Lobster, ceviche, mo'burrito leżą na ulicy!

Uliczne jedzenie zdobywa coraz większą popularność. Stendy z jedzeniem w różnych częściach miasta to już nie marnej jakości hot dogi, ale wyśmienite dania orientalnej kuchni. W kuchni Dzień Dobry TVN: kucharz Maciej Piotrowski oraz Maciej Żakowski, właściciel gastrobaru, przygotowali: lobster roll, ceviche z okonia w taco, ruben sandwich, mo'burrito, a jako "ekstras" - sos mo'bernaise.

LOBSTER ROLL (dla 4 os.)

Składniki:

100 g sos Tysiąca Wysp

100 g sos Remoulada

100 g chutney z czerwonej cebuli

80 g roszponka

4 bułki hot-dogowe

1 homar

40 g świeżej bazylii

2 limonki

Przygotowanie:

Przygotować potrzebne składniki bazowe. Homara poddać wstępnej obróbce i po ugotowaniu odzyskujemy oczyszczone mięso z ogona i szczypiec. Cienko pokrojone mięso doprawiamy sokiem z limonki i bazylią. Do podgrzanych bułek dodajemy Remouladę, sos Tysiąca Wysp, chutney z czerwonej cebuli, ciepłe mięso z homara i roszponkę. Smacznego!

CEVICHE Z OKONIA W TACO (dla 4 os.)

Składniki:

400 g białej świeżej ryby

4 limonki

50 g soku z cytryny

50 ml cytrynowego napoju gazowanego

50 ml oleju lnianego

2 tajskie chilli

10 g świeżej kolendry

12 szt. corn taco shells

100 g salsa fresca

100 g guacamole

100 g double fried beans

100 g kwaśna śmietana

200 g mix sałat

200 g cheddar tarty

Przygotowanie:

Zamarynować cienko pokrojoną rybę w posolonym soku z cytryny z otartą skórką limonki. Po 20-30 minutach wyjmujemy i przekładamy do mixu cytrynowego napoju gazowanego i soku z limonki. Dodać kolendrę, tajskie chilli bez pestek, doprawić solą. Ceviche może mieszkać w lodówce do 5 dni. Do taco shells wkładamy: mix sałat, salsa, fasola, guacamole, ceviche i ser (zapiekamy). Podajemy z kwaśną śmietaną. Mmmmmmmniam!

RUBEN SANDWICH (dla 4 os.)

Składniki:

150 g wołowej szynki parmeńskiej200 g sauerkraut apple chutney

100 g sera Cheddar

8 plastrów chleba tostowego

150 g papryczki piquillo

30 g masła

Przygotowanie:

Tosty pieczywa smarujemy masłem od zewnętrznej strony (!!!). Do środka ser, wędlina, chutney, wędlina i reszta. Na suchą patelnie masłem na zewnątrz. Do zbrązowienia na złoto i podajemy! Mmmmm.

MO'BURRITO (dla 4 os.)

300 g sosu bernaise na szampanie

100 g szynki parmeńskiej

100 g sauerkraut chutney

4 tortille ok. 30 cm

100 g rukoli

8 jajek

woda

ocet winny biały

rozmaryn sól i pieprz

SOS MO'BERNAISE

Składniki:

6 żółtek

200 g masła

200 ml szampana

świeży estragon

30 g soli

30 g pieprzu

Przygotowanie:

Burrito i chutney podgrzewamy na suchej patelni. Do gotującej wody doprawionej kładziemy jajka. Po 3 minutach wyjmujemy i kładziemy na tortilli z chutney’em i roszponką polewamy sosem berneńskim. Zawijamy w papier do pieczenia i podajemy.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości