu. Trawkę, imbir, zioła, skórkę z cytryny i pomarańczy zlewam wrzątkiem i parzę aż do wystygnięcia. Płyn doprawiam miodem, sokiem z cytryny i pomarańczy, przecedzam i chłodzę lub mrożę, w zależności od tego, czy chcę otrzymać mrożoną herbatę, czy granitę. Do mrożenia dobrze nadają się foremki do lodu. Płyn chłodzi się w nich szybciej i łatwiej go zmielić. Kiedy kostki są już gotowe, mielę je w blenderze i serwuję w upalny dzień. Dobrze komponują się z cząstkami truskawek i poziomek powtykanymi miedzy kolejne warstwy kruszonego lodu.



Puch z pieczonych jabłek z maślana gruszką

Składniki:


kilka jabłek nadających się do pieczenia np. Szara Reneta


miód


śmietana 36 %


cynamon


sok z cytryny


kilka gruszek


masło


sok gruszkowy


brązowy cukier



Przygotowanie:

Jabłka pieczemy w całości w temperaturze 180 stopni C do miękkości. Kiedy lekko przestygną, obieramy je i przecieramy przez sito, skrapiając sokiem z cytryny mieszamy z miodem i wkładamy do lodówki. Ubijamy bitą śmietanę i powoli wkręcamy w nią jabłka, doprawiając pianę cynamonem. Puch wkładamy do lodówki lub na moment do zamrażarki. W tym czasie obieramy gruszki kroimy je w cząstki i pozbawiamy gniazd nasiennych. Następnie przesmażamy na maśle dodajemy cukier i po rozpuszczeniu sok gruszkowy. Gdy odparuje, dodajemy jeszcze kawałek surowego masła i jeszcze ciepłe serwujemy z zimnym puchem i sezamkami.



Sorbet figowo–herbaciany

Składniki:


8 fig


1 szklanka cukru


1 szklanka sok z limonki


1 szklanka zielonej herbaty


skórka z 1 limonki


1 łyżeczka tarty imbirowej



Przygotowanie:

Skórkę z limonki lekko prażymy na patelni, dodajemy pokrojone figi i zasypujemy cukrem. Na małym ogniu dusimy owoce aż się rozpadną. Zalewamy sokiem z limonki i herbatą. Gotujemy przez około 5-10 min. Doprawiamy wedle upodobań i dodajemy imbir. Przecieramy przez sito i zamrażamy. Pamiętajmy, by sorbet mieszać co 20-30 minut, żeby powstały grudy.



Truskawkowe mojito virgin

Przygotowanie:


świeża mięta kilka listków


1 limonka


2-3 łyżeczki brązowego cukru (w zależności od soczystości limonki)


garść lodu


10 truskawek


woda gazowana



Przygotowanie:

Limonkę kroimy na 6 ćwiartek, przekładamy do wysokiej szklanki i zasypujemy cukrem. Ucieramy w szklance, aż limonka puści do końca soki i połączy się z cukrem. Oddajemy miętę i jeszcze chwilę dusimy, ale bardzo delikatnie. W mikserze umieszczamy lód i truskawki i miksujemy. Przekładamy do szklanki i zalewamy wodą.



Przepis autorstwa Tomasza Jakubiaka i Grzegorza Łapanowskiego.



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
61
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0