Lekkie, owocowe desery na weekend. Wypróbuj niezawodne przepisy Ani Starmach

Mamy pełnię wiosny, która daje nam mnóstwo świeżych owoców. Co można z nich zrobić? Przepyszne i proste wiosenne desery - semifredo, błyskawiczny sorbet, ucierane z kruszonką oraz clafoutis, czyli najprostsze ciasto świata. Zobacz, jak przyrządza je Ania Starmach.

Semifredo

Składniki:

  • 500 ml śmietanki kremówki (30-36%)
    • 70 g cukru
      • 3 jajka
        • 8 małych bezików
          • 1 szklanka orzechów (do wyboru: włoskie, laskowe, nerkowca, migdały itp.)
            • sos karmelowy
              • 100 g cukru
                • 100 ml śmietanki kremówki
                  • 2 łyżki wody
                    • 1 łyżka masła
                      • 500 g świeżych owoców: truskawki, morele, maliny

                        Sposób przygotowania:

                        Orzechy podpraż na patelni, a beziki pokrusz. Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem, a białka ubij na sztywną masę. W osobnej misce ubij śmietankę. Ze śmietaną wymieszaj żółtka i połącz je z białkami. Dodaj orzechy i beziki. Wymieszaj.

                        Masę przełóż do foremki (np. keksówki) wyłożonej folią spożywczą. Schładzaj przez noc w lodówce. Tuż przed podaniem zanurz foremkę z semifreddo w gorącej wodzie, dzięki czemu łatwiej będzie Ci je wyciągnąć. Deser podawaj z ciepłym sosem i świeżymi owocami.

                        Przepisy i dania z kuchni Dzień Dobry TVN

                        Źródło: Dzień Dobry TVN
                        Meksyk w kuchni
                        Meksyk w kuchni
                        Sposób na idealną kaczkę
                        Sposób na idealną kaczkę
                        Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
                        Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
                        Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
                        Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
                        Jesienne zupy na rozgrzewkę
                        Jesienne zupy na rozgrzewkę
                        Zupy wprost wymarzone na jesień
                        Zupy wprost wymarzone na jesień
                        Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
                        Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
                        Międzypokoleniowe przepisy
                        Międzypokoleniowe przepisy
                        Babcine przepisy od Cristiny Catese
                        Babcine przepisy od Cristiny Catese
                        Te przepisy podbiły media społecznościowe
                        Te przepisy podbiły media społecznościowe
                        Warzywne przepisy pełne smaku
                        Warzywne przepisy pełne smaku
                        Zupy lekiem na całe zło
                        Zupy lekiem na całe zło
                        Letnie desery pełne słońca
                        Letnie desery pełne słońca
                        Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
                        Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
                        Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
                        Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
                        Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
                        Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
                        Jesienne przepisy z kiełbasą
                        Jesienne przepisy z kiełbasą
                        Ciasto na lato, desery na upały
                        Ciasto na lato, desery na upały
                        Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
                        Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
                        Desery idealne do kawy
                        Desery idealne do kawy
                        Pomysł na wielki gar letniej zupy
                        Pomysł na wielki gar letniej zupy
                        Owocowe desery idealne w upalne dni
                        Owocowe desery idealne w upalne dni 
                        Pomysły na pyszne desery lodowe
                        Pomysły na pyszne desery lodowe
                        3D w tortownicy
                        3D w tortownicy
                        1 wywar 3 zupy
                        1 wywar 3 zupy
                        Lodowe desery we włoskim stylu
                        Lodowe desery we włoskim stylu
                        Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
                        Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
                        Rozgrzewające, jesienne zupy
                        Rozgrzewające, jesienne zupy
                        Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
                        Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana

                        Sos karmelowy

                        Gotuj wodę z cukrem do otrzymania pięknego koloru karmelu. Ściągnij garnek z ognia, dodaj śmietankę i masło. Podgrzewaj chwilkę na małym ogniu cały czas mieszając, aż do otrzymania jednolitej konsystencji sosu. Jeśli w sosie są grudki, to przelej go przez sitko.

                        Ucierane ciasto z owocami

                        Składniki:

                        Kruszonka

                        • 100 g mąki
                          • 70 g masła
                            • 50 g cukru pudru

                              Ciasto

                              • 200 g miękkiego masła
                                • 200 g mąki pszennej
                                  • 150 g cukru
                                    • 50 g mąki ziemniaczanej
                                      • 4 jajka
                                        • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
                                          • 1 łyżka cukru waniliowego

                                            Nadzienie

                                            • 250 g truskawek
                                              • 250 g malin

                                                Sposób przygotowania:

                                                Kruszonka

                                                Wszystkie składniki kruszonki wymieszaj, powinna mieć konsystencję mokrego piasku. Schowaj ją do lodówki, dopóki nie zrobisz ciasta.

                                                Ciasto

                                                Aby przygotować ciasto, masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Stopniowo do masła dodawaj jajka oraz mąkę, mieszaj mikserem na małych obrotach.

                                                Ciasto umieść w foremce o wymiarach 24x24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wyłóż owoce (maliny w całości, truskawki przekrojone na połówki), przykryj je kruszonką. Ciasto włóż do piekarnika o temperaturze 180 stopni i piecz 40–50 minut.

                                                Błyskawiczny sorbet

                                                Składniki:

                                                • 4 banany
                                                  • 300 g truskawek
                                                    • 150 g malin

                                                      Sposób przygotowania:

                                                      Banany obierz i pokrój w plasterki. Truskawki umyj i odkrój szypułki, podziel na połówki. Owoce przełóż do woreczka lub naczynia, które można zamrażać. Wstaw do zamrażarki na minimum 2 godziny (można i na całą noc).

                                                      Owoce wsyp do misy robota kuchennego (lub do wysokiego naczynia, jeśli używasz blendera). Miksuj do uzyskania gładkiej lodowej masy. Jeśli masz kłopot z blendowaniem, odczekaj, aż owoce lekko się rozmrożą i będą bardziej miękkie. Lody zjedz od razu. Nie można ich ponownie zamrażać!

                                                      Clafoutis - najprostsze ciasto świata

                                                      Składniki:

                                                      • 500 g moreli (lub innych owoców: malin, truskawek, borówek)
                                                        • 125 g mąki
                                                          • 100 g cukru
                                                            • 300 ml mleka
                                                              • 3 jajka
                                                                • masło do wysmarowania formy
                                                                  • szczypta soli
                                                                    • cukier puder do posypania

                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                      Owoce wymieszaj z połową cukru, odstaw. Jajka ubij rózgą lub widelcem na jajecznicę. Do jajek dodawaj stopniowo pozostały cukier, mąkę, mleko, sól.

                                                                      Owoce przełóż do okrągłej ceramicznej foremki wysmarowanej masłem. Dodaj masę przygotowaną z jajek, cukru, mąki, mleka i soli. Zapiekaj około 35 minut w temperaturze 180 stopni. Jedz na ciepło lub na zimno, przed podaniem możesz posypać deser cukrem pudrem.

                                                                      Zobacz też:

                                                                      Autor: Luiza Bebłot

                                                                      podziel się:

                                                                      Pozostałe wiadomości