Limonkowy ryż i kurczak po afrykańsku

Piotr Kucharski w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował fritattę z groszkiem i wędzonym łososiem, kurczaka po afrykańsku, limonkowy ryż oraz zupę z ciecierzycy. Smacznego!

Frittata z groszkiem i wędzonym łososiem

Składniki:

500 g ziemniaków

200 g wędzonego łososia

8 dużych jajek

mały pęczek koperku

200 g mrożonego groszku

sól i pieprz

masło

Sałata

Składniki:

2 paczki gotowej umytej mieszanki sałat

garść czarnych oliwek

100 g pokrojonego w kostkę boczku

1 łyżeczka musztardy

sól i pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki, ugotować żeby były miękkie ale nie rozpadały się, odcedzić i wystudzić. Jajka rozbić do miski i roztrzepać widelcem. Dodać pokrojonego w paski łososia, posiekany koperek i groszek. Doprawić solą i pieprzem. Pod koniec dodać ziemniaki. Na dużej patelni rozgrzać 2-3 łyżki masła i wlać mieszankę. Gotować przez 10-15 minut w niskiej temperaturze aż jajka się zetną. Na patelnię nałożyć talerz i obrócić patelnię żeby omlet znalazł się na talerzu. Zsunąć omlet z powrotem na patelnię i dosmażyć z drugiej strony 5 minut.

W czasie gdy omlet się smaży. Na drugiej patelni podsmażyć boczek aż będzie chrupiący. Sałatę przełożyć do miski, posypać oliwkami i posypać chrupiącym boczkiem. Do wytopionego tłuszczu na patelni dodać łyżeczkę musztardy, wymieszać, przyprawić pieprzem. Dresingiem polać sałatę i wymieszać. Omlet zdjąć z patelni, ostawić na 5 minut do wystygnięcia, pokroić na kawałki i podawać z sałatą. Omlet równie dobrze smakuje na zimno.

Kurczak po afrykańsku

Składniki:

1 słoik masła orzechowego, niesłodzonego

2 cebule

3 łyżki oleju słonecznikowego

kawałek imbiru wielkości orzecha włoskiego

3 łyżki nasion kolendry

3 łyżki kminu

1-2 papryczki chilli

2 liście laurowe

1 puszka pomidorów

1-1,5 kg podudzi z kurczaka

3 duże ziemniaki

2 czerwone papryki

Limonkowy ryż

Składniki:

200 g ryżu

1 limonka

Sposób przygotowania:

Cebule pokroić w grubą kostkę i podsmażyć w dużym garnku około 5 minut. Dodać posiekany imbir, papryczkę chilli i przyprawy. Smażyć przez 2 minuty. Dodać pomidory z puszki. Masło orzechowe wymieszać z 500 ml ciepłej wody i dodać do garnka. Podudzia kurczaka ponacinać lekko aby szybciej się ugotowały. Dodać do garnka i gotować około 30 minut, co jakiś czas mieszając.

Dodać obrane i pokrojone ziemniaki i paprykę. Gotować jeszcze około 20 minut. W tym czasie ugotować ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do garnka z ryżem zetrzeć skórkę z limonki. Po ugotowaniu do ciepłego ryżu wcisnąć sok z limonki i wymieszać. Potrawkę podawać z limonkowym ryżem.

Sycąca zupa z ciecierzycy

Składniki:

2 łyżki oleju

2 cebule

3 ząbki czosnku

4 marchewki

kawałek imbiru

2 łyżeczki curry

400 g ciecierzycy z puszki

200 g zielonej fasolki, mrożonej

sól i pieprz

do podania:

jogurt grecki

zatar

4 gotowe pity

masło

2 ząbki czosnku

Przygotowanie:

Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, dodać posiekany czosnek i imbir. Dodać obrane i pokrojone w plasterki marchewki oraz curry. Podsmażyć przez kilka minut. Dolać 1,5 litra wody. Zagotować dodać ciecierzycę i fasolką. Gotować przez 15-20 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 180º. Pity posmarować masłem i posypać przeciśniętym czosnkiem. Wstawić do piekarnika na 10 minut. Zupę przyprawić solą i pieprzem i ewentualnie curry. Podawać z jogurtem (posypane zatarem - opcjonalnie) i czosnkowymi pitami.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości