Leniwe z bułką tartą i ... lawendą

W kuchni Dzień dobry TVN gościliśmy dziś Anię Starmach, która przygotowała takie pyszności jak: leniwe, placuszki serowe czy ciasto cytrynowe. Ania do wszystkich potraw postanowiła dodać lawendę. Kwiat ma podobno słodki smak z lekko cytrusowo-kwiatową nutką...

Domowy cukier waniliowo-lawendowy

Składniki:

500g cukru

1 laska wanilii

2 łyżeczki suszonej lawendy

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieść w misie robota kuchennego. Miksuj przez kilka minut. Aromatyczny cukier przesiej przez sitko, przełóż do słoika i szczelnie zamknij.

Ciasto cytrynowo-lawendowe

Składniki:

200g mąki

140g gęstego jogurtu naturalnego

120g cukru

90g masła

3 jajka

Skórka otarta z 1 cytryny

1 łyżeczka cukru wanilinowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Lukier:

80g cukru pudru

1 łyżeczka soku z cytryny

1 łyżeczka lawendy

Przygotowanie:

Masło utrzyj z cukrem, stopniowo dodawaj jajka, mąkę (wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym) i jogurt naturalny. Gładką masę przełóż do formy (może być okrągła lub prostokątna). Piecz około 50-60 minut w temperaturze 170 stopni. Aby przygotować lukier, cukier wymieszaj z sokiem cytryny. Lukrem polej lekko ciepłe ciasto, posyp kwiatkami lawendy.

Lawendowe brzoskwinie

Składniki:

4 dojrzałe brzoskwinie

2 banany

100ml gęstego jogurtu naturalnego

4 łyżki cukru

2 łyżki masła

1 łyżeczka lawendy (świeżej lub suszonej, suszona może być bardziej intensywna w smaku i zapach dodaj mniejszą ilość)

Przygotowanie:

2 brzoskwinie obierz ze skóry, zmiksuj z bananami, jogurtem naturalnym. Powstały krem przełóż do małych miseczek. Pozostałe dwie brzoskwinie przekrój na ćwiartki skarmelizuj cukier, dodaj masło brzoskwinie i lawendę. Tak podgrzane owoce dodaj do miseczek z owocowym kremem.

Placuszki serowe z miodem i lawendą

Składniki:

120g serka ricotta

120g gęstego jogurtu naturalnego

50ml mleka

30g cukru

1 duże jajko

100g mąki

Szczypta soli

Pół łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki lawendy (świeżej lub suszonej)

Miód lawendowy

Olej do smażenia

Przygotowanie:

Wszystkie składniki (oprócz miodu) wymieszaj ze sobą za pomocą miksera. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju smaż niewielkie placuszki na złoty kolor. Nadmiar tłuszczu odsącz na papierowym ręczniku. Podawaj z miodem lawendowym.

Leniwe z lawendą

Składniki:

250g tłustego białego sera

125g mąki pszennej

1 jajko

Szczypta soli

2 łyżki masła

3 łyżki bułki tartej

2 łyżki cukru

1 łyżeczka lawendy

Przygotowanie:

Ser rozdrobnij widelcem, wymieszaj go z większością mąki (zostaw 1-2 łyżki aby potem posypać stolnice), jajkiem, sola, z ciasta lep małe wałeczki, krój je na małe kluseczki. Leniwe wrzucaj na wrzątek i gotuj przez kilka minut aż wypłyną na powierzchnię. Masło rozpuść na patelni dodaj bułkę a po chwili cukier. Leniwe podawaj ze słodką bułką tartą i lawendą.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości