Materiał promocyjny

Lekkie sałatki Józka na ciepło

Utalentowany kucharz Joseph Seeletso, który dziś rządził w kuchni Dzień Dobry TVN, proponuje przepisy na lekkie sałatki na ciepło.

Smażone piersi z kurczaka z sałatką z kapusty

Składniki:

200 g posiekanej piersi z kurczaka

200 g posiekanej kapusty

1 czerwonej papryki pokrojonej w słupki

1 żółtej papryki pokrojonej w słupki

1 pomarańczowej papryki pokrojonej w słupki

1 zielonej papryki pokrojonej w słupki

1 mała marchewka posiekana

4 łyżki syropu z liczi

1 łyżka soli morskiej

1 łyżka soku z limonki

4 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Wymieszaj w misce kapustę z papryką i marchewką. Dodaj sól i pozostaw na 15 minut. Odciśnij wodę. Przełóż odsączone warzywa do innej miski. Na patelni rozgrzej oliwę. Kurczaka dopraw solą i pieprzem i smaż 8 minut. Zdejmij z patelni. Teraz na patelnię wlej syrop liczi i sok z limonki na patelnię, zredukuj. Dopraw solą i używaj jako dressingu do sałatki.

Pieczone warzywa z serem mascarpone

Składniki:

500 g buraków obranych i pokrojonych na ćwiartki

500 g kalarepy pokrojonej w kawałki

2 marchewki obrane i pokrojone w plasterki

1 rzepa obrana i pokrojona w plasterki

4 ząbki czosnku, obrane

2 łyżki oliwy z oliwek

1 duża (180 g) czerwona cebula pokrojona na ćwiartki

2 łyżki miodu

80 g rukoli

Sos:

200 g mascarpone

2 łyżki suszonej żurawiny

2 łyżeczki musztardy pełnoziarnistej

2 łyżki posiekanej bazylii

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 220 ° C z termo-obiegiem. W misce wymieszaj buraki, kalarepę, marchew, rzepę i czosnek, dodaj olej, wymieszaj. Ułóż jedną warstwą na blaszce do pieczenia. Dopraw solą i pieprzem. Piecz 20 minut aż warzywa będą rumiane i miękkie. Odstaw na 10 minut do wystygnięcia. W tzw. międzyczasie wymieszaj w misce składniki sosu. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj na warzywach.

Śródziemnomorska sałatka z soczewicy

Składniki:

1 szklanka suszonej brązowej lub zielonej soczewicy

1 mała cebula (obrana i posiekana)

2 ząbki czosnku, obrane

1 liść laurowy

Sałatka:

1 szklanki posiekanych oliwek

1 szklanka posiekanego selera

1 szklanka posiekanej papryki

2 łyżki posiekanej pietruszki

1/4 szklanki soku z cytryny

2 łyżki oliwy z oliwek

2 ząbki czosnku

2 łyżeczki świeżego tymianku lub 1 łyżeczki suszonego

1/4 łyżeczki soli

1/ 4 łyżeczki pieprzu

200 g rukoli

Przygotowanie:

Umyj soczewicę. Na patelnię wrzuć cebulę, czosnek, liść laurowy i soczewicę. Zalej trzema szklankami wody. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i duś 15-20 minut. Odsącz, usuń cebulę, czosnek i liść laurowy. Soczewicę przełóż do miski, dodaj oliwkę, selera paprykę i pietruszkę. Dodaj sok z cytryny, oliwę, tymianek, sól i pieprz. Podawaj na ciepło na rukoli.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości