Mamy pełnię wiosny, która daje nam mnóstwo świeżych owoców. Co można z nich zrobić? Przepyszne i proste wiosenne desery - semifredo, błyskawiczny sorbet, ucierane z kruszonką oraz clafoutis, czyli najprostsze ciasto świata. Zobacz, jak przyrządza je Ania Starmach. Semifredo
Składniki:
- 500 ml śmietanki kremówki (30-36%)
- 70 g cukru
- 3 jajka
- 8 małych bezików
- 1 szklanka orzechów (do wyboru: włoskie, laskowe, nerkowca, migdały itp.)
- sos karmelowy
- 100 g cukru
- 100 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka masła
- 500 g świeżych owoców: truskawki, morele, maliny
Sposób przygotowania:
Orzechy podpraż na patelni, a beziki pokrusz. Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem, a białka ubij na sztywną masę. W osobnej misce ubij śmietankę. Ze śmietaną wymieszaj żółtka i połącz je z białkami. Dodaj orzechy i beziki. Wymieszaj.
Masę przełóż do foremki (np. keksówki) wyłożonej folią spożywczą. Schładzaj przez noc w lodówce. Tuż przed podaniem zanurz foremkę z semifreddo w gorącej wodzie, dzięki czemu łatwiej będzie Ci je wyciągnąć. Deser podawaj z ciepłym sosem i świeżymi owocami.
Przepisy i dania z kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVNSmakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Pomysły na pyszne desery lodowe
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Sos karmelowy
Gotuj wodę z cukrem do otrzymania pięknego koloru karmelu. Ściągnij garnek z ognia, dodaj śmietankę i masło. Podgrzewaj chwilkę na małym ogniu cały czas mieszając, aż do otrzymania jednolitej konsystencji sosu. Jeśli w sosie są grudki, to przelej go przez sitko.
Ucierane ciasto z owocami
Składniki:
Kruszonka
- 100 g mąki
- 70 g masła
- 50 g cukru pudru
Ciasto
- 200 g miękkiego masła
- 200 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru waniliowego
Nadzienie
- 250 g truskawek
- 250 g malin
Sposób przygotowania:
Kruszonka
Wszystkie składniki kruszonki wymieszaj, powinna mieć konsystencję mokrego piasku. Schowaj ją do lodówki, dopóki nie zrobisz ciasta.
Ciasto
Aby przygotować ciasto, masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Stopniowo do masła dodawaj jajka oraz mąkę, mieszaj mikserem na małych obrotach.
Ciasto umieść w foremce o wymiarach 24x24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wyłóż owoce (maliny w całości, truskawki przekrojone na połówki), przykryj je kruszonką. Ciasto włóż do piekarnika o temperaturze 180 stopni i piecz 40–50 minut.
Błyskawiczny sorbet
Składniki:
- 4 banany
- 300 g truskawek
- 150 g malin
Sposób przygotowania:
Banany obierz i pokrój w plasterki. Truskawki umyj i odkrój szypułki, podziel na połówki. Owoce przełóż do woreczka lub naczynia, które można zamrażać. Wstaw do zamrażarki na minimum 2 godziny (można i na całą noc).
Owoce wsyp do misy robota kuchennego (lub do wysokiego naczynia, jeśli używasz blendera). Miksuj do uzyskania gładkiej lodowej masy. Jeśli masz kłopot z blendowaniem, odczekaj, aż owoce lekko się rozmrożą i będą bardziej miękkie. Lody zjedz od razu. Nie można ich ponownie zamrażać!
Clafoutis - najprostsze ciasto świata
Składniki:
- 500 g moreli (lub innych owoców: malin, truskawek, borówek)
- 125 g mąki
- 100 g cukru
- 300 ml mleka
- 3 jajka
- masło do wysmarowania formy
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Owoce wymieszaj z połową cukru, odstaw. Jajka ubij rózgą lub widelcem na jajecznicę. Do jajek dodawaj stopniowo pozostały cukier, mąkę, mleko, sól.
Owoce przełóż do okrągłej ceramicznej foremki wysmarowanej masłem. Dodaj masę przygotowaną z jajek, cukru, mąki, mleka i soli. Zapiekaj około 35 minut w temperaturze 180 stopni. Jedz na ciepło lub na zimno, przed podaniem możesz posypać deser cukrem pudrem.
Zobacz też:
Autor: Luiza Bebłot
Pozostałe wiadomości
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"