Przepisy kulinarne

Lekkie, owocowe desery na weekend. Wypróbuj niezawodne przepisy Ani Starmach

Przepisy kulinarne

Lekkie, owocowe desery na weekend. Wypróbuj niezawodne przepisy Ani Starmach

Mamy pełnię wiosny, która daje nam mnóstwo świeżych owoców. Co można z nich zrobić? Przepyszne i proste wiosenne desery -  semifredo, błyskawiczny sorbet, ucierane z kruszonką oraz clafoutis, czyli najprostsze ciasto świata. Zobacz, jak przyrządza je Ania Starmach.  

Semifredo 

Składniki:

  • 500 ml śmietanki kremówki (30-36%)
  • 70 g cukru
  • 3 jajka
  • 8 małych bezików
  • 1 szklanka orzechów (do wyboru: włoskie, laskowe, nerkowca, migdały itp.)
  • sos karmelowy
  • 100 g cukru
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka masła
  • 500 g świeżych owoców: truskawki, morele, maliny

Sposób przygotowania:

Orzechy podpraż na patelni, a beziki pokrusz. Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem, a białka ubij na sztywną masę. W osobnej misce ubij śmietankę. Ze śmietaną wymieszaj żółtka i połącz je z białkami. Dodaj orzechy i beziki. Wymieszaj. 

Masę przełóż do foremki (np. keksówki) wyłożonej folią spożywczą. Schładzaj przez noc w lodówce. Tuż przed podaniem zanurz foremkę z semifreddo w gorącej wodzie, dzięki czemu łatwiej będzie Ci je wyciągnąć. Deser podawaj z ciepłym sosem i świeżymi owocami

Sos karmelowy

Gotuj wodę z cukrem do otrzymania pięknego koloru karmelu. Ściągnij garnek z ognia, dodaj śmietankę i masło. Podgrzewaj chwilkę na małym ogniu cały czas mieszając, aż do otrzymania jednolitej konsystencji sosu. Jeśli w sosie są grudki, to przelej go przez sitko.

Ucierane ciasto z owocami

Składniki:

Kruszonka

  • 100 g mąki
  • 70 g masła
  • 50 g cukru pudru

Ciasto

  • 200 g miękkiego masła
  • 200 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Nadzienie

  • 250 g truskawek
  • 250 g malin

Sposób przygotowania:

Kruszonka

Wszystkie składniki kruszonki wymieszaj, powinna mieć konsystencję mokrego piasku. Schowaj ją do lodówki, dopóki nie zrobisz ciasta.

Ciasto

Aby przygotować ciasto, masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Stopniowo do masła dodawaj jajka oraz mąkę, mieszaj mikserem na małych obrotach. 

Ciasto umieść w foremce o wymiarach 24x24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wyłóż owoce (maliny w całości, truskawki przekrojone na połówki), przykryj je kruszonką. Ciasto włóż do piekarnika o temperaturze 180 stopni i piecz 40–50 minut.

Błyskawiczny sorbet 

Składniki:

  • 4 banany
  • 300 g truskawek
  • 150 g malin

Sposób przygotowania:

Banany obierz i pokrój w plasterki. Truskawki umyj i odkrój szypułki, podziel na połówki. Owoce przełóż do woreczka lub naczynia, które można zamrażać. Wstaw do zamrażarki na minimum 2 godziny (można i na całą noc). 

Owoce wsyp do misy robota kuchennego (lub do wysokiego naczynia, jeśli używasz blendera). Miksuj do uzyskania gładkiej lodowej masy. Jeśli masz kłopot z blendowaniem, odczekaj, aż owoce lekko się rozmrożą i będą bardziej miękkie. Lody zjedz od razu. Nie można ich ponownie zamrażać!

Clafoutis - najprostsze ciasto świata

Składniki:

  • 500 g moreli (lub innych owoców: malin, truskawek, borówek)
  • 125 g mąki
  • 100 g cukru
  • 300 ml mleka
  • 3 jajka
  • masło do wysmarowania formy
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Owoce wymieszaj z połową cukru, odstaw. Jajka ubij rózgą lub widelcem na jajecznicę. Do jajek dodawaj stopniowo pozostały cukier, mąkę, mleko, sól. 

Owoce przełóż do okrągłej ceramicznej foremki wysmarowanej masłem. Dodaj masę przygotowaną z jajek, cukru, mąki, mleka i soli. Zapiekaj około 35 minut w temperaturze 180 stopni. Jedz na ciepło lub na zimno, przed podaniem możesz posypać deser cukrem pudrem.

Zobacz też:

Co sądzisz o tym artykule?
68
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
3
06.06.2020
Ania
U mnie wersja ze śliwką. Wyszła przepychota😋
06.06.2020
Magda
Czy w kruszonce ma byc tylko 50g cukru a az100g maki?
05.06.2020
marta_golus7nnq
Czy ciasto ucierane uda się, gdy zamiast mąki ziemniaczanej (której akurat nie mam w domu) doda się mąki pszennej?