Przepisy kulinarne

Libańskie smaki. Takich potraw jeszcze nie jedliście!

Razem z Samar Khanafer, uczestniczką 3. edycji programu "MasterChef", jedziemy na wycieczkę do Libanu. W kuchni Dzień Dobry TVN Samar przygotowała orientalne potrawy, których nauczyła ją jej libańska babcia. Skorzystajcie z przepisów na: shawarmę (szałarmę) z baraniny, kurczaka, falafel, hymmus, koftę i tabbouleh! Nie jedliście jeszcze takich przysmaków. Ile trzeba moczyć ciecierzycę? Jak myślicie, jaka potrawa jest najpopularniejsza w Polsce? Jak nazywają się ludzie, którzy lubią hummus?

 

 

 

Shawarma (szałarma) z baraniny

Składniki:
350g mięso z baraniny lub jagnięciny (najlepiej karkówki)
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka siedmiu przypraw arabskich
1/4 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki kuminu
1 łyżeczka pieprzu
1/2 łyżeczki soli 
sałata lodowa
1 duża cebula
1 łyżeczka suszonej mięty
szczypta papryki (ostrej)
sok z 1/2 cytryny
świeża natka z pietruszki
świeża mięta 
2 łyżki tahini
4 dojrzałe pomidory
2 łyżki hummusu (patrz przepis dalej)
marynowana rzepa (kilka kawałków)
chleb arabski

Przygotowanie:
Baraninę, czosnek, oliwę z oliwek oraz przyprawy mieszamy razem i dostawiamy na godzinę. W między czasie kroimy sałatę lodową, cebulę i pietruszkę. Cebulę z pietruszką mieszamy z tahini, solą i 7 przyprawami. Nagrzewamy piekarni do 170 stopni i pieczemy mięso z pomidorami, aż stanie się miękkie. następnie Następnie kroimy w plasterki i wkładamy do chleba arabskiego wraz ze wszystkimi dodatkami.

Shawarma (szałarma) z kurczaka
Składniki:
400g mięsa z kurczaka (najlepiej odfiletowane nóżki lub pierś)
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka siedmiu przypraw arabskich
1/4 płatków chili
1 łyżeczka pieprzu
1/2 łyżeczki soli 
sałata lodowa
1 duża cebula 
2-3 ziemniaki
sok z 1/2 cytryny
świeża natka z pietruszki oraz kolendra
4 dojrzałe pomidory
2 łyżki hummusu (patrz przepis dalej)
marynowana ogórek (kilka kawałków)
chleb arabski

Przygotowanie:
Kurczaka, czosnek, oliwę z oliwek, sok z cytryny oraz przyprawy mieszamy razem i dostawiamy na godzinę. W między czasie kroimy sałatę lodową, kolendrę i pietruszkę. Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni i pieczemy mięso, aż stanie się miękkie. Następnie kroimy w plasterki i wkładamy do chleba arabskiego wraz ze wszystkimi dodatkami - sałatą, sosem toum, świeżymi pomidorami, marynowanymi ogórkami.

Falafel

Składniki:
20 dkg ciecierzycy
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka ziaren kolendry
1 łyżeczka ziaren kuminu
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
0,5 łyżeczki cynamonu
0,5 łyżeczki nasion wiśni wonnej (jeśli uda Wam się dostać taką przyprawę)
1 łyżka suszonej mięty
1/2 łyżeczki soli i pieprzu
1/2 łyżeczki sody
olej do smażenia – najlepiej rzepakowy (ostatecznie: kukurydziany lub słonecznikowy)
2 łyżki tahini
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka wody

Przygotowanie:
Cieciorkę namaczamy na noc. Trzeba pamiętać, aby zalać ją obficie wodą, gdyż zwiększa swoja objętość podwójnie. Rano wodę wylewamy.
Wszystkie składniki – cieciorkę, cebulę, czosnek, przyprawy: ziarnka kolendry, ziarna kuminu, gałkę muszkatołową, cynamon, nasiona wiśni wonnej, miętę, sól i pieprz blendujemy na gładką masę (blenderem albo w maszynce do mięsa). Mieszamy z łyżką oliwy z oliwek i sodą, odstawiamy na minimum 1 godzinę. Do garnka wlewamy olej i rozgrzewamy go do wysokiej temperatury. Przy pomocy foremki formujemy idealny falafel i smażymy go po minucie z każdej strony. Wykładamy na ręcznik papierowy, by ociekł z tłuszczu.
Najsmaczniejszy jest w towarzystwie świeżych warzyw – ogórka, pomidora, rzodkiewki, dużej ilości świeżej pietruszki, marynowanej arabskiej rzepy i sosu z tahini.

Kofta

Składniki:
300 g mielonej wołowiny
1 duża cebula
pęczek natki z pietruszki
przyprawy: sól, pieprz, 7 przypraw
patyczki do szaszłyków

Przygotowanie:
Cebulę drobno siekamy wraz z natką z pietruszki, następnie całość dokładnie mieszamy wraz z przyprawami i mięsem. Robimy szaszłyki na patyczkach i pieczemy w piekarniku w 180 stopniach około 20 minut.

Tabbouleh

Składniki:
4 duże pomidory
175g drobnej kaszy burgul
1 duży pęczek natki z pietruszki
1/2 pęczka świeżej mięty
1 ogórek 
1 mała cebula
oliwa w oliwek
sok z cytryny (2 sztuki)
przyprawy: sól, pieprz

Przygotowanie:
Kasze burgul zalewamy gorącą wodą i delikatnie ją solimy, po 5 minutach staje się miękka. 

Hummus

Składniki:
200 g cieciorki
2 łyżki tahiny
1 ząbek czosnku
sok z 1/2 cytryny
sól, pieprz, 7 przypraw

Przygotowanie:
Cieciorkę namaczamy najlepiej na noc. Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości - od 40 do 60 minut. Wodę odlewamy do osobnego pojemnika. Cieciorkę mielimy, najlepiej w maszynie do mielenia mięsa, ale jeśli takowej nie posiadacie to blender też da radę. W trakcie mielenia warto dolewać wodę z gotowania, gdyż ciecierzyca jest bardzo sucha. Trzeba uważać, żeby z nią nie przesadzić i nie uzyskać rzadkiej mamałygi. Na sam koniec doprawiamy tahiną (jeśli lubicie możecie dać więcej), sokiem z cytryny, wyciśniętym czosnkiem oraz solem, pieprzem i 7 przyprawami.

Sos toum

Składniki:
1 główka czosnku
1,5-2 szklanki oleju (najlepiej słonecznikowy lub rzepakowy)
sok z połowy cytryny
mała łyżeczka soli

Przygotowanie:
Nim zaczniemy prace, trzeba się upewnić, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową. Czosnek dokładnie obieramy z łupinek i wraz z solą wrzucamy do blendera. Blendujemy na jednolita masę i delikatnie podlewamy olej. Blendujemy kolejne 5 minut, aż masa będzie gładka i puszysta. Na sam koniec wlewamy sok z cytryny i blendujemy jeszcze 3 minuty.

Kawa po arabsku z kardamonem

kawa z kardamonem
woda 
rondelek do kawy
filiżanki

Przygotowanie:
Kawę wrzucamy do gotującej się wody, wcześniej trzeba ją zestawić z ognia. Do małego rondelka wrzucamy 2-3 łyżki kawy. Mieszamy i zagotowujemy trzykrotnie. Przykrywamy na 5 minut, by opadły "fusy". Pijemy z cukrem lub bez.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
94
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0