Przy grillu, na sopockiej plaży, spotkaliśmy się z Grzegorzem Łapanowskim i Bartkiem Kasprzykowskim. Lubicie grillowane warzywa? Oto kilka przepisów!Grillowana cukinia z pasta z bakłażana i oscypkiem
Pasta z bakłażana
Składniki:
1 duży bakłażan
1 papryka
2 pomidory
sok z połowy cytryny
1 ząbek czosnku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
2 łyżki oliwy
szczypta suszonego rozmarynu lub tymianku lub bazylii
Tymianek
Rozmaryn
Sól morska
Pieprz czarny
Przygotowanie:
Bakłażana, paprykę i pomidory umyj. Wstaw do piekarnika i piecz w najwyższej temperaturze około 30 minut aż będą miękkie. Obierz warzywa ze skórki. Z papryki i pomidorów usuń pestki. Pokrój warzywa w drobną kostkę. Dodaj posiekaną natkę, roztarty czosnek, oliwę i sok z cytryny. Dopraw do smaku solą, pieprzem i wybranymi suszonymi ziołami (rozmarynem, tymiankiem lub bazylią)
Grillowane cukinie
Składniki:
2 średnie cukinie
Garść rukoli
Kawałek dojrzałego oscypka
Pęczek szczypiorku
Oliwa
Sól morska
Pieprz czarny
Przygotowanie:
Cukinię umyj i obierz. Obieraczką do warzyw skrój z cukini długie, cienkie plastry (bez miąższu). Opiecz je krótko na ruszcie grilla z obu stron. Delikatnie przypraw solą i pieprzem. Na każdym plastrze rozsmaruj pastę z bakłażana. Dołóż gałązki szczypiorku i zwiń w rulon. Na talerzu ułóż po kilka listków rukoli, a na niej roladki z cukini. Skrop wszystko dobrą oliwą i posyp startym na drobnych oczkach oscypkiem i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Grillowane warzywa i pieczarki z serem feta
Składniki:
200 g sera feta
2-3 średnie pomidory
1 żółta papryka
1 średnia cukinia
1 bakłażan
Kilka średnich pieczarek
2 średnie białe cebule
Kilka gałązek szczypiorku
Glazura:
Kilka łyżek oleju
2 łyżki octu balsamicznego
2-3 ząbki czosnku
Tymianek – 1 łyżeczka
Rozmaryn – 1 łyżeczka
Sól morska
Przygotowanie:
Obrany czosnek rozetrzyj z solą. Dodaj do oleju balsamicznego. Wymieszaj z przyprawami. Wszystkie warzywa i grzyby oczyść i umyj. Pokrój w plastry. Pieczarki w cząstki. Opiekaj na ruszcie grilla tak żeby się ładnie przypiekły po każdej ze stron. Co jakiś czas smaruj glazurą dzięki której będą nabierały dodatkowego aromatu. Po upieczeniu podziel warzywa na porcje układając je naprzemiennie tworząc piramidkę. Na wierzch każdej z nich ułóż po plastrze sera feta. Pieczarki ułóż dookoła. Przed podaniem posyp obficie posiekanym drobno świeżym szczypiorem i skrop reszta glazury.
Grillowane szparagi z boczniakami i serem
Składniki:
Pęczek zielonych szparagów
Kilka kapeluszy boczniaka
Kilka pomidorków koktajlowych
Kawałek twardego żółtego sera
Tymianek
Sól morska
Przygotowanie:
Szparagi umyj, odłam twarde końcówki (złamią się same we właściwym miejscu). Grzyby opłucz i osusz . Szparagi, boczniaki i pomidorki koktajlowe ułóż na aluminiowej tacce na rozgrzanym grillu i opiekaj przez kilka minut. Posyp szczyptą Tymianku i szczypta soli morskiej. Zdejmij z rusztu. Ułóż na talerzu. Posyp wiórkami twardego żółtego serem. Podawaj skropione miodowym dressingiem. Można także na wierch dołożyć sadzone jajko przepiórcze.
Dressing:
Łyżka miodu
Kilka łyżek dobrego oleju
Ząbek czosnku
2 łyżki soku z cytryny
Łyżka musztardy francuskiej
Sól morska
Pieprz czarny
Przygotowanie:
Musztardę utrzyj z miodem i sokiem z cytryny, solą i czarnym pieprzem. Powoli wlewaj olej cały czas mieszając, aż sos uzyska kremowa konsystencję. Gotowy dopraw roztartym czosnkiem i ewentualnie ulubionymi ziołami suszonymi.
Grillowane pory z masłem ziołowym
Składniki:
4 pory (białe części)
Sól morska
Pieprz kolorowy
Przygotowanie:
Pory oczyścić, umyć i jeśli są dość grube rozciąć wzdłuż na pół. Opiec na ruszcie grilla tak żeby zmiękły i dobrze się skarmelizowały. Delikatnie przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem kolorowym. Przed końcem posmarować masłem ziołowym. Pory mogą być samodzielną przekąską lub doskonałym dodatkiem do pieczonej lub grillowanej ryby.
Masło ziołowe:
Kilka łyżek miękkiego dobrego masła
2-3 ząbki czosnku
skórka otarta z cytryny
Tymianek – 1 łyżeczka
Sól morska
Pieprz czarny
Przygotowanie:
Obrany czosnek rozetrzeć z solą. Dodać do miękkiego masła. Wymieszać ze skórką cytrynową i tymiankiem. Do smaku przyprawić jeszcze szczyptą soli i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Bulion z grillowanymi warzywami:
Bulion:
Kilka marchewek
1 średni seler
1 pietruszka
1 por
cebula opalona nad palnikiem
2-3 ząbki czosnku
100 ml białego wina
2-3 łyżki masła
kilka szklanek wody
Liść laurowy
Ziele angielskie
Przygotowanie:
Warzywa oczyść i umyj. Pokrój na kawałki (ok.3 cm) i podsmaż w garnku na maśle aż się lekko zrumienią. Dodaj przyprawy i cebulę. Podlej winem i odparuj. Zalej wodą i gotuj około godziny na małym ogniu. Bulion przecedź.
Grillowane dodatki:
2 kolorowe papryki
2-3 pomidory
sos sojowy
świeże liście kolendry
Czarny pieprz
Przygotowanie:
Papryki i pomidory umyj i opiecz na ruszcie grilla . Mogą być nawet bardzo przypieczone a skórka nawet przypalona. Obierz warzywa a miąższ pokrój w drobną kostkę. Dodaj do gorącego bulionu warzywnego. Wszystko przypraw sosem sojowym i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Przed podaniem dodaj sporą ilość posiekanej świeżej kolendry.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"