Lekkie i smaczne zupy wiosenne według Piotra Kucharskiego. Palce lizać

Lekkie zupy wiosenne kuszą młodymi warzywami i żywymi kolorami. Są idealne na gorące dni. Piotr Kucharski przygotował ogórkową z ogórków małosolnych, zupę szczawiowo-buraczkową z pieczonymi ziemniakami, a także zupę z zielonym makaronem. Smacznego!

Wiosenna ogórkowa z ogórków małosolnych

Składniki:

  • cebula
    • 4 młode marchewki
      • 5-6 młodych ziemniaków
        • kawałek selera
          • kawałek korzenia pietruszki
            • 2 łyżki masła
              • 2 litry bulionu drobiowego
                • 10 ogórków małosolnych
                  • duży pęczek koperku
                    • 200 ml oleju rzepakowego
                      • kwaśna śmietana do podania
                        • sól i pieprz

                          Przygotowanie:

                          Cebulę, marchewkę, ziemniaki pokroić w kostkę i poddusić przez chwilę w rondlu na maśle. Dodać starte na tarce seler i korzeń pietruszki. Dusić przez chwilę i zalać bulionem drobiowym. Gotować aż warzywa będą miękkie. Dodać pokrojone w plasterki ogórki małosolne i gotować aż będą miękkie.

                          W tym czasie posiekać koperek i zmiksować z olejem na jednolitą masę. Odcedzić na sicie, żeby zebrać aromatyzowany olej koperkowy. Pulpę można wykorzystać np. do koperkowej zupy krem.

                          Zupę przyprawić solą i pieprzem. Podawać z kleksami kwaśnej śmietany, polane olejem koperkowym.

                          Szczawiowo-buraczkowa z pieczonymi ziemniakami

                          Składniki:

                          • 100 g wędzonego boczku
                            • cebula
                              • 4 ząbki czosnku
                                • pęczek białych szparagów
                                  • 2-3 pęczki szczawiu
                                    • pęczek botwinki
                                      • małe opakowanie mascarpone
                                        • sól i pieprz
                                          • sok z cytryny
                                            • 4 jajka

                                              Ziemniaki:

                                              • 1 kg młodych ziemniaków
                                                • tymianek
                                                  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
                                                    • 4 ząbki czosnku
                                                      • sól i pieprz

                                                        Przygotowanie:

                                                        Ziemniaki umyć i otrzeć skórkę. Ugotować do miękkości. Przełożyć na blaszkę do pieczenia i każdego ziemniaczka delikatnie nadusić. Oliwę wymieszać z posiekanym czosnkiem i tymiankiem. Każdego ziemniaczka polać zaromatyzowaną oliwą. Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 200 st. C z włączoną górną grzałką i podpiec przez 15-20 minut. Ziemniaki podawać jako dodatek do zupy.

                                                        Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć w garnku. Dodać podsmażoną posiekaną cebulkę i czosnek. Dodać obrane i pokrojone na centymetrowe kawałki szparagi, posiekany szczaw i botwinkę. Poddusić przez chwilę i zalać 2 litrami wody. Gotować aż warzywa będą miękkie. Pod koniec dodać mascarpone, wymieszać i gotować jeszcze chwilę. Przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

                                                        Zupę podawać z pieczonymi ziemniakami i gotowanym jajkiem na twardo.

                                                        Wiosenna zupa z zielonym makaronem

                                                        Składniki:

                                                        • 2 filety z piersi kurczaka
                                                          • oliwa z oliwek
                                                            • 2 litry bulionu drobiowego
                                                              • 2 marchewki
                                                                • pęczek rzodkiewki
                                                                  • 200 g młodego szpinaku
                                                                    • kilka zielonych szparagów
                                                                      • pęczek koperku
                                                                        • sól i pieprz do smaku

                                                                          Zielony makaron:

                                                                          • 300 g mąki pszennej
                                                                            • 2 duże jajka
                                                                              • 2 pęczki pietruszki
                                                                                • kilka liści szpinaku
                                                                                  • sól

                                                                                    Przygotowanie:

                                                                                    Filety pokroić w paski i podsmażyć na oliwie z oliwek. Zalać bulionem. Marchewkę pokroić w zapałki i ugotować do miękkości w bulionie. Rzodkiewkę i szparagi pokroić w plasterki i dodać do zupy. Szpinak oczyścić i dodać do zupy. Całość gotować około 15 minut.

                                                                                    Zupę doprawić do smaku pieprzem i solą. Przed podaniem posypać posiekanym koperkiem.

                                                                                    Makaron: jajka zmiksować blenderem razem z pietruszką i liśćmi szpinaku. Z mąki usypać na stolnicy kopczyk i w środku zrobić dołek. Masę jajeczną wylać do dołka. Całość posolić 2 szczyptami soli. Widelcem wymieszać mąkę z jajkami, następnie wyrabiać przez kilka minut na gładką i elastyczną masę. Jeśli jest zbyt wilgotna, dodać więcej mąki. Ciasto przełożyć do woreczka i odstawić na 10 minut, żeby odpoczęło. Następnie rozwałkować na stolnicy na cienki placek, zwinąć i pokroić na półcentymetrowe paski. Ugotować w osolonej wodzie przez 1-2 minuty. Przełożyć do miseczki. Zalać zupą.

                                                                                    Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.

                                                                                    >>> Zobacz także:

                                                                                    Chłodniki na różne sposoby – proste i błyskawiczne przepisy Beaty Kartowicz

                                                                                    Jakie przyprawy dodać do rosołu? Wskazówki dotyczące gotowania

                                                                                    Szczaw na obiad i na deser. Poznaj przepisy Sebastiana Olmy

                                                                                    Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                                                    Autor: Iza Dorf

                                                                                    podziel się:

                                                                                    Pozostałe wiadomości