Letnie koktajle i smoothie

W kuchni Dzień Dobry Wakacje gościliśmy uczestnika programu MasterChef Adama Kozaneckiego i szefa kuchni Magdalenę Domowicz. Przygotowali: sałatkę z zielonej fasolki szparagowej oraz letnie koktajle i smoothie. Pyszności!

Sałatka z zielonej fasolki szparagowej i groszku cukrowego z serem

Składniki:

500 g zielonej fasolki szparagowej

250 g groszku cukrowego

sałata rzymska

100 g sera Feta

sok z cytryny

sól

świeżo mielony czarny pieprz

cukier

oliwa z oliwek

biały ocet winny

suszony cząber

natka pietruszki

Przygotowanie:

Fasolkę szparagową gotujemy w lekko osolonej wodzie. Groszek cukrowy blanszujemy w wodzie z cukrem i solą. Ugotowaną fasolkę i groszek hartujemy w wodzie z lodem i sokiem z cytryny. Osuszone warzywa doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem, oprószamy suszonym cząbrem, skrapiamy oliwą z oliwek i białym octem winnym. Sałatę rzymską układamy na talerzu. Dodajemy zielone warzywa strączkowe a na koniec całość obkładamy pokruszonym serem feta.

Leśny koktajl

Składniki:

200 g jagód

200 g jeżyn

200 g malin

1 l mleka

lody waniliowe

2 łyżki miodu

świeża mięta

Przygotowanie:

Umyte i osuszone owoce blendujemy wraz z mlekiem i miodem. Gotowy koktajl wlewamy do wysokiego naczynia i dodajemy dwie gałki lodów waniliowych. Dekorujemy świeżymi listkami mięty.

Tropicana

Składniki:

2 dojrzałe mango

1 ananas

2 limonki

200 ml soku jabłkowego

200 ml mleka kokosowego

Przygotowanie:

Dojrzałe mango obieramy ze skórki, należy oddzielić miąższ od pestki, ananasa obieramy i kroimy w kawałki. Owoce wkładamy do blendera kielichowego, dodajemy sok z limonek, sok jabłkowy i mleko kokosowe. Całość miksujemy na wysokich obrotach, aby powstał gładki napój.

Morelowe smoothie

Składniki:

500 g dojrzałych moreli

2 banany

200 ml mleka

200 g jogurtu naturalnego

150 ml soku pomarańczowego

ewentualnie cukier

Przygotowanie:

Umyte owoce należy obrać i pozbawić pestek. Wszystkie składniki miksujemy w blenderze kielichowym. Możemy dosłodzić cukrem w razie potrzeby.

Kremowy mus z brzoskwiniami i sosem morelowym

Składniki:

500 ml schłodzonej śmietany kremówki

250 g sera Mascarpone

opakowanie pełnoziarnistych herbatników digestive

cytryna

4 dojrzałe brzoskwinie

8 moreli

1 łyżka masła

100 ml białego słodkiego wina

1 łyżka miodu

Przygotowanie:

Pokruszone ciastka digestive układamy na dnie pucharka. Śmietanę ubijamy na sztywno i łączymy z serkiem Mascarpone. Brzoskwinie parzymy wrzątkiem i obieramy ze skórki, pozbawiamy pestek, kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Morele pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę, w rondelku topimy łyżkę masła, dodajemy morele, dusimy, dodajemy wino, po chwili gdy odparuje alkohol dodajemy miód. Powstały mus układamy na przemian z brzoskwiniami, całość polewamy sosem z moreli.

Autor: Redakcja Dzień Dobry Wakacje

Źródło: Dzień Dobry Wakacje

podziel się:

Pozostałe wiadomości