Przepisy kulinarne

Lobster, ceviche, mo'burrito leżą na ulicy!

Uliczne jedzenie zdobywa coraz większą popularność. Stendy z jedzeniem w różnych częściach miasta to już nie marnej jakości hot dogi, ale wyśmienite dania orientalnej kuchni. W kuchni Dzień Dobry TVN: kucharz Maciej Piotrowski oraz Maciej Żakowski, właściciel gastrobaru, przygotowali: lobster roll, ceviche z okonia w taco, ruben sandwich, mo'burrito, a jako "ekstras" - sos mo'bernaise.

LOBSTER ROLL (dla 4 os.)
Składniki:
100 g sos Tysiąca Wysp
100 g sos Remoulada
100 g chutney z czerwonej cebuli
80 g  roszponka
4 bułki hot-dogowe
1 homar
40 g świeżej bazylii
2 limonki


Przygotowanie:
Przygotować potrzebne składniki bazowe. Homara poddać wstępnej obróbce i po ugotowaniu odzyskujemy oczyszczone mięso z ogona i szczypiec. Cienko pokrojone mięso doprawiamy sokiem z limonki i bazylią. Do podgrzanych bułek dodajemy Remouladę, sos Tysiąca Wysp, chutney z czerwonej cebuli, ciepłe mięso z homara i roszponkę. Smacznego!

CEVICHE Z OKONIA W TACO (dla 4 os.)
Składniki:
400 g białej świeżej ryby
4 limonki
50 g soku z cytryny
50 ml cytrynowego napoju gazowanego
50 ml oleju lnianego
2 tajskie chilli
10 g świeżej kolendry
12 szt. corn taco shells
100 g salsa fresca
100 g guacamole
100 g double fried beans
100 g kwaśna śmietana
200 g mix sałat
200 g cheddar tarty


Przygotowanie:
Zamarynować cienko pokrojoną rybę w posolonym soku z cytryny z otartą skórką limonki. Po 20-30 minutach wyjmujemy i przekładamy do mixu cytrynowego napoju gazowanego i soku z limonki. Dodać kolendrę, tajskie chilli bez pestek, doprawić solą. Ceviche może mieszkać w lodówce do 5 dni. Do taco shells wkładamy: mix sałat, salsa, fasola, guacamole, ceviche i ser (zapiekamy). Podajemy z kwaśną śmietaną. Mmmmmmmniam!

RUBEN SANDWICH (dla 4 os.)
Składniki:
150 g wołowej szynki parmeńskiej200 g sauerkraut apple chutney
100 g sera Cheddar
8 plastrów chleba tostowego
150 g papryczki piquillo
30 g masła

Przygotowanie:
Tosty pieczywa smarujemy masłem od zewnętrznej strony (!!!). Do środka ser, wędlina, chutney, wędlina i reszta. Na suchą patelnie masłem na zewnątrz. Do zbrązowienia na złoto i podajemy! Mmmmm.

MO'BURRITO (dla 4 os.)
300 g sosu bernaise na szampanie
100 g szynki parmeńskiej
100 g sauerkraut chutney
4 tortille ok. 30 cm
100 g rukoli
8 jajek
woda
ocet winny biały
rozmaryn sól i pieprz

SOS MO'BERNAISE
Składniki:
6 żółtek
200 g masła
200 ml szampana
świeży estragon
30 g soli
30 g pieprzu

Przygotowanie:
Burrito i chutney podgrzewamy na suchej patelni. Do gotującej wody doprawionej kładziemy jajka. Po 3 minutach wyjmujemy i kładziemy na tortilli z chutney’em i roszponką polewamy sosem berneńskim. Zawijamy w papier do pieczenia i podajemy.

 

 



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
69
8
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0