Materiał promocyjny

Listopadowy warzywniak

Warzywniak - kuchnia
Warzywniak - kuchnia
Tomasz Jakubiak i Grzegorz Łapanowski w listopadzie stawiają na warzywa!

Sandacz na łożu z pieczarek, a z nim brukiew po holendersku

Składniki:

4 małe porcje

1 filet z sandacza

10 pieczarek

2 brukwie

szczypta rozmarynu i tymianku

główka czosnku

10 łyżek oliwy

pieprz biały

4 łyżki masła

Sos:

3-4 żółtka od zielononóżek

sok z połowy cytryny

1 kostka masła

pieprz biały i ewentualnie nasze ulubione zioła do ryb pasujące

Przygotowanie:

Filet dzielimy na 4 części, skórę nacinamy i przyprawiamy. Brukiew obieramy kroimy w gruba kostkę i przyprawiamy solą, ziołami i pieprzem. Warzywko skrapiamy oliwą i do pieca, na miękko, z pół godziny pewnie. Na maśle smażymy plasterki pieczarek. Ściągamy je z patelni i przekładamy do miseczki z przykrywką, by nie ostygły. Na tej samej patelni smażymy sandacza - możemy dodać trochę oliwy – smażymy z jednej i drugiej strony – dopiekamy w piekarniku. Teraz czas na sos. Istnieje wiele sposobów na jego przyrządzanie. Ten jest najprostszy jaki znam. Masło klarujemy – topimy na patelni i oddzielamy klarowną część. Żółtka miksujemy z przyprawami i sokiem z cytryny. Następnie cienką stróżką powoli lejemy masło tak, by sos nam się nie ściął. Wszystko gotowe. Teraz serwis. Na spód pieczarki, na pieczarki rybka, na rybkę sos i w około również. Jeszcze tylko kosteczki z brukwi. Najlepiej smakuje z sałatką ze świeżych liści różnych sałat, lekko doprawioną oliwą.

Czarny Piotr na chrupko

Składniki:

paczka chipsów dla 4 osób

mały pęczek skorzonery lub salsefii

olej do głębokiego smażenia

sól

1 główki czosnku

1 papryka 1 mały pomidor lub kilka koktajlowych

1 łyżka majonezu

1 łyżeczka jogurtu

ewentualnie natka pietruszki i oliwa

Przygotowanie:

Skorzonerę lub salsefię, szczotkujemy lub obieramy. Grzejemy olej do frytowania. Pomidora, paprykę i czosnek w całości wrzucamy lekko naoliwione i popieprzone do piekarnika. Pieczemy je do miękkości i wyciągamy. Sos powstanie w wyniku zmiksowania obranych warzyw z majonezem, a w wersji light z jogurtem. Możemy do doprawiać rózynymi ziołami i oliwami – np. natką i oliwą extra vergin. Zostały nam już tylko chipsy - skorzonerę lub salsefią kroimy obierakiem do warzyw na drobne płateczki, które wrzucamy następnie na głęboki olej. Kiedy lekko się zarumienią, łowimy je z tłustych czeluści i odsączamy z nadmiaru oleju. Serwujemy od razu z ulubionymi sosami. Chipsy mogą również służyć jako ozdoba do wielu dań np. ryb z grilla.

Krem z brukwi z cynamonem i bitą śmietaną

1 kg brukwi

1 laska cynamonu

4 goździki

szczypta gałki muszkatołowej

szczypta świeżego imbiru

2 marchwie

1 cytryna

kilka listków kolendry

100 ml śmietany 36 %

Przygotowanie:

Brukiew z marchewką obieramy kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy z laską cynamonu w 3 l nieosolonej wody. Gdy warzywa będą miękkie, wyciągamy cynamon, a warzywa z wodą miksujemy. Stawiamy na bardzo mały ogień i doprawiamy resztą składników. Podajemy z kleksem bitej śmietany.

Brukselki faszerowane kozim serem zapiekane z pomidorami, rozmarynem i kaparami

Składniki:

10 dużych brukselek

1 ser kozi

1 łyżka natki pietruszki

3 pomidory

3 łyżki kaparów

1 łyżeczka musztardy francuskiej

kilka gałązek rozmarynu

3 ząbki czosnku

1 łyżka pesto z szuszonych pomidorów

Przygotowanie:

Brukselki myjemy, odcinamy końcówki i wydrążamy środek. Serek mieszamy z natką i faszerujemy nim brukselki. Pomidory sparzamy i obieramy ze skóry, a następnie drobno siekamy i łączymy z pozostałymi składnikami, doprawiamy solą i pieprzem. Układamy je, polewamy sosem i posypujemy parmezanem. Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 220 stopni około 15 minut.

Autor: Bartłomiej Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości