Lekkie i kolorowe tarty na wiosnę. Poznaj przepisy Bartka Boratyna

Lekkie i kolorowe tarty wiosenne
Orkiszowa z solonym karmelem, czekoladowa z malinami, waniliowa z owocami czy ekspresowa z budyniem - wiosenne tarty są pyszne, lekkie i kolorowe. Swoimi sprawdzonymi przepisami dzieli się Bartek Boratyn, cukiernik i autor bloga kulinarnego "Szafranowy raj".

Orkiszowa tarta z solonym karmelem

Składniki na tartę orkiszową:

  • 100 g cukru
    • 200 g masła
      • 300 g mąki orkiszowej
        • 1 jajko
          • Solony karmel:
            • 180 g cukru
              • 70 g śmietanki 30%
                • sól

                  Ganache czekoladowy

                  • 400 g białej czekolady
                    • 300 ml śmietanki 30%
                      • dekoracja z ciasteczek

                        Jak wykonać tartę orkiszową?

                        1. Do robota kuchennego dać masło oraz cukier, zamieszać. Dodać jajko. Do połączonych składników wsypać mąkę orkiszową. Wyrabiać do powstania zbitej kuli.
                          1. Po chwili rozwałkować ciasto na grubość ok 1 cm i przełożyć do foremki na tartę. Piec na złoty kolor w temp. 175 st.
                            1. Z cukru zrobić karmel. Dolać śmietanki i wymieszać do powstania gładkiej konsystencji. Po ostudzeniu dodać sól do smaku.
                              1. Śmietankę zagotować w rondelku, zdjąć z ognia, dodać czekoladę, wymieszać. Dekorować ciasteczkami

                                Czekoladowa tarta z malinami

                                Składniki na tartę czekoladową z malinami:

                                • 100 g cukru
                                  • 200 g masła
                                    • 280 g mąki pszennej
                                      • 20 g kakao
                                        • 1 jajko
                                          • 500 g świeżych malin

                                            Ganache czekoladowy:

                                            • 300 g ciemnej czekolady
                                              • 300 ml śmietanki 30%
                                                • Dekoracja ze świeżych malin i mięty

                                                  Jak wykonać tartę czekoladową z malinami?

                                                  1. Do robota kuchennego dać masło oraz cukier, zamieszać. Dodać jajko. Do połączonych składników wsypać mąkę pszenną oraz kakao. Wyrabiać do powstania zbitej kuli.
                                                    1. Po chwili rozwałkować ciasto na grubość ok 1 cm i przełożyć do foremki na tartę. Piec ok 15 min w temp 175 st. Maliny ułożyć na upieczonej tarcie i zalać ganachem.
                                                      1. Śmietankę zagotować w rondelku, zdjąć z ognia, dodać czekoladę, wymieszać. Dekorować świeżym malinami i miętą

                                                        Waniliowa tarta z owocami

                                                        Składniki na tartę waniliową z owocami:

                                                        • 100 g cukru
                                                          • 200 g masła
                                                            • 300 g maki
                                                              • 1 jajko

                                                                Krem waniliowy

                                                                • 250 g mascarpone
                                                                  • 250 ml śmietanki
                                                                    • wanilia
                                                                      • cukier puder do smaku
                                                                        • konfitura z róży
                                                                          • świeże owoce do dekoracji: truskawki, maliny, jeżyny, borówki, marakuja

                                                                            Jak wykonać tartę waniliową z owocami?

                                                                            1. Do robota kuchennego dać masło oraz cukier, zamieszać. Dodać jajko. Do połączonych składników wsypać mąkę pszenną. Wyrabiać do powstania zbitej kuli.
                                                                              1. Po chwili rozwałkować ciasto na grubość ok 1 cm i przełożyć do foremki na tartę. Piec na złoty kolor w temp. 175 st.
                                                                                1. Do miski dać serek mascarpone, wanilię i zalać śmietanką. Ubić do powstania gładkiej masy. Dosłodzić cukrem pudrem do smaku.
                                                                                  1. Na upieczona tartę wyłożyć konfiturę różaną i przełożyć na nią krem waniliowy. Udekorować świeżymi owocami.

                                                                                    Ekspresowa tarta

                                                                                    Składniki na ekspresową tartę:

                                                                                    • gotowe ciasto francuskie

                                                                                      Budyń waniliowy:

                                                                                      • 375 g mleka
                                                                                        • 4 żółtka
                                                                                          • 80 g cukru
                                                                                            • 40 mąka kukurydziana
                                                                                              • 5 g żelatyny
                                                                                                • 100 g masła
                                                                                                  • do dekoracji: 500 g pistacji, świeże truskawki

                                                                                                    Jak wykonać tartę ekspresową?

                                                                                                    1. Gotowe ciasto francuskie rozwałkować na grubość ok pół cm, nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. Piec na złoty kolor.
                                                                                                      1. Ugotować budyń. Można użyć gotowego z torebki lub zrobić na żółtkach. Mleko z cukrem zagotować, dodać żółtka połączone z mąką kukurydzianą. Mieszać na małym ogniu ok 3 min. Dodać żelatynę rozpuszczoną w zimnej wodzie oraz masło. Wymieszać do połączenia składników.
                                                                                                        1. Na upieczone ciasto wyłożyć budyń. Truskawki pokroić w plasterki, ułożyć i posypać pistacjami.

                                                                                                          Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                                                          Zobacz też:

                                                                                                          Keksy, tarty, babki - ale w wersji wytrawnej. Proste przepisy Andrzeja Polana

                                                                                                          Ciastka z batatów, placki z borówkami i inne pyszności dla osób z insulinoopornością. Poznaj sprawdzone przepisy dietetyczki

                                                                                                          Ciasto czekoladowe, pieczony łosoś, sałatka jajeczna i inne nietypowe przepisy z majonezem

                                                                                                          Autor: Luiza Bebłot

                                                                                                          Źródło: Bartek Boratyn

                                                                                                          Źródło zdjęcia głównego: Pola Namysł/Dzień Dobry TVN

                                                                                                          podziel się:

                                                                                                          Pozostałe wiadomości