Letnie dania z piekarnika. Propozycje Sebastiana Olmy

Sebastian Olma w Dzień Dobry TVN
Przygotuj pyszne i zdrowe dania z piekarnika. Sebastian Olma przedstawia przepisy na szpinakową lasagne, polędwiczki z salsą cukiniową i zapiekane owoce z budyniem.

Szpinakowa lasagne z mąki orkiszowej z warzywnym sosem bolońskim

Składniki na lasagne szpinakową:

  • makaron orkiszowy
    • 250 g mąki orkiszowej
      • 3 jaja
        • oliwa z oliwek
          • 1 mała łyżka soli
            • 100 ml wody

              Przygotowanie lasagne szpinakowej:

              Wymieszać mąkę z solą, ziołami prowansalskimi i jajkami. Następnie dodawać oliwę oraz wodę, gdy ciasto będzie lepkie dodać więcej mąki. Ciasto owinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na 1h. Wyjąć, rozwałkować na cienki plaster, pociąć duże prostokąty i blanszować przez około 2 minuty w posolonej wodzie. Wyjąć i przełożyć do wody z lodem.

              Warzywny sos boloński

              Składniki na warzywny sos boloński:

              • 1 duży pęczek włoszczyzny
                • 50 ml oleju roślinnego do smażenia
                  • 1 główka czosnku
                    • 2 papryki czerwone
                      • 250 g ugotowanej ciecierzycy
                        • 100 g koncentratu pomidorowego
                          • 1 kg pomidorów pokrojonych w kostkę
                            • po 1 dużej łyżce soli, pieprzu czarnego
                              • po 1 dużym pęczku natki pietruszki, kolendry, bazylii

                                Włoszczyznę umyć, obrać i zetrzeć na grubych oczkach. Smażyć na oleju z dodatkiem czosnku, papryki czerwonej i ugotowanej ciecierzycy. Gdy warzywa będą miękkie dodać koncentrat pomidorowy, czerwony ocet winny i cukier. Gotować tak długo, aż ocet odparuje, następnie dodać pokrojone pomidory i gotować tak długo aż sos odparuje. Doprawić do smaku solą, pieprzem i świeżymi posiekanymi ziołami (natka pietruszki, kolendra, bazylia).

                                Składniki nadzienia lasagne szpinakowej:

                                • 1 kg szpinaku
                                  • 200 g masła

                                    W głębokim żaroodpornym naczyniu ułożyć warstwę sosu bolońskiego, następnie przykryć ją warstwą smażonego na maśle szpinaku i całość zakryć plastrem makaronu orkiszowego. Powtórzyć tak jeszcze dwie warstwy. Gotową lasagne wstawić do piekarnika do temp. 160 st. C na 45 minut. Wyjąć i gdy ostygnie pociąć na kwadraty.

                                    Polędwiczki wieprzowe zapiekane z salsą cukiniową, chili i czerwoną fasolą

                                    Składniki na polędwiczki wieprzowe z salsą cukiniową:

                                    • 1 kg polędwiczki wieprzowej
                                      • sól, pieprz po 1 małej łyżce
                                        • 2 cukinie żółte
                                          • 2 cukinie zielone
                                            • 0,5 kg baby cukinii
                                              • 300 g cebuli szalotki
                                                • 1 główka czosnku
                                                  • 1 mały pęczek tymianku świeżego
                                                    • 1 chili czerwone
                                                      • 50 ml oliwy z oliwek
                                                        • 200 g czerwonej ugotowanej fasoli

                                                          Przygotowanie polędwiczek z salsą cukiniową:

                                                          Polędwiczkę wieprzową wyczyścić z błon, doprawić solą i pieprzem. Obsmażyć na patelni z każdej strony aby nabrała rumianego koloru i przełożyć na papierowy ręcznik. Cukinię żółtą, zieloną i baby pociąć na mniejsze kawałki, cebulę szalotkę i czosnek obrać. Wszystkie warzywa przełożyć do naczynia żaroodpornego z dodatkiem tymianku, chili, oliwy z oliwek i czerwonej fasoli. Ułożyć na wierzch wcześniej przygotowane mięso i wstawić do piekarnika z temp. 210 st. C na 15 minut. Wyjąć i ułożyć na talerzu porcje salsy cukiniowej z kawałkami polędwiczki.

                                                          Zapiekane świeże owoce z cytrynowym budyniem

                                                          Składniki na owoce zapiekane z budyniem:

                                                          • budyń cytrynowy
                                                            • 200 g kaszy jaglanej
                                                              • 0,5 l wody
                                                                • 0,5 l mleka migdałowego
                                                                  • 1 laska wanilii
                                                                    • 30 ml miodu
                                                                      • 100 ml soku z cytryny

                                                                        Przygotowanie owoców zapiekanych z budyniem:

                                                                        Kaszę jaglaną płukać pod bieżącą zimną wodą około 2 minut, następnie przerzucić do rondelka i gotować na małym ogniu razem z mlekiem migdałowym, wodą i laską wanilii. Gdy kasza będzie miękka, wyjąć wanilię i zmiksować za pomocą robota kuchennego do gładkiej konsystencji. Doprawić do smaku miodem i sokiem z cytryny.

                                                                        Składniki owoców do zapiekania:

                                                                        • 200 g truskawek
                                                                          • 200 g malin
                                                                            • 100 g czereśni
                                                                              • 100 g jeżyn
                                                                                • 4 morele świeże
                                                                                  • 100 g borówki amerykańskiej
                                                                                    • 100 g świeżego imbiru
                                                                                      • 50 ml białego octu ryżowego
                                                                                        • 50 g cukru brązowego
                                                                                          • 1 pęczek melisy

                                                                                            Przygotowanie owoców do zapiekania:

                                                                                            Świeże owoce umyć pod bieżącą wodą i przełożyć na ręcznik papierowy (z czereśni wyjąć pestki). Owoce przekroić na połówki, przełożyć do miski i dodać biały ocet ryżowy, posiekany imbir i dokładnie razem wymieszać. Ułożyć owoce w naczyniu żaroodpornym, zalać wcześniej ugotowanym budyniem jaglanym, posypać brązowym cukrem i wstawić do piekarnika z funkcją grilla na 15 minut do temp. 195 st. C.

                                                                                            Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                                            Zobacz też:

                                                                                            Kraków. Tam kiełbaski z niebieskiej nyski są bardziej popularne od Wawelu

                                                                                            Twarogowy zawrót głowy, czyli pyszne dania według pomysłów Grzegorza Zawieruchy

                                                                                            Siemię lniane - tak samo zdrowe jak nasiona chia, ale dużo tańsze

                                                                                            Autor: Jola Marat

                                                                                            Źródło: Sebastian Olma

                                                                                            podziel się:

                                                                                            Pozostałe wiadomości